Tisztelt Szakértő!

A párommal szeretnénk idén lakást vásárolni. Használt lakás vásárlását tervezzük, körülbelül 8 millió forint értékben, vidéken. Alkalmazotti állásom van jelenleg, jövedelmem 102 300 forint. Párom tanárként dolgozik, 124 000 forintos fizetésért.

Azt még nem döntöttük el, hogy lízingeljük a lakást vagy lakáshitellel megvásároljuk. Elsősorban az érdekelne, hogy ilyen jövedelmekkel mekkora önerőre lenne szükségünk mind lakáslízing, mind lakáshitel esetén. Régebben talán létezett közalkalmazottaknak valamilyen kedvezmény, úgy emlékszem. Van esetleg valami hasonló ma is? Az a lehetőség lenne kedvezőbb számunkra, amelyikhez kevesebb önerő szükséges. Tudnának tájékoztatni arról, hogy a szükséges önerő 8 milliós lakás esetén számszerűsítve mit jelent?

Várom tájékoztatását.
Köszönettel.
Éva

Kedves Éva!

A lakások maximális finanszírozási arányát lakáslízing és lakáshitel esetén egyaránt jogszabály határozza meg. Ez forint alapú lízing- illetve hiteltermék esetén mindkét konstrukciónál legfeljebb 80%-os finanszírozást tesz lehetővé az ingatlan forgalmi értékéhez viszonyítva. Lakáslízingnél deviza alapú finanszírozásra is van lehetőség, de ott a nyújtható lakáslízing mértéke még kisebb (65%), így ahhoz még több saját erőre lenne szükség.

Fentiekből kiindulva tehát a minimális elvárás 20% saját erő, ami 8 millió forintnál 1,6 millió forintot jelent. Ez a mértékű önerő azonban az esetek többségében nem elegendő, mert a felvehető összeget befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete, a lízingelni vagy vásárolni kívánt lakás területi elhelyezkedése, állapota, valamint az egyes bankok saját finanszírozási aránya.

Kimondottan közalkalmazottak számára kínált lakáslízing vagy lakáshitel jelenleg nem létezik. Kamatkedvezmény – kamattámogatás formájában – lakáshitellel történő finanszírozás esetén érhető el. A kamattámogatást az állam nyújtja a futamidő első 5 évében. Lakáslízingnél ilyen jelegű támogatás nem vehető igénybe.

Amit javasolni tudunk Önöknek az, hogy első körben töltsék ki online űrlapunkat, így a lakásvásárlással kapcsolatos további részleteket is megismerhetik Szakértőink és ennek fényében személyre szóló ajánlatot állítanak össze Önöknek, melyből tájékozódhatnak a jelenleg elérhető legkedvezőbb lakáslízing és lakáshitel konstrukciókról, illetve a szükséges önerő összegéről! Ajánlatunk díjmentes!

Ha sikerül kiválasztani a megfelelő finanszírozási módot, akkor Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre a lakásvásárlási ügylet teljes körű lebonyolításában is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése