Tiszteletem!

2003-ban vásároltunk egy új építésű társasházi lakást. 10.1 M forint alapú hitelt vettünk fel a banktól, jelenleg a visszafizetési értesítő szerint a fennmaradó összeg 8. 6 M Ft lenne. Ezt a kedvezményes hitelt szeretném tovább vinni egy másik használt ingatlanra. Ha jól értelemezem az előző sorokat, ezt csak akkor tudom megtenni, ha a vásárolni kívánt ingatlan már a nevemen van? Továbbá a megvásárolni kívánt ingatlan értékének minimum ugyanannyinak kellene lenni, mint az általam eladni kívántnak?

Illetve érdeklődnék, hogy a 10 év elidegenítési idő, az adás-vételi szerződés megkötésével, vagy a beköltözéskor, átvételkor jár-e le társasházi lakás esetén? Adásvételi 2003. 09. hó, de a lakást 2004. áprilisában vettük át.

Köszönettel várom válaszukat!
Péter

Kedves Péter!

A kedvezményes kölcsön tovább vitelének egyik módja valóban az, hogy a vásárolni kívánt ingatlan már az Ön nevén van. Lakáscsere esetén azonban pénzügyi partnereink egyike az új (másik) lakás/ház megvásárlásához a saját erő növelését szolgáló speciális, 2 éves türelmi idejű lakáshitelt nyújt. A türelmi idő alatt az adósnak nincsen sem kamat-, sem tőketörlesztési kötelezettsége. A hitelügylet fedezete az értékesíteni kívánt ingatlan. E konstrukcióval lehetővé válik, hogy a régi ingatlan fedezete mellett fennálló forint alapú támogatott lakáshitel átvihető legyen az új ingatlanra. E hiteltermékkel kapcsolatban bővebb felvilágosítás Hitelszakértőinktől kérhető.

Az eladni illetve vásárolni kívánt ingatlan értékének akkor van jelentősége a tovább forgatás szempontjából, ha szocpolt is tovább szeretne vinni. A szocpol teljes összege ugyanis csak akkor jegyeztethető át, ha az eladási ár teljes egészében az újabb lakás megszerzésére, illetve az ingatlant terhelő lakáshitel/támogatás visszafizetésére fordítódik.

A 10 év elidegenítési és terhelési tilalmat információink szerint az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától – jelen esetben 2003. szeptember hónaptól – kell számítani.

Amennyiben kíváncsi személyre szóló lakáscsere hitel ajánlatunkra, kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

 

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

2007-ben vettünk fel CHF alapú lakáshitelt egy budapesti panellakásra. Szeretnénk most Szigethalomra költözni, és egy árban hasonló házat venni. Át lehet-e valahogy vinni a meglévő hitelünket más ingatlanra? Valamint fel lehet-e venni utólag szocpolt (jövőre) az 5 éves illetve a 2014 januárjában születendő gyermekünkre?
Köszönöm válaszukat.

Tisztelt Fórum.
Az lenne a kérdésem, hogy 2008-ban vásároltam egy új építésű társasházi lakást, (2 gyerekre megelőlegező szocpol, ebből 1 gyerek van), a hitelt az OTP-nél vettem fel forint alapú jelzáloghitelt. Öt éves fix kamatozású. Most ezt a lakást eladnám és venni akarok egy családi házat (az is új) és ezt a hitelt meg a szocpolt átvinni arra. A lakás ára 17.2 M, hitel 10M + szocpol volt, a mostani ára 19,2 M. Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőségeim lennének erre a cserére? Illetve megoldható-e ez az átvitel? Ha igen, akkor kb. milyen költségekre számíthatok?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Van egy hitellel terhelt lakásom. A lakást szeretném eladni, de a hitelt nem szeretném visszafizetni. Van egy másik ingatlanom is, ami jóval nagyobb értékű a lakásnál és tehermentes. Átjegyeztethető-e erre a lakást terhelő kölcsön?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Huba