Kedves Hitelnet,

Használt lakás vásárlását tervezem. A kérdésem az, hogy lehetséges-e hitel felvétele az alábbi jövedelmeimmel:
– minimálbér (több mint 3 hónapja fennáll a munkaviszonyom, határozatlan idejű szerződés)
– KATA-s egyéni vállalkozó is vagyok 2014 májusa óta, a havi bevételem 300 ezer – 500 ezer Ft között változik.

Figyelembe veszik-e a bankok az egyéni vállalkozásomból származó jövedelmet és a munkaviszonyomból származó jövedelmet "egyszerre"?
Hogyan kell igazolni az egyéni vállalkozásomból származó jövedelmet?
Van-e jelentősége annak, hogy az egyéni vállalkozás 2014 májusa óta él?

Köszönettel: Zsolt

Kedves Zsolt!

Az egyéni vállalkozásból és alkalmazotti munkaviszonyból származó jövedelem egyidejűleg figyelembe vehető, ha rendelkezik az adott jogviszonyok esetén előírt hosszúságú munkaviszonnyal. Alkalmazottak esetében legalább 3 hónapja fennálló, határozatlan idejű szerződéssel már igényelhető piaci kamatozású lakáshitel. Vállalkozói jövedelem esetén az igénylőnek legalább egy lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie. Mivel az Ön vállalkozása 2014 májusa óta működik, a 2014-es évet a bank lezártnak tekinti abban az esetben is, ha adott évben nincs meg a 12 hónap, így a KATA-s egyéni vállalkozói jogviszonyából származó jövedelemmel is számolni lehet. Mivel ez alapján rendelkezik legalább 180 napos folyamatos TB jogviszonnyal, ezért állami kamattámogatású lakáshitel felvételére is jogosult lehet.

KATA esetén a NAV jövedelemigazoláson és a közterhekre vonatkozó nemleges NAV igazoláson kívül a bevételi nyilvántartást kell mellékelni a hitelkérelemhez. Emellett munkaviszonyból származó jövedelmét – bankszámlára érkező munkabér esetén – elég az utolsó 3 havi folyószámla kivonattal igazolni. Ha nem utalással, hanem készpénzben kapja a fizetését, akkor 30 napnál nem régebbi Munkáltatói igazolást (formanyomtatvány) kell kitöltetni a munkaadóval.

A lakásvásárláshoz felvehető maximális hitelösszeg egyrészt fenti két forrásból származó jövedelem alapján, másrészt a vásárolni kívánt lakás forgalmi értéke és területi elhelyezkedése alapján határozható meg. Jövedelmi oldalról 2015 óta új szabályozás, hogy igazolt nettó 400.000 Ft feletti kereset esetén az adós összes hiteltörlesztése jövedelmének 60-áig terjedhet. 400.000 Ft vagy az alatti fizetés esetén pedig a törlesztő részlet összegének bele kell férnie az igénylő jövedelmének 50%-ába. Fedezeti oldalról törvényi előírás, hogy a jelzáloghitel összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 80%-át.

A szükséges jövedelemigazolások birtokában és az ügylet részleteinek ismeretében Szakértőink előzetes hitelbírálatot tudnak végezni, majd ezt követően készséggel készítenek Önnek személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot, ha kitölti online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Csok vissza nem térítendő támogatást szeretnénk igényelni, de férjem megbízásos munkaviszonya (iskolában óraadó) nyáron szünetel. Hogy a 30 napos munkaviszony-Tb jogviszony kiesés ne történjen, magánórákat tud nyáron adni KATÁ-sként, ezért létrehoznánk neki a Kata-t. Ez a csok felvételénél gondot jelenthet, hogy 2 különböző jellegű munkaviszonya van, illetve friss katás? Hitelt nem vennénk fel.
Köszönöm.

Kedves hitelnet!
Érdeklődnék, hogy egyéni katás vállalkozó vagyok és két hete van a vállalkozásom.
Kaphatok-e személyi kölcsönt és milyen feltételekkel?

Üdv.
Érdeklődnék, 1 hónapja vagyok katás vállalkozó és lakást szeretnék vásárolni.
Kaptatok-e hitelt?

2 hete készült el a katás kis adózó vállalkozásom.
Van-e hitel ere, hogy hitelből indítanám a vállalkozást, mivel semmi jövedelmem.

Próbálom megérteni, hogy a KATA-bevételnek miért csak a 60%-át igazolja a NAV? Az én esetemben pl. a tételes adó 600.000 Ft-ot tesz ki egy évben, más adó- vagy járulékkötelezettségem nincs (épp ezért választom a KATÁT). Ennek kb. háromszorosával igazol kevesebbet a NAV. Lehet tudni, hogy miért? Vagy csak így van és kész? Mire vonnak le még további 1,2 millió forintot?
Köszönöm!

Több helyen lehet olvasni, hogy a KATA-s egyéni vállalkozóknak a NAV csak a jövedelmük 60%-a után állít ki jövedelemigazolást. Ez alapján mondjuk egy 5 millió Ft-tal zárt év 3 millió nettónak számít hitelfelvételnél.
A másik kérdésem, hogy KATA-sként egy lezárt adóév kell vagy elég az utolsó 6 hónap? (erről is több opció kering az éterben) illetve lehet-e választani, hogy melyiket vegyék figyelembe (nyilván amelyik periódusban több volt az egy hónapra eső átlagbevétel)
Előre is köszönöm, ha válaszolnak!

A kérdésem: egyéni katás vállalkozó vagyok 6 éve. A férjem minimálbérre van bejelentve, határozatlan szerződéssel.
Esetleg lenne rá esélyünk, hogy 2 millió forintot kapjunk?
Köszönöm válaszát.

Üdv!
Érdeklődnék, hogy katás egyéni vállalkozó is kaphat hitelt önöknél?
Köszönöm.

Kedves Hitelnet!
Szeretnék érdeklődni, hogy tudnak-e bármilyen lehetőséget ebben az évben katás egyéni vállalkozónak személyi kölcsön felvételére. Tavalyi NAV által adott igazoláson szereplő jövedelmem 2016. február 1. – 2016. december 31. között 3.297.000 Ft; köztartozásmentes vagyok (koma-szereplő), meglévő hitelemet időben fizetem, KHR-ben nem szerepelek negatív adósként. 3 millió Ft-ra lenne szükségem 5-7 év futamidővel. Tartozást rendeznék, vállalkozást bővítenék és fejlesztenék. Idei évben is elég jól alakul a bevétel.
Előre is köszönöm!
József

Kedves Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy igényelhetek-e hitelt a következő adatokkal:
NAV által igazolt tavalyi KATA-s bevétel 1 332 000 Forint. Meglévő hitelek: két személyi kölcsön: havi 23 500 és havi 14 300 Ft. 500 000 forint személyi kölcsönre lenne szükségem. A személyi kölcsönök felvételének általános szabályai alapján tudnék felvenni ekkora összegű hitelt, de a KATA jövedelmet (habár a NAV által kiadott igazoláson már 40%-al csökkentve van a bevétel) a bankok általában nem számítják be 100%-osan. Tehát az én fő kérdésem az, hogy létezik-e olyan pénzintézet Magyarországon, amelyik 100%-ban finanszírozza a KATA jövedelmet?
Előre is köszönöm.
Levente

KATÁS-ként igényelhetek CSOK-ot? 2016 június 07-ig gyesen voltam. A gyes munkaviszonynak számít? Június 08. óta ismét KATÁS-ként dolgozok.

Lakásvásárlásra hét millió hitelre lenne szükségünk. Én 65 éves vagyok 221 ezer forint nyugdíjam van.
Fiam bejelentett 8 órás munkahellyel rendelkezik, minimálbérrel. Van egy vállalkozása és KATÁS-ként adózik. Ez a jövedelem kb-300 ezer forint. Közös háztartásban élünk. Érdeklődnék, hogy melyik bank aki a katás jövedelmet is elfogadja hitelfelvétel esetén.
Köszönöm válaszukat.
Tamara

Tisztelt Hitelnet,
Azt szeretném kérdezni, hogy melyik banknál számítanák legtöbbnek a jövedelmemet.
Én egyéni vállalkozó vagyok, így a bankok az előző üzleti évet veszik a számítás alapjául. 2014 egy teljes üzleti év volt számomra, de az első 8 hónapban mint katás vállalkozó, az utolsó 4 hónapban pedig mint költségelszámolós vállalkozó működtem, ahogy azóta is.
A Nav jövedelem igazolásomon szerepel a kata jövedelem, egy összevontan (munkabér jövedelem), egy elkülönülten adózó jövedelem (év végi osztalék), valamint egy befizetett szja.
2013-ban is katás voltam, akkor még nem volt osztalékom. Ez azért fontos, mert ha jól tudom, sok bank csak akkor számolna az osztalékommal, ha 2013-ban is lett volna.
Olyan bankkal is találkoztam (K&H) aki a tavalyi kata jövedelmem nem veszi figyelembe, mivel már nem vagyok katás.
Mindent összevetve jó lenne a jövedelmem, de az eddigi legjobb ajánlatot az FHB-nál találtam, aki a 60%-os Kata bevételeimet már csak a 8 hónapra eső 400e Ft adóval csökkenti.
A véleményüket kérném, mi a tapasztalatuk, találkoztak e hasonló esettel? Illetve tudnának e olyan bankot ajánlani, ahol a legtöbbre értékelnék a jövedelmemet?