Tisztelt Szerkesztő!

Olvastam a Magyar Közlönyben megjelent 341/2011 (XII.29.) számú Kormányrendeletet a kamattámogatott lakáshitellel kapcsolatban.
Nem értem pontosan az igénylés személyi feltételeit?
Illetve amennyiben olyan használt lakást vásárolunk, amelynek a jelenlegi tulajdonosa a vételárat részben végtörlesztésre fordítaná,
igényelhető-e a kamattámogatott hitel 2012-ben?
Köszönettel:
Marika

Kedves Marika!

Használt lakás vásárlásakor Ön akkor lehet jogosult kamattámogatott hitel igénylésére, ha a lakás eladója e lakás helyett az eladástól számított 12 hónapon belül másik lakást kíván vásárolni és ezt legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatával igazolja.

Az tehát önmagában nem kizáró ok, ha az eladó a vételár egy részét végtörlesztéshez használja fel, azonban fenti módon nyilatkoznia kell, hogy 1 éven belül új lakást vásárol az eladott ingatlan helyett.

A kamattámogatott hitel az Európai Bizottság jóváhagyását követő 15. naptól lesz elérhető.

Leveléből nem derült ki, hogy a személyi feltételeket illetően mi lenne a konkrét kérdés.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Amennyiben kamattámogatásos lakásvásárlásomhoz az eladó nyilatkozik, hogy 12 hónapon belül a vételárat lakásra fordítja, és én megkapom a hitelt, mi történik, ha végül az eladó mégsem vesz másik lakást egy éven belül? Mi történik az én hitelemmel, illetve mi történik az eladóval?
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Több banknál is érdeklődtem már állami kamattámogatású lakáshitelekkel kapcsolatban, eddig csak új lakás vásárlására. Azt jól értelmeztem, hogy a korábbi rendelet szerint 20 évre lehetett kapni kamattámogatást az új szerint pedig csak 5 évre? Tudom, hogy még a bankoknál nem elérhető az új rendelet szerinti kamattámogatás, viszont, ha én a korábbi rendelet szerint vásárolok egy új építésű lakást és igényelek hozzá a bankok által jelenleg kínált korábbi rendelet szerinti kamattámogatott hitelt, akkor meddig kaphatom meg a kamattámogatást? 20 évre, mert én a régi rendelet szerint kötöm a szerződést vagy már csak 5 évre kaphatom meg mindenképpen?
Előre is nagyon köszönöm válaszukat!

Tisztelt Hitelnet!
A férjemmel szeretnénk venni egy családi házat (4,9m Ft). Egy gyermekünk van, és szeretném megkérdezni, hogy hogyan működik ez a kamattámogatás. Azt értem, ahogy olvasom a levelekből, hogy az eladónak kell vennie 12 hónapon belül egy másik ingatlant. Az állam, hogy támogat? Láttam egy táblázatot, de nem tudok rajta eligazodni, mit jelentenek a százalékok, évekre lebontva?
Válaszát köszönöm. Anita

A Takarékpénztártól vettünk fel 2011 decemberében 15.000.000.- Ft-ot használt lakásra. A fiam vette, ő 26 éves. Kérdésem: hol lehet igényelni a kamattámogatást?
Köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődöm, hogy használt lakás vásárlása esetén az államilag kamattámogatott hitel valóban csak az ingatlan vételárának 1/3 része lehet? (Ezt nem találtam a vonatkozó kormányrendeletekben, csak a híradásokból hallottam)
Valamint szeretném tudni, hogy egyedülálló fiatal (35 év alatti), gyermektelen, igényelheti-e a kamattámogatott használt lakás hitelt?
köszönettel:
Marcsi

Tisztelt Hitelnet!
Azután szeretnék érdeklődni, hogy lehet-e már valamit tudni arról, hogy az otthonteremtési kamattámogatásról szóló kormányrendelet mikor kerül/került az Európai Bizottság elé? Vagy hogy mi ennek a menete, időben kb. mire kell számítani? Mert ugye a jóváhagyást követő 15. napon lép életbe a törvény, de az kb. mikorra várható?
Nekünk pár hónapon belül költöznünk kell a jelenlegi lakásunkból, és lakást szeretnénk venni, csak érdemes-e erre várni, vagy valószínűleg mostanában nem lesz belőle semmi??
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Mónika

Azt szeretném megtudni, igényelhető-e kamattámogatásos hitel olyan lakás megvásárlásához, amely örökség volt és 4 személy az eladó (az örökösök)? Mármost nem valószínű, hogy lakásvásárlásra fordítják a lakás eladásából származó összeget, mivel az kb. 1millió 200 ezer forint fejenként, és ebből elég nehéz lakáshoz jutni manapság. Mind a négyüknek lakásvásárlásra kell költeni ezt a pénzt? Én így értelmeztem a kamattámogatott hitel feltételét. Létezik ez??

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy önkormányzati lakásban bérlői jogviszonyban vagyunk. Jár-e nekünk az állami kamattámogatás? Mert használt lakás vásárlás esetén a félszocpolnál és a letelepedési támogatásnál, amit az önkormányzat ad, ez kizáró ok.
Előre is köszönöm.

Üdvözlöm. Érdeklődöm, hogy mi csak élettársi kapcsolatba vagyunk és a páromnak van egy gyermeke, én rokkant nyugdíjas vagyok és a párom velem van ápolási díjon. Érdeklődöm, hogy használt lakásra tudunk-e felvenni kamattámogatott lakáshitelt használt lakás vásárlásához?

Tisztelt Hitelnet!
2 kérdésem lenne. Párom 36 éves, minimálbérrel van csak bejelentve én 25 és sajnos a nettó jövedelmem 38E Ft papíron. Felújítandó tehermentes használt lakást vásárolnánk 2.5 M forintért. Egyikünk nevén sincs ingatlan, nem is volt. A 35 éves korhatárt már eltörölték 2012-től?
Az eladó rendelkezik saját lakással, nyaralónak akarták megcsinálni vagy kiadni, de mégsem tette meg, inkább eladná. Másik lakást ő venni nem akar. Így nem is lennénk jogosultak?
Válaszát előre köszönöm.
Üdvözlettel: Éva