Tisztelt Hitelnet!

Használt ingatlant szeretnénk vásárolni a párommal. A családi ház vidéken van, a vételára 11 millió forint. A házon még van egy korábbi munkáltatói hitel, amit az eladó az adásvételi szerződés megkötése előtt visszafizet, így mi már tehermentes ingatlant vásárolunk.

Mindketten rendelkezünk többéves, folyamatos munkaviszonnyal. Kettőnk jövedelme összesen 210 ezer forint. Gyermekünk még nincsen. Hitelünk még soha nem volt.

Azt szeretném tudni, hogy kaphatunk-e kamattámogatott hitelt a vásárláshoz, s ha igen, akkor mennyit? Várhatóan mekkora havi törlesztésre számíthatunk?

Tájékoztatásukat várva,
Köszönettel: Zita

Kedves Zita!

Pénzügyi partnereink egyikénél már elérhető az Otthonteremtési hitel. Ennek keretében már használt lakás vásárlásához is felvehető kamattámogatott hitel. E hitelkonstrukcióval kapcsolatban tudni kell, hogy a kamattámogatás a futamidő első 5 évében jár, azt követően piaci kamatozásúvá válik a kölcsön, ami a törlesztő részlet bizonyos mértékű emelkedésével jár.

Az Otthonteremési Hitel keretében nyújtható maximális hitelösszeget több tényező határozza meg. Egyrészt a vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a maximálisan nyújtható támogatott hitel összege nem haladhatja meg a 6 millió forintot. Másrészt meghatározó az igénylők jövedelmi helyzete, s a megvásárolni kívánt ház területi elhelyezkedése, értéke.

Személyre szóló hitelajánlatot tehát fenti információk ismeretében tudnunk adni Önöknek. Ehhez azt kérjük, hogy töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s ezt követően Szakértőink ismertetni fogják a támogatott és piaci kamatozású lakásvásárlási hiteleket egyaránt.

Addig is a várható lakáshitel törlesztő részlet összegének megismeréséhez online Hitelkalkulátorunk lehet segítségükre. A kalkulációból megtudhatják a kamattámogatás ideje alatt várható havi törlesztés, illetve a kamattámogatott időszakot követő törlesztő részlet összegét!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
17 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

1 gyermekem van, de lakást szeretnék vásárolni. Hogyan tudnánk hitelhez jutni? Ha kell, akkor bevállalunk egy másik gyereket is!!
Kérem segítsenek!
Köszönöm.

Feltétel-e hogy a házastársak 1/2-1/2 arányban legyenek tulajdonosok a célingatlanon az Otthonteremtési Kamattámogatott Lakáshitel esetén?
A banki ügyintéző szerint házastársaknak 1/2-1/2 arányban kell a célingatlanon tulajdonosnak lenniük. De erre a 431/2011-es Kormányrendeletben csak annyi utalást találtunk, hogy a vevőnek legalább 50 %-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie. Nekünk többek között a munkáltatói hitel miatt is az lenne a legoptimálisabb, ha csak a férjem lenne a tulajdonos.
Van erre valamilyen rendelet, jogszabály? Kérem írják meg nekem!
Köszönettel: H. Zoltánné

Tisztelt Cím!
Használt házat vásárolunk, önerővel és hitellel. Az otthonteremtési kamattámogatást igénybe vennénk, de a hitelintézet tájékoztatása szerint az eladónak nyilatkoznia kell, hogy 12 hónapon belül lakást vásárol. Esetünkben építkezik, tehát telket vesz és házat épít. Ez is megfelelő a nyilatkozathoz? Hiszen ingatlant vesz, tehát “mozgatja” az ingatlanpiacot.
Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel.

A vevő otthonteremtési kamattámogatással nyújtott kölcsönt akar igényelni használt lakásra. Nekem, mint eladónak nyilatkoznom kell, hogy az összeget 12 hónapon belül lakásvásárlásra fordítom. Mi a következménye annak, hogy ha mégse veszek lakást 12 hónapon belül. Mivel többen vagyunk, a rám eső rész nem éri el az 1 M forintot. Ebből nem lehet lakást venni, meg már van.
Előre is köszönöm válaszukat.

Használt lakásra is lehet szocpolt igényelni úgy, mint régebben volt?

Eladom a lakásomat, a vevő pedig otthonteremtési hitelt venne fel. Azt kéri, írjam alá, hogy egy éven belül a lakás árából másikat veszek. Mivel ez nem biztos, kérdezem, ha aláírom, de nem lesz így, jár-e szankcióval irányomba?

Tisztelt Címzett!
Szeretném tudni, ha az eladó nem írja alá azt a nyomtatványt, amelyben szándékát fejezi ki hogy 12 hónap alatt lakást vásárol, akkor én nem tudok kamattámogatott hitelt felvenni? Ha aláírja és nem teljesíti mik a következményei? Hogy kötelezhetik az eladót erre, hisz ő egy tehermentes ingatlant ad el!? Nem döntheti el mire költse ezt a pénzt?
Várom válaszát!

Üdvözlöm,
a következő lenne a kérdésem:
A nemrégiben megjelent kamattámogatott lakáshitel feltétele, hogy az eladó nyilatkozik, hogy 12 hónapon belül másik lakást vásárol.
Amennyiben megszegi ezen nyilatkozatát, ki a felelős, a vevő, vagy az eladó? Illetve milyen vonzatai vannak mind a vevő, mind az eladó felé?
Köszönöm válaszát.

Tisztelt szakértő!
Ez év júniusában kaptuk meg a lakáshitelünket használt lakásra. Az államilag támogatott lakáshitel hatályba lépése után (2012. január 1. a hatálybalépés ideje, ha jól tudom), de ekkor még a mi bankunknál azt (júniusban) nem lehetett igényelni.
Kérdésem, hogy ilyen esetben utólag lehet-e kérvényezni, hogy nekünk is járjon a kedvezmény?
Tisztelettel: László.