Üdvözlöm!

A kérdésem a következő:
33 éves nő vagyok, az élettársam 34 éves. Az előző kapcsolatomból van egy 8 éves fiam, akit természetesen közös háztartásban nevelünk az élettársammal, már 5 éve.
Szeretnénk használt lakást vásárolni Budapesten, kb. 9-11 millió forint között. Az önerőnk már megvan, ez 3 millió forint.

Az egyik kérdésem, hogy a CSOK, mely a mi esetünkben 600.000 Ft lenne, jár-e a 8 éves kisfiam után? Ő ugye nem közös gyermek. Nincs tervben több gyermek vállalása.

A másik, fő kérdésem: az élettársam kb. 10 évvel ezelőtt házasságban élt valakivel, akivel hitelt vettek fel új lakás építésére. A lakás megépült, a válásukat követően a hölgy él benne, aki fizeti az akkor PÁROM nevére felvett 7 millió forintos kölcsönt. Tudunk felvenni használt lakás vásárlására kölcsönt így is? A párom nettó keresete közel 400.000 Ft, az előző hitel csak a nevén van, de nem vonnak tőle semmit, hiszen fizeti a hölgy a részletet. Viszont az akkori felépített ház 50% tulajdonjoga már nincs az élettársam nevén. Csak a hitel van a nevén. Ha így nem tudunk lakáshitelt felvenni, hogyan lehet "kiszállni" a régi 7 milliós hitelből?

Köszönöm a választ.
Tisztelettel.
Anita

Kedves Anita!

A nem közös, de közös háztartásban élő gyermek után is igénybe vehető a CSOK élettársak igénylése esetén, így az Ön korábbi kapcsolatából született gyermek után jogosultak lehetnek a 600.000 Ft összegű kedvezményre. A jogosultság további feltételeit IDE kattintva tekintheti meg.

Hitelfelvétel során a bankok az igénylők igazolt nettó jövedelme és a meglévő hiteltörlesztéseik alapján határozzák meg a hitelképességet. Ha tehát párja adósként szerepel egy hitelügyletben, akkor egy jövőbeni hitelfelvétel során az adott hitel havi törlesztő részletét is figyelembe veszik. Ez nem jelenti azt, hogy így már nem lesznek hitelképesek. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, ahol Szakértőink a további részletek ismeretében előzetes hitelbírálatot végeznek és pontos tájékoztatást tudnak adni arról, hogy használt lakás vásárlása esetén mekkora összegű hitelhez juthatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A következő helyzettel kapcsolatban kérnék szépen információt ill. tanácsot:
Lányomnak (20 éves egyetemista) szeretnénk megvenni egy felújított, jó fekvésű, vasútállomás közeli 44 nm-es, megyeszékhelyen lévő lakást, amire tegnapelőtt tettem ajánlatot, 14,8M Ft összegben. A lakástulajdonosok valószínűen elfogadják az ajánlatot, ami szerint 6,5M Ft hitelből kerülne kifizetésre. A lakás 1,5 szobás, a nagyszobát kiadnánk egyetemistá(k)nak, ez fedezné a törlesztőrészlet min. felét.
Férjem kapja a közalkalmazotti bérét (szakoktató, 2003 óta), 150E Ft nettót OTP-s közös folyószámlánkra. Én nem szeretnék a kölcsönszerződés részesévé válni. Az autókölcsönt én vettem fel, 2017 júniustól 2022 júniusig, havi 22.068 Ft fix részletekkel, amit a közös OTP-s számlánkról fizetek. Más adósságunk nincs. A nevemen lévő tehermentes kisvárosi házban lakunk, de ezt nem akarom záloggal terhelni.
Kérdéseim:
1. Férjem megkaphatja-e a kölcsönösszeget? (Fix10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelre gondoltunk, kb. 68-70E Ft/hó részlettel)
2. Ingatlanfedezetnek elég lesz-e a megvásárolandó lakás?
3. A lányom lehet-e (rész)tulajdonosa, és milyen tulajdoni arányban? (Az illetékfizetési kedvezmény miatt.)
Köszönöm a lehetőséget, üdvözlettel: Edina