Üdvözlöm!

Férjemmel albérletben élünk, 3 gyermekünkkel. Megelégeltük, szeretnénk lakást vásárolni. Székesfehérváron élünk, mindenképpen használt lakást szeretnénk venni. Keresgéltem, és kb. 7-8 millió Ft-ba kerülnek a nekünk ideális lakások.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha fedezetként felajánljuk a megvásárolni kívánt ingatlant, és anyukám vidéki (falusi) házát ami Bács Kiskun megyében van, kb. 4 milliót ér az ottani lakásárakhoz viszonyítva, akkor hitelképesek lennénk-e. Férjemnek átlag feletti jövedelme van, én jelenleg gyesen vagyok.
Ön szerint megkapnánk a hitelt? Önerőnk nincs sajnos.

Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Kinga

Kedves Kinga!

Kérdésének megválaszolása összetett dolog, ennyi információ alapján nem tudunk határozott nemmel vagy igennel válaszolni. A két legfontosabb tényező a maximális hitelösszeg meghatározásánál az ingatlan- és jövedelemfedezettség.

Az ingatlanok értéke alapján történő hitelezés alappillére az a jogszabályi előírás, mely szerint a hitelösszeg nem haladhatja meg a fedezetül bevont ingatlanok forgalmi értékének 80%-át. Ez alapján a megadott két ingatlanfedezettel megvalósulhat a lakásvásárlás. Ám a bankok kialakították saját belső finanszírozási arányaikat is, melyet az ingatlanok állapotától, területi elhelyezkedésétől, településtípustól függően, az ingatlan értékbecslő által megállapított hitelbiztosítéki értéke alapján határoztak meg. (Ez értelemszerűen kisebb a jogszabályban megengedett mértéknél.) Egy székesfehérvári használt lakás lakásra arányaiban biztos, hogy nagyobb összegű hitel vehető fel, mint egy falusi házra.

Az, hogy az adós mekkora hitelösszeg erejéig hitelképes, mekkora havi törlesztést vállalhat, a jövedelemvizsgálat során derül ki. A pénzintézetek nemcsak a háztartás igazolt nettó jövedelmét veszik alapul, hanem a rendszeres kiadásokkal is kalkulálnak. Ha az igénylőnek van már hiteltörlesztése, akkor az csökkentheti a felvenni kívánt lakáshitel törlesztésére fordítható szabad jövedelmet. Az ügyfél valamennyi hiteltörlesztésének, rendszeres kiadásainak figyelembevételével állapítják meg a bankok az úgynevezett hitelezhetőségi limitet, vagyis azt, hogy mekkora törlesztő részletet vállalhatnak az igénylők.

E kettő, vagyis az értékbecslés és a jövedelemvizsgálat együttes eredménye határozza meg a maximálisan felvehető hitelösszeget. Azt, hogy adott esetben a 2 ingatlanfedezet bevonásával, önerő nélkül meg tudják-e vásárolni a kinézett lakást, a fenti információk ismeretében elvégzett előminősítés után tudják megmondani Szakértőink. A szükséges adatokat kérjük, adja meg online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével, s elkészítjük Önöknek a személyre szabott, díjmentes lakáshitel ajánlatot.

Addig is a használt lakás vásárlásához igényelhető államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitelek aktuális törlesztő részletét honlapunkon megtalálják, illetve lakáshitel kalkulátorunkkal a kívánt összegre és futamidőre is számolhatnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e használt ingatlan vásárlásra hosszú futamidőre megfelelő kölcsönt, ha a nettó kereset 93.000 Ft és ingatlan fedezetként bevonható? Viszont a ház értéke 3.000.000 Ft.