Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék, hogy az Önök meglátása szerint kaphatunk-e lakáshitelt használt lakásra egyedülállókként ikertestvéremmel együtt, amennyiben mindketten vállalnánk a hitelt (felteszem egyikünk adóstársként szerepelne) és 50-50%-os tulajdonosai szeretnénk lenni a megvásárolandó lakásnak? Ilyenkor megadható kettőnk nettó jövedelme, vagy ezt csak házastársak kérhetik közösen? Állami kamattámogatást igénybe vehetnénk?

28 évesek vagyunk, BAR listán nem szerepelünk, mivel semmilyen hitelt nem igényeltünk korábban. Ingatlant nem tudnánk bevonni fedezetként, azonban a havi nettó jövedelmünk összesen 448.000 Ft, illetve 10 millió Ft értékű lakást szeretnénk megvásárolni közösen Budapesten a XI., XII. vagy esetleg a III. kerületben, amihez 3 millió Ft önerővel rendelkezünk.

Olvastam a Lakáshitelek általános feltételeit az oldalon, ahol felsorolják a szükséges dokumentumokat az igényléshez és említik, hogy szükség van a földhivatali pecséttel ellátott adásvételi szerződés benyújtására is. Erre feltétlenül szükség van azelőtt, hogy biztosra tudnánk, hogy folyósítani fogja egyáltalán a bank a hitel összegét?

Köszönöm szépen előre is a segítséget.
Tisztelettel,
Júlia

Kedves Júlia!

Testvérével közösen igényelt lakáshitel esetén is figyelembe vehető mindkettejük keresete. Állami kamattámogatású lakásvásárlási hitel felvételére is jogosultak lehetnek, azt nem csak házastársak és élettársak, hanem egyedülálló személyek is kérhetik, ha megfelelnek az egyéb követelményeknek is. Például mindketten tulajdonosai lesznek a lakásnak, s feltehetően a kamattámogatás lejáratáig (5 év) az adott lakás az Önök lakhelye lesz. (Ez szintén előírás.) A lakás értékét és az igényelni kívánt hitelösszeget tekintve szintén beleférhetnek a támogatott hitelkonstrukcióba.

Az állami kamattámogatású hitel mellett azonban érdemes megismerni a piaci kamatozású lakásvásárlási kölcsönöket is, mert van olyan pénzintézet, melynél már alacsonyabb havi törlesztés mellett érhető el ez a hiteltermék, mint az államilag támogatott. Ennek oka, hogy míg a kamattámogatott konstrukciónál van egy rendeletben előírt minimum kamat (6%), addig piaci kamatozású hitelnél ilyen nincsen, s a piaci hitelek báziskamatát jelentő BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) mértéke a folyamatos jegybanki alapkamat csökkentések miatt szintén egyre kisebb. Emiatt lehetséges, hogy a lakásvásárlók által fizetendő piaci törlesztő részlet – mely a BUBOR és a banki kamatfelár alapján kerül kiszámításra – bankpartnereink egyikénél már kedvezőbb, mint az államilag támogatott törlesztő részlet.

A hitelkérelem elindításához általában valóban földhivatali pecséttel ellátott adásvételi szerződés szükséges. Éppen annak érdekében, hogy ne az adásvételi szerződés megkötése és a foglaló átadása után derüljön ki, hogy mégsem működik a hitel, Szakértőink minden adásvétel esetén előzetes hitelbírálatot végeznek. Az adásvételi szerződés megkötésére csak pozitív hitelbírálat esetén kerül sor.

Javasoljuk, hogy Önök is töltsék ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink személyre szabott lakáshitel ajánlatot fognak Önöknek készíteni, összehasonlítva az államilag támogatott és piaci konstrukciókat. Ha sikerül kiválasztaniuk az Önök számára megfelelő hitelt, akkor Szakértőink a szükséges dokumentumok birtokában – még az adásvételi szerződés megkötése előtt – elvégzik a hitelbírálatot. A Hitelnet irodáiban nemcsak az előzetes hitelbírálat, hanem a teljes körű hitelügyintézés is díjmentes!

További kérdés esetén készséggel állnak rendelkezésükre online Hitelszakértőink, illetve személyesen is felkereshetik a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát. Irodáink elérhetőségét ITT találják.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Cím!
Lányom, aki éppen egy válás folyamatában van, egyedülállóként, 10 éves kamatperiódusú, 20 éves lejáratú Fogyasztóbarát hitelt szeretne felvenni. 46 éves, nettó 160 ezer jövedelemmel rendelkezik. Kérdés: Egyedüli adósként megkaphatja-e a hitelt, vagy kötelező adóstársat bevonni az ügyletbe? Amennyiben nem kötelező, úgy esetleg a fizetőképesség javítása céljából én, aki jelenleg 66 éves vagyok beléphetek-e az ügyletbe? A vásárolni kívánt ingatlan 11,5 millió Ft, melyből 4 millió saját erőt tud biztosítani, a többi: 5,5 millió Ft jelzáloghitel, 2 millió Ft munkáltatói kölcsön.
Önök szerint ez a saját erő elegendő lehet? Nem szeretnénk újabb ingatlant is bevonni.
Várom válaszukat.Köszönettel: Sz-né

Hitel szeretnék felvenni lakás vagy házvásárlás céljából. Gyermekemet egyedül nevelem, közalkalmazottként dolgozom lassan két éve. Arra lennék kíváncsi, mekkora összeget tudnék felvenni és esetlegesen milyen kedvezményeket tudok igénybe venni?
Köszönöm válaszukat!

Egyedülállóként van-e esélyem lakásvásárlási kölcsönre? 3 éve dolgozom ugyanott, minimálbérért. 3 kiskorú gyermekem van. Önerőm nincs.

Tisztelt Címzett!
Lakáshitelt szeretnék felvenni egy használt lakásra. Párom sajnos nem hitelképes. Hivatalosan egyedülállóak vagyunk.
A kérdésem az lenne, hogy mennyiben változtatna a helyzeten, ha élettársi kapcsolatban lennénk?
Illetve első lakásvásárlás esetén kaphatunk-e támogatást az önkormányzattól?

9 milliós ingatlanértéknél, 120.000 Ft havi fizetés mellett van-e reális esélye egyedülállónak piaci kamatozású hitel felvételére? /7M Ft/
Van-e lehetőség idővel előtörlesztésre, szerződésmódosításra?
Köszönettel.
Tibor