Tisztelt Hiteltanácsadó!

Végre sikerült megtalálnunk azt a családi házat ami megfelel az elképzeléseinknek. Már viszonylag régóta kerestük, de ennek az állapota és az ára is elfogadható. Rendelkezünk némi megtakarítással, de ez a vételárhoz képest elenyésző. A nagyobbik baj azonban az hogy, hogy sem én sem a párom nem tudunk hivatalosan jövedelmet igazolni.

Arra lennék kíváncsi, hogy jelenleg a bankok között létezik-e olyan ahol adnak hitelt lakásvásárlásra úgyis, hogy nem szükséges munkáltatói igazolást bemutatni. Mind a ketten rendelkezünk rendszeres bevétellel, dolgozunk egy vállalkozáson, de sajnos nem tudunk semmit sem hivatalosat leigazolni. A kérdésem még annyi lenne hogy amennyiben van ilyen bank akkor mennyi saját kerület kell felmutatni. Köszönöm szépen előre is a válaszukat.

Tisztelettel: H. Éva

Kedves Éva!

Sajnos a pénzügyi válság óta a hazai bankoknál jelentősen szigorodtak a hiteligénylés feltételei. Többek között ennek köszönhető, hogy jelenleg semmilyen hitelt (sem lakáshitelt sem szabad felhasználású jelzáloghitel) nem lehet igényelni munkáltatói igazolás nélkül. Ez még akkor is így van, ha a vételárnak viszonylag nagy része rendelkezésre áll saját erőként vagy egy nagyobb értékű ingatlanfedezet is bevonható a megvásárolni kívánt lakáson vagy családi házon túlmenően.

Amennyiben rendelkeznének hivatalos jövedelemmel, még abban az esetben is legalább 20% saját erő szükséges az aktuális törvényi előírásoknak megfelelően. Az ennél kisebb önerővel csak abban az esetben megoldható a vásárlás, ha egy kiegészítő ingatlanfedezet is megoldható. Ahogyan azt korábban is írtam mindez csak akkor kivitelezhető ha rendelkeznek a hitelező bank által elfogadott mértékű és hivatalosan igazolható nettó jövedelemmel.

További kérdése esetén állunk szíves rendelkezésére.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Faluban lakunk, van egy szoba-konyhás házunk melléképülettel. Szeretnénk venni egy nagyobbat mivel három gyerekünk van. De mivel én közmunkán vagyok, élettársam pedig gyeden van, hitelhez nem tudunk jutni. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha feltennénk ezt a házat meg azt is amit venni szeretnénk jelzáloghitel alá, akkor kaphatnánk hitelt?
Válaszát előre is köszönöm.