Tisztelt hitelnet!

Az alábbi kérdésem lenne:
Van egy gyermektelen nagynéném, aki nehéz anyagi körülmények között él jelenleg. A lakása kb. 15 milliót ér. Megállapodtunk, hogy ha fizetek neki 5 milliót, akkor nekem adja a ház tulajdonjogát, neki pedig haszonélvezeti jogot jegyzünk be, hogy élete végéig ott élhessen.

Mindehhez azonban hitelt kell felvennem. Ha jól tudom, akkor ilyen lakásra nem engedélyeznek hitelt, csak ha lemond a tulaj a haszonélvezetéről vagy ő is kezességet vállal. Mi nálunk egyik lehetőség sem jöhet szóba.

Hitelképes vagyok, van 2 másik lakásom is, továbbá nejemnek is 1. Igény esetén bevonhatóak fedezetként azok is. Tudom, hogy a legegyszerűbb az volna, hogy ezekre vegyünk fel szabad felhasználású hitelt, de mindenképp lakáshitelt akarunk, mert kedvezőbb a hiteltörlesztés ebben az esetben illetve igénybe vehető rá az önsegélyező pénztárban lévő tőkénk is. Hogy lehetne ezt megoldani, hogy lakáshitelt vegyünk fel ehhez? Egyébként nagyjából az egész hitelből menne, kérem ezt is vegyék figyelembe a válasz során (kb. 400.000 saját tőkénk van, ami még 10% sincs).

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Lajos

Kedves Lajos!

Lakásvásárlási hitel felvételénél egyik bankpartnerünknél sincs arra sajnos lehetőség, hogy az eladó haszonélvezeti joga rajt maradjon a célingatlanon. A következőket tudnák javasolni annak érdekében, hogy mégis megoldható legyen a lakáscélú jelzáloghitel felvétele. Az adásvételi szerződést úgy kellene megírni, hogy azon az eladó haszonélvezeti joga nem szerepel, így a lakáshitel igényelhető, melynek azonban fedezete nem a hitelcél szerinti ingatlan lenne, hanem Önnek vagy feleségének egy másik ingatlana, így a hitelnyújtó bank jelzálogjogával ezen ingatlanok egyike lenne terhelve. A célingatlan ezek alapján tehermentes maradna, így a hitelfelvételt követően a bank hozzájárulása nélkül is lenne lehetőség arra, hogy - egy újabb ügyvédi szerződés keretében - haszonélvezeti jogot jegyeztessenek be a kívánt ingatlanra.

Amennyiben a fenti lehetőséggel nem szeretnének élni, akkor csak a szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele marad megoldásként, melynek fedezete szintén az Ön vagy felesége valamelyik ingatlana lehetne.

Az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket, ha kitölti online adatlapunkat vagy felkeresik a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát, ahol díjmentes vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Megkívánom vásárolni egy ingatlan 1/2 részét jelen pillanatban tehermentes. Az 1/2 tulajdonossal szemben kölcsönper van folyamatban, perfelvételi szakasz egyetlen értéke az 1/2 tulajdonrész.
Korábban a gyerekének ajándékozta, de a kölcsönadó fedezetelvonási pert indított. Visszaajándékozták, így a per nem indult el.
Kérdésem: eladhatja-e, illetve megvehetem-e az ingatlanrészt.
Lehet-e érdemben fedezetelvonási pert indítani eredménnyel ellene, ellenem.