Kaphatunk lakáshitelt, ha a fizetésemből tartozást vonnak?

Tisztelt Szakértő!

Szeretnénk a férjemmel hitelre lakást vásárolni, de az én nevemen jelenleg van tartozás, amit a fizetésemből vonnak.
Ha adott esetben az én nevemre is kerül a lakás, akkor arra a másik bank “ráteheti-e a kezét”?
Ha én csak haszonélvező lennék a lakáson (ez egyáltalán kivitelezhető-e?), abban az esetben mi a helyzet?

Előre is köszönöm a válaszát!
Brigi

Kedves Brigi!

Ha a fizetést letiltás terheli, akkor azt egyik pénzintézet sem fogadja el hitelfelvétel során. Mivel a tartozás banki hitelből ered, a letiltás miatt az Ön adatai valószínűleg negatív tartalommal BAR listára is kerültek, ami miatt jelenleg egyik banknál sem hitelképes. Így lakásvásárlási hitel felvételére sajnos nincs lehetőség. (Adatai BAR listán történő lekérdezését bármelyik hitelintézetnél kérheti.)

A fedezetül szolgáló ingatlan haszonélvezőjét ugyanúgy be kell vonni a hitelügyletbe. A hitelbírálat során pedig a bank ebben az esetben is vizsgálja az ügyfél BAR státuszát. Mivel a hitelügyletbe a házastársat is kötelező bevonni adóstársként még akkor is, ha a vásárolandó lakásban nem szerez tulajdonjogot, ezért elkerülhetetlen a BAR státusz vizsgálata.

Ahhoz, hogy a férje hitelre tudjon lakás venni, nyilatkoznia kellene arról, hogy a vásárolandó lakás nem képezi a házastársi közös vagyon részét, hanem az az ő különvagyona. Ebben az esetben Önt ki lehetne hagyni a hitelügyletből, s amennyiben a férje nincs BAR listán, ő igényelhetné egyedül a lakáshitelt.

Ha ez nem járható út, akkor meg kell várni, amíg Ön lekerül a BAR listáról. Ehhez először is vissza kell fizetni a teljes tartozást, ezzel megszűnik a BAR lista aktív státusza, de passzív státuszban még további 1 évig BAR listán marad. Ez ugyan korábban nem minden pénzintézetnél jelentett akadályt hitelfelvétel esetén, de jelenleg passzív BAR státusszal sem vehető fel lakáshitel. Így a hitel visszafizetését követő 1 év letelte után nyílhat lehetőség a közös lakásvásárlási hitel felvételére.

Osztrák pénzintézetnél sincs jelenleg lehetőség a kölcsön igénylésére. Az osztrák bankok többsége ugyan nem vizsgálja az ügyfelek BAR státuszát, ám a jelenlegi jogszabályi rendelkezések nem teszik lehetővé az osztrák lakáscélú jelzáloghitel ingatlan-nyilvántartásban történő bejegyzését.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. cím!
Ha fizetési letiltás, végrehajtás van a munkabéremből, az látszani fog-e későbbi hitelfelvételnél vagy lehet-e akadály hitelfelvételnél, pl. lakáshitel?

Kedves István!
Hitelfelvételhez munkáltatói igazolás, illetve bankszámlakivonat szükséges, valamint munkáltatóval törétnő egyeztetés is történik, tehát a fizetési letiltás ebből kiderül. A pénzintézetek az igénylő adatait lekérik a Központi Hitelinforációs Rendszerből. Ha az igénylőnek a minimálbér összegét elérő, legalább 90 napon keresztül fennálló hiteltartozása van, akkor ez negatív információként szintén megjelenik a rendszerben. Mindezek kizáró okot jelentenek lakáshitel felvételénél.

Lakást szeretnék venni. Kint dolgozom Németországban. BAR listás vagyok, ezért szeretnék önökkel beszélni.
Köszönöm.
Tisztelettel.

Kedves Erzsébet!
BAR lista esetén pénzügyi partnereinknél nincs lehetőség lakáshitel felvételére, így sajnos nem tudunk Önnek segíteni a lakáshitel ügyintézésben.
A BAR státusz passzívvá válását követő 1 év után nyílhat lehetőség a hiteligénylésre, ekkor ugyanis törlik az adatokat a rendszerből. Az aktuális BAR státusz a hitelnyújtó vagy folyószámla vezető banknál lekérhető.

Tisztelt Szakért?k!
25 évesen jelenleg albérletben élek és lakásvásárlási szándékom van. Az előző albérletemből van a nevemen egy közel 400 E Ft-os közüzemi tartozás, amely behajtó céghez került több, mint 1 éve. Küldik szorgalmasan a csekkeket, beszéltem velük telefonon többször, megállapodtunk a részletfizetésben. Egyszer befizettem nekik egy csekk részletét, de azóta se többet.
A kérdésem a következő: 4 vagy 5 millió Ft jelzálog alapú forinthitelt szeretnék felvenni 15-20 évre minimálbérrel. (Így jelentettek le idén július 10-től) Megvalósulhat-e a hitelfelvétel ezekkel a feltételekkel? Valamint, szerepel-e a nevem a Központi Hitelinformációs Rendszerben negatív tartalmú információval?

Kedves Csilla!
Ha a tartozása behajtó céghez került és esetleg a fizetéséből is tiltják a tartozást, akkor hitelkérelmét a bankok el fogják utasítani. Közüzemi tartozás miatt egyébként nem kerül fel a KHR negatív adóslistájára.
A lakásvásárláshoz a megfelelő jövedelemigazolás mellett önerő is szükséges. A vásárolandó lakás értékének 100%-a ugyanis nem vehető fel. A maximálisan nyújtható hitelösszeget a lakás területi elhelyezkedése, állapota, az igénylő igazolható jövedelme és rendszeres kiadásai határozzák meg. Általában a vételár 50-75%-a vehető fel hitelként.
Személyre szabott hitelajánlatunkhoz kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!


6
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x