Kedves Szakértők!

A következő helyzet áll fenn. A párommal (adóstárs) lakásvásárlásba fogtunk. Az előzetes hitelminősítés folyamán kijött, hogy KHR listán szerepelek, amiről nem is tudtam.

Ennek az a története mint utólag megtudtam, hogy 2014-ben amikor ösztöndíjas voltam, akkor kellet csináltatnom egy számlát, ahova utalni tudják a járandóságomat. Ez a számla az OTP Banknál volt. Majd később ezt megszüntettem és kifizettem az akkor 8 ezer pár száz forintos tartozásom feléjük. De sajnos valami a bankban nem jött össze, mert nem szűnt meg a számlám, mint korábban kiderült. Erről még sajnos tájékoztatást sem kaptam, de nem ez a fontos, hanem az, hogy ezt a követelést eladták egy követeléskezelőnek. Ő szintén nem figyelmeztetett engem (csak állítja, mivel ez az érdekem. Most kérdem én, ha ennyi önerővel rendelkezem, nem fizetném ki ezt a banális 38 ezer forintot?) A hitelbírálat folyamán ez kijött, én 2019 végén befizettem és igazolták, elmondták, hogy lekerülök a KHR-ről.

Az lenne a kérdésem, hogy ez a botlás azt jelenti, hogy nem vagyok hitelképes, vagyis nem kapunk hitelt?

Elég magas önerőt beletettünk az ingatlanba és a foglalót is kifizettük már, mivel a K&H banknál nem figyelmeztettek engem, hogy ez miatt megbukhatunk a hitelbefogadás során. Csak annyit mondtak még korábban, hogy amíg fenn vagyok a KHR rendszerben, addig nem menne át, de többet nem.

Az ingatlan vételára egyébként 25.300.000 Ft. 11.300.000 Ft önerő és 14.000.000 Ft hitel. A párom jövedelme bejelentett munkaviszonyban 100.000 Ft körül mozog. Az én jövedelmem katás cégem van és főállású katás vagyok. A NAV által igazolt jövedelmem 2019-ben 3.405.000 Ft volt és nem tartozom a jelenleg veszélyeztetett vállalkozási irányzatokba. És minden rendben van a cégemmel plusz ezen a botláson kívül velem is.
Mérlegel ilyen esetben a bank, hogy minimális botlás vagy ha itt szerepelek passzívként, akkor az egyértelmű elutasítás?

Mit gondol, mik az esélyeink?
Köszönöm.
Tamás

Kedves Tamás!

A korábbi tartozás maradéktalan visszafizetését követően adatai további egy évig még passzív KHR státuszban maradnak és így a legtöbb banknál sajnos nem fog hitelképesnek minősülni. Bankpartnereink egyike azonban ilyen helyzetben mérlegel és megoldható lehet lakáshitel felvétele.

Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és a további részletek ismeretében Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást fognak készíteni Önöknek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése