Tisztelt Szakértő!

A kérdésem az lenne, hogy 4 000 000 Ft kamattámogatott hitelt szeretnénk felvenni, használt lakóingatlan megvételére. 4 kiskorú gyermekünk van, a párom Németországban dolgozik, jó fizetéssel. Én igényelném a hitelt, jelenleg gyeden vagyok itthon. A jelenlegi házunkban holtig tartó haszonélvezeti jogunk van, a többi a gyerekek nevén van.

Kérdése az lenne, hogy tudunk-e ilyen feltételekkel hitelt felvenni lakásfedezet nélkül vagy esetleg a ingatlanfedezettel? Az ingatlan forgalmi értéke kb. 4 500 000 Ft.

Köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Mária

Kedves Mária!

A gyed önálló jövedelemként nem, csak kiegészítő jövedelemként fogadható el hitelfelvétel során. Ez azt jelenti, hogy nem lehet Ön a hitelügylet adósa, de adóstársként természetesen bevonható és a főadós keresete mellett a gyedből származó jövedelem is figyelembe vehető jövedelemvizsgálat során. Hitelfelvevő csak az a személy lehet, aki munkaviszonyból, vállalkozói jogviszonyból származó jövedelemmel vagy nyugdíjjal rendelkezik. Külföldi, jelen esetben németországi munkaviszonyt szintén elfogadnak a pénzintézetek, így annak nincs akadálya, hogy férje legyen az adós. (Ami a kötelezettségeket illeti, adós és adóstárs ugyanolyan mértékben felel a hitel visszafizetéséért.)

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében használt lakás vásárlására nyújtott kölcsön egyik feltétele, hogy házastársak esetén legalább az egyik fél minimum 180 napos biztosítási jogviszonnyal rendelkezzen, melyről igazolást az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) állít ki. Az OEP viszont külföldi munkaviszony, illetve gyed esetén nem tud ilyen igazolást kiadni. Ezzel nem teljesül ezen követelmény, így támogatott lakáshitel igénybevételére sajnos nem jogosultak.

A jegybanki alapkamat alacsony kamatszintjének köszönhetően azonban a piaci kamatozású lakáshitelek is kedvező törlesztő részlettel érhetők el. Néhány esetben alacsonyabb a havi törlesztési kötelezettség, mint államilag támogatott lakáshitel esetén.

A finanszírozáshoz ingatlanfedezetre mindenképpen szükség van. Fedezetül elfogadható a megvásárolni kívánt ingatlan. Mivel azonban a teljes vételár nem vehető fel hitelként, ezért önerővel is rendelkezni kell. Önerő készpénz lehet vagy plusz fedezetként bevont másik ingatlan, ami akár a jelenlegi házuk is lehet. Ennek bevonásához azonban a gyámhatóság engedélye szükséges, mivel kiskorúak a tulajdonosok. Továbbá kiegészítő fedezetként hozzátartozói megkötés nélkül bárki ingatlana bevonható a tulajdonosok hozzájárulásával.

Ahhoz, hogy tájékoztatni tudjuk Önöket az elérhető, konkrét lakáshitelekről, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat és küldje el ajánlatkérését! Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével is tájékozódhat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése