Tisztelt cím!

A közeljövőben szeretnénk családi házat venni, 5 és 10 millió forint között, lehetőleg minél olcsóbban. Ehhez rendelkezünk 2,3 millió forint önerővel és 2010. novemberében kötöttünk egy 8 évre szóló OTP Lakástakarékot, havi 20 ezer forinttal.

Jelenleg én GYED-en vagyok, havonta 49 ezer forintot kapok kézhez és ehhez jön még a gyermekünk után járó családi pótlék, ami jelenleg 12.200 forint. A férjem határozott idejű szerződéssel dolgozik a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának alkalmazásában, havi bruttó 300 ezer forintos keresettel, amiből 202 ezer forintot kap kézhez. Ez a munkahely 2014. december 31-ig biztos, mert csak addig van jelenleg szerződése.

Mindketten rendelkezünk életbiztosítással egybekötött megtakarítási számlával. Az enyém a K&H banknál lett kötve 2010 októberében 10 évre, havi fix 6.500 forinttal, a férjemé a Generali Biztosítónál lett kötve 2005 májusában 20 évre. Ez infláció követő, jelenleg havonta 8.700 forintot fizetünk.

Az lenne ezzel kapcsolatban a kérdésem, hogy ezekkel a feltételekkel juthatunk-e lakáshitelhez?

Válaszukat előre is köszönöm.
Judit

Kedves Judit!

Lakásvásárlási hitelek esetén jogszabály határozza meg, hogy mennyi lehet a fedezetül szolgáló, megvásárolni kívánt ingatlanra maximálisan adható hitel mértéke. Ez jelenleg nem haladhatja meg a 80%-ot. A tényleges finanszírozás mértékét tovább befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete. Ezek alapján elmondható, hogy a teljes vételár kiegyenlítéséhez – amennyiben az megegyezik az ingatlan piaci értékével – legalább 20%, de inkább több önerőre van szükség.

Önerőnek elsősorban a készpénz tekinthető, mellette saját erőként a bankok plusz ingatlanfedezetet is elfogadnak. A lakás-takarékpénztári megtakarítás és az életbiztosítás azonban nem vehető figyelembe önerőként.

2,3 millió forint saját erővel – megfelelő jövedelemfedezettség esetén – elérhető lehet az 5-10 millió forint érték közötti lakóingatlan. A határozott időre szóló munkaszerződés nem jelenet kizáró okot lakáshitel igénylésénél. A gyedből származó bevétel kiegészítő jövedelemként szintén figyelembe vehető. A finanszírozási arányt a vásárolandó családi ház területi elhelyezkedése ugyancsak befolyásolja.

A lakásvásárlásra elérhető legjobb törlesztő részletet megtekintheti a Hitelnet.hu lakáshitel kalkulátorában, ahhoz, hogy személyre szabott hitelajánlatban tudjuk Önöket tájékoztatni a konkrét lakásvásárlási hitelkonstrukciókról, további információkra lenne szükség. Ezeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhatja meg.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

7 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Az élettársam nagymamája meghalt. Az ő lakását szeretnénk megvenni és korszerűsíteni. Az ő tulajdonában van a ház fele, a másik felét én szeretném megvenni, de én szerepelek a bár listán egy autóhitel miatt. Kaphatok-e hitelt egyáltalán? Az élettársam nem dolgozik. Ápolási segélyt kap 26.000 Ft-ot. Van egy gyermekünk. Én dolgozom, 71.000 Ft a keresetem.
Köszönöm válaszát.

Tisztel szakértő!
Egy olyan kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, hogy lenne esélyem egy 150 milliós hitel felvételére, hogy megvásárolhassak egy volt Hotel Éttermet. Szeretnék megvalósítani egy német nyelvű idősek otthonát és ehhez egy volt Hotel van kinézve, ami tudomásom szerint 2 éve lett felértékelve és akkor 450 millióra értékelték. Milyen feltételekkel lehetne ezt igénybe vennem?
Válaszát előre is köszönöm.

Anyaságit kapok és családi pótlékot. Erre szeretnék igényelni személyi kölcsönt, 100.000 összeget. Lehetséges lenne az Önök bankjánál?
Van 3 kiskorú gyermekem, anyaságin vagyok. Valamilyen megoldást, kölcsönt tudnának-e ajánlani nekem?

Tisztelt Hitelnet!
1 millió forintot szeretnénk felvenni a párommal tehermentes lakásunkra. A problémánk az, hogy törlesztünk már egy autóhitelt, amire havi 35 ezer forintot fizetünk. Ketten összesen 330.000.- Ft keresünk havonta. Kaphatunk így hitelt?
Köszönettel: Réka