Tisztelt Hölgyem/Uram.

Külföldön élő magyar család vagyunk. Szeretnénk haza költözni, persze a párom továbbra is külföldi jövedelemmel rendelkezne. Szeretnénk itthon egy házat venni. Jelenleg semmilyen kezdőtőke nem áll rendelkezésre, illetve kisfiunk után talán felvehető a szocpol. A havi jövedelmünk adómentesen 1600 euró. Munkája szezonális, évente két hónapot nem dolgozik.

A kérdésem az, hogy van-e esélyünk hitelt kapni lakásvásárlásra. Konkrét összegre gondoltunk 7 millió forintra. Amennyiben megkapjuk a szocpolt, úgy csak 5 millió forintra.

Bernadett

Kedves Bernadett!

A hazai hitelfelvétel két sarkalatos pontja a megfelelő ingatlan- és jövedelemfedezettség. Lakásvásárlás esetén megfelelő ingatlanfedezettségről akkor beszélhetünk, ha a lakásra maximálisan adható hitelösszegen felül az ügyfelek rendelkezésére áll a vételár kiegyenlítéséhez szükséges összeg. Fedezetként a megvásárolni kívánt lakás ugyan elfogadható, ám értékének 100%-ig történő hitelezésére nincs lehetőség. A magyarországi jogszabályok az ingatlanfedezet piaci értékének maximum 80%-áig terjedő terhelést engedélyeznek, a banki gyakorlat azonban még ennél is alacsonyabb mértékű finanszírozást tesz lehetővé, mely függ az adott lakás fekvésétől, állapotától és az igénylők jövedelmi helyzetétől is.

Önerőnek számít(ana) a szocpol, azonban ezt a támogatási formát használt lakás vásárlásához nem lehet igénybe venni. Szocpol jelenleg csak újépítésű lakás vásárlásához és új ház építéséhez kérhető. Arról, hogy szocpol szempontjából lakásvásárlás esetén mi számít új lakásnak, IDE kattintva tájékozódhatnak. Továbbá szocpol 1 gyermek után nem jár. Újépítésű lakás vásárlása esetén is csak akkor lehetnének jogosultak rá, ha meglévő gyermekük mellett legalább még 1 gyermeket vállalnának 4 éven belül. Vállalt gyermek után kizárólag 40 év alatti házaspárok igényelhetnek szocpolt.

Készpénz hiányában plusz ingatlanfedezet vehető még saját erőként figyelembe. A plusz ingatlannak nem kell a lakásvásárlók nevén lenni, tehát esetlegesen szülői ingatlan, illetve hozzátartozói megkötés nélkül, bárki lakó- vagy nyaraló ingatlana bevonható lenne a hitelügyletbe.

Ami a jövedelemfedezettséget illeti, a szezonális munkát bankpartnereink sajnos nem tudják elfogadni hitelfelvételnél. Ha a párjának az alatt a 2 hónap alatt, amíg nem dolgozik, nincsen érvényes munkaszerződése, akkor nem lehet jogosult hitelre. Határozott idejű munkaszerződés csak akkor fogadható el, ha az folyamatos és a munkaviszonyban nincs megszakítás. Ha azonban Ön elhelyezkedik Magyarországon és legalább 3 hónapos folyamatos, nem próbaidős munkaviszonya és legalább a mindenkori minimálbér (jelenleg 64.190 Ft) összegét elérő jövedelme lesz, akkor benyújtható a lakáshitel kérelem. A pozitív hitelbírálathoz azonban elengedhetetlen az ingatlanfedezettséggel kapcsolatban fent leírt feltételek teljesülése.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

8 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
A párommal 1 éve dolgozunk Angliában ugyanazon a helyen. Határozatlan időre szóló szerződésünk van. Használt lakásra szeretnénk 5 millió forintos lakáshitelt kérvényezni. Mennyi az esélye a pozitív bírálatnak és mennyi időbe telik mire a elbírálják? Illetve mennyi önerő szükséges hozzá?
Előre is köszönöm válaszukat!

Jó napot kívánok!
Lakáshitelt szeretnénk felvenni a párommal, jelenleg Ausztriában dolgozunk. Decembertől áprilisig vagyunk itt.
Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy kinti fizetésből tudunk-e otthon hitelt felvenni? Ha igen, mik a feltételei és elegendő-e ez az 5 hónap munkaviszony amíg kint vagyunk?

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakás vásárláshoz szeretnék hitelt felvenni. Ausztriában van télen munkám, ami kb 4-5 hónap határozott idejű és minden évben oda megyek vissza, már 4 téli szezont voltam ugyanott, viszont nyárra másik munkahelyem lenne úgy szint Ausztriában, ami ebből adódóan úgy szint valószínűleg határozott idejű lenne.
Ilyen esetben van mód bármiféle hitel felvételére?
Üdv.
Balázs

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást szeretnék vásárolni Magyarországon kb. 10 millió forintért, amelyből a felét hitellel szeretném kifizetni. Ausztriában minden télre van fix állásom ugyanott már 4 éve, ami kb. 4,5 hónapig tart. Ott a keresetem 1600 euró. Viszont ez minden évben határozott idejű szerződéssel megy. Ha találnék a téli szezon utánra is kint valami melót, akkor ilyen esetben lehetséges lenne, hogy hitelt vegyek fel? Mennyi időt kéne az új munkahelyen eltöltenem és milyen szerződéssel? A régi és az új munkahely között mennyi idő telhet el amikor nem dolgozok?
Üdv.
Balázs