Tisztelt Hitelnet!

Érdeklődni szeretnék. Párommal családalapítást tervezünk. Nem vagyunk házasok még, és bejegyzett élettársi kapcsolatunk sincs. A szüleimmel élünk, a párom is hozzánk van bejelentve. Érdeklődünk egy 4,5 millió értékű ház iránt.

A kérdéseim a következők lennének: ha összeházasodnánk, a ház vásárlásához többek között az önerő 1,5 millió lenne, megigényelnénk a CSOK-ot 2 gyermek után, a fennmaradó 1,5 millióra kaphatnánk-e hitelt, ha mindketten közfoglalkoztatásban dolgozunk? 180 nap TB jogviszonyt teljesítettük. A ház is megfelel a CSOK feltételeinek. 26 évesek vagyunk, első házunk lenne, előtte semmilyen állami támogatásban nem részesültünk.

Köszönöm szépen előre is válaszát!
Tisztelettel.
Csilla

Kedves Csilla!

Lakásvásárlási hitel felvételéhez három alapvető feltételnek szükséges megfelelni: megfelelő ingatlan- és jövedelemfedezettség, valamint az igénylők adatai negatív tartalommal nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR).

A KHR egy hitelinformációs adatbázis. Negatív tartalommal hitelmulasztás, bankkártyával való visszaélés és pénzügyi intézménnyel szemben végrehajtott csalás miatt kerülhetünk fel. A hitelmulasztás azt jelenti, hogy legalább a mindenkori minimálbér összegét 90 napon túlmenően meghaladó hátralékunk van. A KHR-ben nyilvántartott adatok úgynevezett Saját hiteljelentés által bármelyik hitelintézetnél lekérhetők.

Az ingatlanfedezettség kérdése azt jelenti, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan értéke alapján mekkora összegű terhelést bír el. Törvényi szabályozás alapján a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig terhelhető. Ez a finanszírozási arány azonban nem automatikus, a terhelhetőség tényleges mértéke az ingatlan területi elhelyezkedésétől, az igénylők jövedelmi helyzetétől és a bankok saját belső szabályzatában meghatározott mértékétől függően ennél alacsonyabb is lehet. Például egy kisebb településen lévő ingatlanra arányaiban kisebb összegű kölcsön vehető fel.

A jövedelemfedezettség vizsgálatát a bankok a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) alapján végzik. Ez azt jelenti, hogy nettó 400.000 Ft alatti jövedelem esetén az igénylők összes hiteltörlesztésének bele kell férni igazolt nettó jövedelmük 50%-ába. Ebbe beleszámít például egy folyószámla hitelkeret vagy meglévő, de nem használt hitelkártya is.

A vállalt gyermek után igényelt CSOK-ot némely bank beleszámítja az ingatlan terhelhetőségébe, ami csökkentheti a felvehető hitelösszeget. Közfoglalkoztatottként jogosultak lehetnek a kedvezményre, de a hitelfelvétel lehetőségét nagyban befolyásolja, hogy mekkora összegű az igazolt nettó munkabérük.

Ahhoz tehát, hogy személyre szabott, konkrét választ tudjunk adni kérdésükre, fenti információkra is szükség lenne, ezért első körben kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Ezt követően Szakértőnk felveszik Önökkel a kapcsolatot és tájékoztatást nyújtanak az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő lakáshitelekről. Az aktuális törlesztő részletekről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szeretnék használt lakás vásárlására hitelt felvenni. 1 gyermekem van 4 éves és jelenleg terhes vagyok a második gyermekkel, aki hamarosan megszületik. Ha lehetséges, szeretnék csok-ot is igénybe venni a 2 gyermekre. Maximum 5 millió forint hitelre gondoltam. Kevesebb is elég lehet, falun szeretnék egy kertes házat venni, ennyi pénzből ez már kivitelezhető lenne. A havi jövedelmünk jelenleg kultúrális közfoglalkoztatottak vagyunk a párommal, ez havi 150.000 Ft-ot jelent családi pótlék nélkül. Jelenleg albérletben lakunk és ezt szeretnénk kiváltani inkább törlesztő részletre. Havi részlet amit vállalni tudunk maximum 50.000 Ft.
Abban szeretnék tanácsot kapni, hogy ilyen feltételekkel tudok-e valahol hitelt kapni.
Köszönettel:
Emese