Tisztelt Hitelnet!

Svájci frank alapú jelzálog- és autóhitelünket és forint alapú személyi kölcsönünket szeretnénk kiváltani egyetlen kisebb havi törlesztésű hitelre. Kettőnk havi nettó fizetése 297 ezer Forint, a lakás forgalmi értéke jelenleg kb. 5 millió Ft (6 millióra lett a meglévő jelzáloghitelnél értékelve). Kb 6-6,5 millió forintra lenne szükség a hitelek kiváltásához, de attól tartok nem kapnánk ennyit a jelenlegi feltételeinkkel. A hiteltörlesztésekben egyenlőre nincs elmaradásunk, BAR listán nem vagyunk.

Önök szerint van megoldás a problémánkra?

Köszönöm a választ.
Tisztelettel.
Andrea

Kedves Andrea!

A törvényi szabályozás alapján nem lehet akkora összegű jelzáloghitelt felvenni, mint amekkora értékű a fedezetként felajánlott ingatlan. Forint alapú finanszírozás esetén a maximálisan felvehető hitelösszeg nem haladhatja meg a fedezetül bevont lakóingatlan forgalmi értékének 80%-át. 5-6 millió forintot érő ingatlanra tehát semmiképpen nem vehető fel 6-6,5 millió forint összegű kölcsön.

Adósságrendező hitel igénylése esetén a bankok vizsgálják a kiváltandó hitelek törlesztési múltját. Csak olyan kölcsönt váltanak ki, melynek törlesztése problémamentes volt és jelenleg sem mutat hátralékot az egyenleg. Mivel ennek a feltételnek Önök megfelelnek, ezért a következőt tudnák javasolni.

Bizonyára Önök is hallottak a hiteleseket megillető visszatérítésről, amelyre az adósok deviza alapú hitelük árfolyamrése, illetve árfolyam különbözete, valamint a deviza és forint alapú hitelszerződések egyoldalú, tisztességtelen módosítása kapcsán lehetnek jogosultak. Törvényi előírás alapján a pénzintézeteknek újra kell számolniuk a hiteleket, majd az elszámolást az ügyfelek részére megküldeni. Ez januárra várható.

Azoknak az ügyfeleknek, akik jogosultak visszatérítésre és még fennálló tartozásuk van, a tőketartozásuk fog csökkenni. Így a banki elszámolást követően lényegesen csökkenhet az Önök fennálló tartozása is, vagyis az adósságrendezéshez a 6-6,5 millió forint helyett kisebb összeg is elegendő lehet, amit esetleg már elbír az ingatlanuk. Ily módon lehetőség nyílhatna a meglévő kölcsönök összevonására és a havi törlesztési kötelezettség csökkentésére. Viszont fontos, hogy addig is szerződésszerűen fizessék a hiteltörlesztést.

Ha az elszámolást követően is szeretnének adósságrendező hitelt igényelni, kérjük, az akkor aktuális információkat megadva küldjék el online ajánlatkérésüket, s Szakértőink tájékoztatni fogják Önöket a törlesztő részlet csökkentésének legkedvezőbb konstrukcióról!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése