Kaphatok valahol lakáshitelt ha nincs semmi önerőm?

Tisztelt Cím!

130 nm-es lakásunkat devizahitel terheli. 2007-ben 5.5 milliót vettünk fel. Ez ma már 10 millió. Fizetni a törlesztőrészletet nem tudjuk, talán sikerül eladni az ingatlant ennyiért. Nem marad egy fillérünk sem. Férjem közben meghalt, mi örököltük 21 éves fiammal az adósságot.

Kérdésem, tudunk-e új otthont teremteni magunknak? Én 56 éves közalkalmazott vagyok. Fiam már dolgozik, nettó fizetése 100 e.-Ft Az enyém 87 ezer Ft. Fiam 21 éves.
Katalin

Kedves Katalin!

Amennyiben a lakáseladásból származó bevételt felemészti a fennálló devizatartozás kiegyenlítése, akkor az azt jelenti, hogy önerő nélkül szeretnének lakáshoz jutni.  A gazdasági válság óta azonban szigorodtak a hitelfelvétel feltételei, így jelenleg nincs lehetőség a vételár 100%-ának lakáshitelből történő megfizetésére. A vonatkozó jogszabály szerint a megvásárolni kívánt lakás forgalmi értékének legfeljebb a 80%-a hitelezhető. Ez a 80% azonban a maximum, ez az igazolt jövedelmek és rendszeres kiadások függvényében kevesebb finanszírozási arányt is jelenthet.

Ha nem áll rendelkezésre a vételár kiegyenlítéséhez szükséges saját erő, akkor kiegészítő ingatlanfedezet bevonása jelenthet esetlegesen megoldást. Ez esetben két ingatlan lenne a hitelügylet fedezete. A plusz ingatlannak nem kell az Önök tulajdonában lenni, gyakorlatilag hozzátartozói megkötés nélkül bárki lehet a tulajdonosa. Ehhez persze az is szükséges, hogy az illető hozzájáruljon a jelzálogbejegyzéshez és részt vegyen a hitelügyletben, ami a mai helyzetben nem könnyű. Más alternatívát azonban nem tudunk javasolni.

Amennyiben a hitel visszafizetését követően marad valamekkora összeg, mely a lakásvásárláshoz felhasználható, akkor érdemes volna adatlapunkat kitölteni lakáshitel kalkulátor eredményét követően. Hiteltanácsadóink az alapján tájékoztatni tudják Önt a lehetőségekről, s adott esetben személyre szóló hitelajánlatot tudnak készíteni Önöknek.


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy 2007-ben önerő nélkül lehetett-e svájci frank alapú hitelt felvenni?

Szeretném megkérdezni, hogy önerő nélkül tudok lakást vásárolni? BAR listásan?

Szeretném megtudni használt lakás akarok vásárolni, önerővel nem rendelkezem! Hogyan jussak hitelhez? Milyen lehetőségek vannak? Gyermekvállalási hitelt felvehetek? Melyik banknál van erre lehetőség? Köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
Saját tulajdonú családi házunkat szeretnénk nagyobbra cserélni. Az ingatlant jelzálog nem terheli. Szeretnénk az új (használtat vennénk) családi házra jelzálogkölcsönt felvenni, mert nem rendelkezünk önerővel, de kiegészítő ingatlanfedezetként a jelenlegi házunkat beszámíttatnánk.
Érdeklődnénk, hogy van-e erre lehetőség?

Tisztelt Hitelnet!
Lakásvásárlásban gondolkodom. Mivel sajnos önerővel nem rendelkezem, ezért egy plusz ingatlan bevonását tervezem, ami édesanyámé. Ezen azonban van jelzálog, 3 m Ft értékben (a ház értéke 18 m Ft-ra van becsülve). Ebben az esetben van reális lehetőség lakáshitelre más banktól is? (ugyanis az a pénzügyi szervezet, amelynek a jelzálogjoga a házon van, csődbe ment).
Köszönöm válaszukat!

Üdvözlöm.
Olyan kérdésem lenne, hogy jó barátom által lehetőségem lenne egy olyan ingatlan megvételére, ami jóval olcsóbb a piaci árnál. Pld: ha az ingatlan vételára 2-2,5 millió forint, de az ingatlan szabad piacon 5-5,5 milliót ér. Arra lennék kíváncsi (mivel sajnos most nem vagyok olyan anyagi helyzetben), hogy ilyen esetben a bank megfinanszírozza a teljes vételárat? Vagy ebben az esetben is csak az adás-vételin szereplő összeg 75%-át? Várom mielőbbi válaszát. Előre is köszönöm. További szép napot. Ivett.


12
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x