Tisztelt Szekesztőség!

2,5 éve ugyanannál az állami cégnél dolgozom közalkalmazottként. Szüleim lakásának én vagyok a tulajdonosa, de Ők 100%-ban a haszonélvezők. Banki szerződés alapján készfizető kezes vagyok. Nekem semmi hitelem nincs, a bankszámlám sem mínuszban van. Lakás szeretnék venni saját részre.

Van esélyem jó hitelkonstrukcióra mint első lakáshoz jutó fiatal, vagy erre a fentiekben említettek miatt nincs? Egyáltalán kezes nélkül kaphatok hitelt? Rendszeresen dolgozom, nem alkalmi munkám van és határozatlan idejű szerződéssel vagyok foglalkoztatva.

Köszönöm előre is válaszukat!
Tisztelettel: Anna

Kedves Anna!

A készfizető kezesség még nem zárja ki a lakásvásárlási hitel felvételét, de a felvenni kívánt lakáshitel bírálata során az Ön kezesi szerepe nem hagyható figyelmen kívül. Ha ugyanis az adós nem törleszti a felvett kölcsönt, akkor a kezesnek kell helyette ezt megtenni. Kezesként Ön ugyanúgy felel a lakáshitel visszafizetésért, mint a szülei adósként. Egy újabb lakáshitel igénylésekor tehát a bank számításba fogja venni annak a lakáshitelnek a havi törlesztő részletét is, amelyben Ön készfizető kezes. Ez csökkenti az Ön szabadon felhasználható jövedelmét, ami miatt lehetséges, hogy kisebb összegű lakáshitelt vehet fel, mintha nem lenne a kezesség.

Az, hogy a kezesség mellett mekkora összegű lakáshitelt vehet fel, igazolt nettó jövedelmétől függ. A jövedelmi helyzettől függően akár kezes nélkül is lakáshitelhez juthat.

A lakásvásárlás másik lényeges pontja az önerő kérdése. A vásárolni kívánt lakás értékének ugyanis egy bizonyos hányada vehető fel hitelként. A törvényi előírás a maximális finanszírozási arányt 80%-ban határozza meg, viszont a gyakorlatban a pénzintézetek ennél kisebb arányú hitelfelvételt tesznek lehetővé. Egy bankon belül is különböző finanszírozási arányok léteznek településtípustól, ügyfélminősítéstől függően, így a tényleges finanszírozási arány is szélesebb skálán mozog, az ingatlan piaci értékének 50%-ától akár 75%-áig is terjedhet.

Ahhoz, hogy konkrét választ is tudjunk adni kérdésére, célszerű lenne kitölteni online ajánlatkérő nyomtatványunkat. Az ügylet további részleteinek ismeretében Szakértőink el tudják végezni a szükséges számításokat és személyre szabott hitelajánlatunkból tájékozódhat a lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről. A forint alapon nyújtott piaci kamatozású és államilag támogatott lakáshitelek várható törlesztő részletének addig is honlapunkon utánanézhet, illetve számolhat egyénileg is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Érdeklődni szeretnék! Az a kérdésem önhöz, hogy ha én már kezes vagyok, akkor vállalhatok még egy kezességet?
Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!
Üdv: Anita

Jó estét!
Mi a párommal szeretnénk házat vásárolni. Én adóstárs lennék, viszont sajnos csak egy hónap múlva jár le a próbaidőm. (Nincs semmilyen hitelünk, tartozásunk.) Ennek ellenére ön szerint kaphatunk hitelt?
Köszönöm előre is válaszát.
Kata

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy én jelenleg egy másik lakáshitel felvételénél kezesként vagyok nyilvántartva. Jelen esetben oda jutottunk a párommal, hogy lakást vásárolnánk. Emiatt keletkezhet hátrányom a lakás vásárlásnál?
Válaszát előre is köszönöm.

Érdeklődnék: Lakáshitelt szeretnénk felvenni a párommal és neki már van egy meglévő lakáshitele, amiben adóstársként szerepel. (svájci frankos hitel) Miben befolyásolja ő a mostani hitelfelvételt, ha kezes vagy adóstárs lenne a közös hitelünkben?
Csak mert hallottam olyat, hogy aki valahol már adóstárs, az se máshol, se kezes, se adóstárs nem lehet… mi igaz ebből?
Köszönöm!!! Clau

Öcsém és felesége 2008-ban vettek fel lakáshitelt. Mivel senki nem akart nekik segíteni, én vállaltam a kezességet, ami az évek múltával adóstársi szerepre avanzsálódott. Kiléphetek jogilag, VALÓSÁGOSAN valaha a hitelből? Öcsém és felesége 50-50%tulajdonosok /időközben elváltak, de együtt élnek még/. Nekem az aláírásomat leszámítva semmi közöm az ő lakáshitelükhöz, de így, amíg ez a státuszom él, sehol nem kapok kölcsönt-hitelt, ez az egészben a legszörnyűbb. Egy aláírás és 30 évre " adósrabszolga" lettem!!! Augusztusban házasodom és a feleségemmel szeretnénk közös otthont vásárolni, de így semmi lehetőségem nincsen. Létezik ma 2014-ben Magyarországon jogi lehetőség kilépni a kezességből?
Tisztelettel.
Balázs