Tisztelt Szakértők!

A párommal tervezzük egy 8.5 milliós használt ingatlan megvásárlását (3 M Ft önerőnk van.) Én jelenleg gyeden vagyok, a párom nevén van egy ingatlan. Az én gyedem: nettó 110.000 Ft, a párom keresete: nettó 108 ezer Ft (ezt tudjuk igazolni, de ennél többet keres).

Lehetek-e én az adós, ha gyeden vagyok? Feltétlenül be kell-e erről számolni a bank felé? Mert ugye a munkáltató szíve joga, hogy ezt ráírja-e a jövedelemigazolásra.
Feltételezzük, hogy lehetek én az adós, és a párom az adóstárs, akkor kaphatunk-e állami kamattámogatást, illetve van-e lehetőség az illetékmentességre?
Mekkora jövedelem szükséges egy ekkora hitel felvételéhez általában? (5,5-6 millió Ft)

A választ előre is köszönöm!
Barbara

Kedves Barbara!

A gyedet önálló jövedelemként egyik hitelintézet sem fogadja el, így gyeden lévő személy nem lehet sem lakáshitel, sem egyéb hitel adósa. A gyedből származó bevétel azonban - az adós elsődlegesen elfogadható keresete mellett - másodlagos, kiegészítő jövedelemként figyelembe vehető, így a bank hitelbírálat, illetve jövedelemvizsgálat során akkor is kalkulál vele, ha Ön adóstársként szerepel a hitelügyletben.

Amennyiben sem a munkáltatói igazoláson, sem a kölcsönkérelmi nyomtatványon nem kerül feltüntetésre, hogy Ön gyeden van, de a későbbiek folyamán ez kiderül, akkor hamis adatok szolgáltatása miatt a bank felmondhatja a hitelszerződést. Továbbá ha a gyed folyósítása átutalással történik, akkor a folyószámla kivonaton elvileg feltüntetésre kerül az átutalás jogcíme, vagyis a gyed, s általában az utolsó 3 havi bankszámla kivonatot szintén mellékelni kell a hitelkérelemhez.

A használt lakás vásárlásához állami kamattámogatású lakáshitelt akkor is igényelhetnek - az egyéb feltételek teljesülése mellett - ha a párja nevén van lakástulajdon és ő a hitelügylet adósa.

Az illetékmentességgel kapcsolatban ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) illetékfőosztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

A lakáshitelhez szükséges jövedelem összege nemcsak az igénylők igazolt jövedelmétől, hanem rendszeres kiadásaiktól is függ. Így a teljes körű tájékoztatáshoz további adatokra lenne szükség, melyeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg. Mindezek ismeretében Hitelszakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban fogják Önt értesíteni az elérhető lakásvásárlási hitelekről!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A KHR-ben nyilvántartott személy vagyok és a tartozásomat egy összegben szeretném mihamarabb kifizetni. Biztosra szeretném tudni, hogy saját lakásomra vehetnék-e fel hitelt. Ez a hitel lakásom felújítására lenne. Kérdésem még az lenne, hogy havi jövedelmem az GYED, ami hetven ezer Ft.
Erre az összegre van-e lehetőségem hitelhez jutni?

Jó napot kívánok.
Házat szeretnék venni. 1.500.000 Ft hitel van rajta és a ház tulajdonosa további 1.000.000 Ft-ot kér érte, azaz összesen 2.500.000 Ft-ba lenne a ház. Én gyeden vagyok. Így milyen hitelre lehetnék jogosult? 1 gyermekem van, egyedül élek, egyedül venném meg a házat.

2007-ben vettem fel az Erste Banktól CHF alapú lakáskölcsönt. Most szeretnék egy újabbat felvenni, természetesen forint alapon. 12 millióért szeretném megvenni a kinézet családi házat Szigethalmon. Értékbecslő volt kint 14,4 millióra becsülte, 2 millió forint készpénzzel rendelkezem. Havi jövedelmem GYED: nettó 128.000.- adóstársat nem tudok egyenlőre bevonni (a másik lakáshitelnél van, de jelenleg nincs munkaviszonya) Esetleg nincs mód a két hitel összevonására? Tudok ilyen jövedelemmel 10 millió hitelt felvenni?
A másik hitelem havi 63 ezer forintos törlesztőrészletű.
Köszönöm.

Gyeden lévő kismama vagyok és hamarosan lejár a 8 éves lakástakarékom. Szeretnék belőle lakást venni, de még szükségem van 1,5 millió hitelre. Minden adott, van kp., van lakástakarék, megfelelő összeggel, kaphatok ennyi lakáshitelt még? Ha igen, milyen feltételekkel?

Szeretnék érdeklődni: 2 gyermekes anyuka vagyok, jelenleg gyesen. Szeretnék vásárolni egy használt lakást. Mik a feltételei?
Válaszát előre is Köszönöm.

Köszönöm a választ! Sokat segített.
Még egy-két kérdésem lenne.
Mikor bekérik a bankszámla-kivonatokat, azon mit néznek? Hogy mennyi a bevételem és a kiadásom? Hogy pl. lemegyek-e mínuszba, vagy ez csak a munkabérek miatt érdekes?
A párom fizetése és a saját gyedem is az én bankszámlámra érkezik, de a párom a fizetése egy részét kp-ban kapja (gondolom ezért szükséges a munkáltatói igazolás is, mert azon látszik a valós bejelentett bér).
Így elfogadható a bankszámlakivonat, hogy mindkettőnk bére egy számlára érkezik? A kp. részt hogyan tudjuk igazolni? Elég a munkáltatói igazolás?

És természetesen nem akarom átvágni a bankot hamis adatok megadásával (hogy gyeden vagyok, és nem vallom be), erre csak azért gondoltam, mert a cégem kifizetőhely és a mai napig “munkabér átutalás” jogcímen kapom a pénzem, megbízható a munkahelyem, már most várnak vissza.

A bankszámlakivonattal kapcsolatban: ha bankok azt is nézik, hogy mennyi a “rátett” munkabér és a “leemelt” összeg, akkor mi alapján általánosítanak, hogy a leemelt összegek milyen célra használjuk fel?
Mert mi például havi 50.000 Ft-ot jelenleg albérletre fizetünk, egy leemelt részét pedig félretesszük.
(Ezért is akarunk saját ingatlant, mert a kettő összege bőven elégséges lenne egy törlesztőrészlet kifizetésére).

Ez alapján vonnak le következtetést, vagy nekünk magunknak kell nyilatkoznunk valamilyen formanyomtatványon?