Kaphatok lakáshitelt gyed alatt?

Tisztelt Szakértők!

A párommal tervezzük egy 8.5 milliós használt ingatlan megvásárlását (3 M Ft önerőnk van.) Én jelenleg gyeden vagyok, a párom nevén van egy ingatlan. Az én gyedem: nettó 110.000 Ft, a párom keresete: nettó 108 ezer Ft (ezt tudjuk igazolni, de ennél többet keres).

Lehetek-e én az adós, ha gyeden vagyok? Feltétlenül be kell-e erről számolni a bank felé? Mert ugye a munkáltató szíve joga, hogy ezt ráírja-e a jövedelemigazolásra.
Feltételezzük, hogy lehetek én az adós, és a párom az adóstárs, akkor kaphatunk-e állami kamattámogatást, illetve van-e lehetőség az illetékmentességre?
Mekkora jövedelem szükséges egy ekkora hitel felvételéhez általában? (5,5-6 millió Ft)

A választ előre is köszönöm!
Barbara

Kedves Barbara!

A gyedet önálló jövedelemként egyik hitelintézet sem fogadja el, így gyeden lévő személy nem lehet sem lakáshitel, sem egyéb hitel adósa. A gyedből származó bevétel azonban – az adós elsődlegesen elfogadható keresete mellett – másodlagos, kiegészítő jövedelemként figyelembe vehető, így a bank hitelbírálat, illetve jövedelemvizsgálat során akkor is kalkulál vele, ha Ön adóstársként szerepel a hitelügyletben.

Amennyiben sem a munkáltatói igazoláson, sem a kölcsönkérelmi nyomtatványon nem kerül feltüntetésre, hogy Ön gyeden van, de a későbbiek folyamán ez kiderül, akkor hamis adatok szolgáltatása miatt a bank felmondhatja a hitelszerződést. Továbbá ha a gyed folyósítása átutalással történik, akkor a folyószámla kivonaton elvileg feltüntetésre kerül az átutalás jogcíme, vagyis a gyed, s általában az utolsó 3 havi bankszámla kivonatot szintén mellékelni kell a hitelkérelemhez.

A használt lakás vásárlásához állami kamattámogatású lakáshitelt akkor is igényelhetnek – az egyéb feltételek teljesülése mellett – ha a párja nevén van lakástulajdon és ő a hitelügylet adósa.

Az illetékmentességgel kapcsolatban ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd vagy a NAV (Nemzeti Adó- és Vámhivatal) illetékfőosztálya tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

A lakáshitelhez szükséges jövedelem összege nemcsak az igénylők igazolt jövedelmétől, hanem rendszeres kiadásaiktól is függ. Így a teljes körű tájékoztatáshoz további adatokra lenne szükség, melyeket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhat meg. Mindezek ismeretében Hitelszakértőink személyre szabott, díjmentes hitelajánlatban fogják Önt értesíteni az elérhető lakásvásárlási hitelekről!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
12 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A KHR-ben nyilvántartott személy vagyok és a tartozásomat egy összegben szeretném mihamarabb kifizetni. Biztosra szeretném tudni, hogy saját lakásomra vehetnék-e fel hitelt. Ez a hitel lakásom felújítására lenne. Kérdésem még az lenne, hogy havi jövedelmem az GYED, ami hetven ezer Ft.
Erre az összegre van-e lehetőségem hitelhez jutni?

Kedves Anita!
Hitelfelvételhez a gyed önmagában sajnos nem elegendő, mert a családtámogatási juttatások csak kiegészítő, másodlagos jövedelemként vehetők figyelembe. Továbbá problémát jelentene, hogy a hiteltartozás rendezése után – amennyivel teljesítéssel zárulna az ügylet – adatai még egy évig a negatív KHR-ben szerepelnének, csak passzív státuszban. Passzív KHR esetén legkorábban 6 hónap után nyílhatna lehetősége lakáshitel felvételére bankpartnereink egyikénél, megfelelő jövedelemigazolással.

Jó napot kívánok.
Házat szeretnék venni. 1.500.000 Ft hitel van rajta és a ház tulajdonosa további 1.000.000 Ft-ot kér érte, azaz összesen 2.500.000 Ft-ba lenne a ház. Én gyeden vagyok. Így milyen hitelre lehetnék jogosult? 1 gyermekem van, egyedül élek, egyedül venném meg a házat.

Kedves Orsolya!
A gyed önálló jövedelemként sajnos nem fogadható el, így hitelfelvételre csak megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs bevonásával nyílna lehetőség.

2007-ben vettem fel az Erste Banktól CHF alapú lakáskölcsönt. Most szeretnék egy újabbat felvenni, természetesen forint alapon. 12 millióért szeretném megvenni a kinézet családi házat Szigethalmon. Értékbecslő volt kint 14,4 millióra becsülte, 2 millió forint készpénzzel rendelkezem. Havi jövedelmem GYED: nettó 128.000.- adóstársat nem tudok egyenlőre bevonni (a másik lakáshitelnél van, de jelenleg nincs munkaviszonya) Esetleg nincs mód a két hitel összevonására? Tudok ilyen jövedelemmel 10 millió hitelt felvenni?
A másik hitelem havi 63 ezer forintos törlesztőrészletű.
Köszönöm.

Kedves Szilvia!
A gyed nem vehető figyelembe önálló jövedelemként, így csak gyedre nem vehető fel lakáshitel. A gyedet kiegészítő jövedelemként lehet figyelembe venni akkor, ha mellette van önálló jövedelemként elfogadható bevétel.

Gyeden lévő kismama vagyok és hamarosan lejár a 8 éves lakástakarékom. Szeretnék belőle lakást venni, de még szükségem van 1,5 millió hitelre. Minden adott, van kp., van lakástakarék, megfelelő összeggel, kaphatok ennyi lakáshitelt még? Ha igen, milyen feltételekkel?

Kedves Viki!
A gyedből származó bevétel hiteligénylés során csak kiegészítő jövedelemként fogadható el, önálló jövedelemként nem. Ha nincsen olyan személy, aki munkaviszonyból származó, legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő keresettel rendelkezik és adósként bevonható a hitelügyletbe, akkor sajnos nincs lehetőség lakáshitel felvételére.

Szeretnék érdeklődni: 2 gyermekes anyuka vagyok, jelenleg gyesen. Szeretnék vásárolni egy használt lakást. Mik a feltételei?
Válaszát előre is Köszönöm.

Köszönöm a választ! Sokat segített. Még egy-két kérdésem lenne. Mikor bekérik a bankszámla-kivonatokat, azon mit néznek? Hogy mennyi a bevételem és a kiadásom? Hogy pl. lemegyek-e mínuszba, vagy ez csak a munkabérek miatt érdekes? A párom fizetése és a saját gyedem is az én bankszámlámra érkezik, de a párom a fizetése egy részét kp-ban kapja (gondolom ezért szükséges a munkáltatói igazolás is, mert azon látszik a valós bejelentett bér). Így elfogadható a bankszámlakivonat, hogy mindkettőnk bére egy számlára érkezik? A kp. részt hogyan tudjuk igazolni? Elég a munkáltatói igazolás? És természetesen nem akarom átvágni a bankot hamis adatok megadásával (hogy… Továbbiak »


12
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x