Kaphatok hitelt használt lakás vásárlására úgy, hogy a meglévő kölcsönömet is visszafizethetem belőle?

Üdvözlöm!

Én 28, párom 25 éves. Olyan kérdésem lenne, hogy páromnak van egy 6 éves lánya előző élettársi kapcsolatából, és már megfogant a közös babánk, de még korai stádiumban van, ez 6 hetes terhességet takar.

Azt szeretném kérdezni, hogy hogyan, milyen hitelt tudnék felvenni lakásvásárlásra úgy, hogy a meglévő személyi kölcsönömet, amely 900 000 Ft összegű, de a visszafizetendő összeget tekintve durván 1.5 millió Ft még forint alapon és ezt is ki szeretném váltani.

Én olyan 8-9 millió Ft-ra gondoltam, belekalkulálva a vételárat és az átalakításokra, ha szükség van rá olyan 2-3 millió Ft-ot számoltam durván.

Milyen lehetőségekre számíthatok?
Köszönettel.
Tamás

Kedves Tamás!

Használt lakás vásárlásához gyermekek utáni támogatást sajnos nem tud igénybe venni, mert szocpol, illetve megelőlegező szocpol csak újépítésű lakás vásárlása vagy új ház építése esetén igényelhető.

Lakásvásárlásra piaci kamatozású és állami kamattámogatású hitel is igényelhető, de a hitelt mindkét esetben az eladónak folyósítják a bankok. Arra tehát nincs lehetőség, hogy a lakásvásárlásra felvett hitelből meglévő személyi kölcsönét kifizesse vagy akár lakásátalakításra használja fel valamekkora részét.

Lakásvásárlás esetén a teljes vételár sem vehető fel hitelként. Önerővel is kell rendelkezni. A bankok jogszabályi előírás alapján nem nyújthatnak több hitelt, mint a vásárolandó lakás forgalmi értékének 80%-a. Ez alapján tehát 20% lenne a minimális önerő elvárás. A gyakorlatban azonban általában ennél több önerőre van szükség.

Az, hogy pontosan mennyire, függ attól, hogy hol található a vásárolandó ingatlan (vidéken vagy városban), milyen állapotú az ingatlan, illetve mekkora igazolt jövedelemmel rendelkeznek a hiteligénylők.

Ha nem rendelkeznek önerővel, akkor megoldást csak a plusz ingatlanfedezet bevonása jelenthet. Amennyiben erre van lehetőség, akkor akár a teljes vételár felvehető hitelként. (A lakás átalakításához és a személyi kölcsön visszafizetéséhez szükséges összeg azonban így sem érhető el.)

A kiegészítő ingatlannak nem kell az Önök tulajdonában lenni. Ilyen esetben legtöbbször a szülők ingatlana kerül bevonásra. Emiatt a szülőknek is részt kell venniük a hitelügyletben, mert a bank jelzálogjogát az ő ingatlanukra is bejegyzik.

Ha van lehetőség plusz ingatlan bevonására, akkor kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Szakértőink ismertetni fogják a lakásvásárláshoz igényelhető hitelkonstrukciókat!

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x