Tisztelt Hitelnet!

1. 2008-ban vettem fel 9 millió HUF-nak megfelelő CHF hitelt 25 év futamidőre.
2. Az ekkor a megvásárolt lakásra lett jelzálog bejegyezve, amit 11 millió HUF-ra értékeltek.
3. A jelenlegi, 2015. májusban kézhez vett forintosítás után a tőketartozásom 13 millió HUF lett.
4. A jelenlegi bankomtól rendkívül kedvezőtlen ajánlatot kaptam. A még hátralévő 17 évig havi 102.000 HUF törlesztőrészletet kellene fizetnem, ami csak minimálisan csökkent a legutolsó 110.000 HUF-ról. Ezidáig nagyon nagy családi megszorítások árán már majdnem 6 millió forintot fizettem ki (késedelem nélkül), és a lejáratig kb. összesen 28 millió HUF-ba kerülne a másfél szobás lakásom.
5. Ki szeretném váltani a hitelemet egy könnyebb fizetési lehetőséget kínáló banknál. Van-e olyan megoldás (törvény, rendelet), hogy erre a lakásra, ami jelenleg kb. 10 millió HUF értékű, megkaphassam a 13 millió HUF hitelt? Vagy véglegesen hozzá vagyok kötve egy rossz bankhoz, ahol havonta kb. 15 ezer HUF-tal kell többet fizetnem, mint máshol?

Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel.
Mária

Kedves Mária!

A fedezetül felajánlott ingatlan terhelhetőségét törvényi előírás szabályozza. A maximális hitelösszeg az ingatlan forgalmi értékének 80%-áig terjedhet. Ezt minden pénzintézetnek be kell tartani, illetve ezen belül saját finanszírozási arányokat alakítanak ki. Így vannak olyan hitelkonstrukciók, amelyeknél a tényleges finanszírozási arány nem éri el a 80%-ot, s csupán 50-70%-os terhelhetőséggel lehet kalkulálni.

Továbbá az igénylő jövedelmi helyzete szintén nagyban befolyásolja a maximálisan felvehető hitel összegét, de magas jövedelemfedezettség esetén sem lehet átlépni a 80%-os finanszírozási arányt, tehát az ingatlan értékénél mindenképpen alacsonyabb összegű hitel vehető fel.

Adott esetben a fennálló tartozás meghaladja még az ingatlanfedezet aktuális forgalmi értékét is, ezért a hitelkiváltásra csak plusz fedezet bevonásával nyílhat lehetőség. A plusz fedezet más személy tulajdonában is lehet. Ha ez megoldható, akkor online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltését követően Szakértőik készséggel tájékoztatják Önt a jelenleg elérhető legkedvezőbb hitelkiváltási lehetőségekről. Plusz fedezet hiányában - a nem megfelelő ingatlanfedezettség miatt - sajnos nem tudunk Önnek megfelelő hitelkiváltó konstrukciót ajánlani.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése