Tisztelt Hitelnet!

2 gyermeket nevelek egyedül. Nagyobbik gyermekemnek van lakástulajdona, jelenleg ott élünk.

Néhány éve vettünk egy ingatlant, ami az én nevemen van, de haszonélvezet van rá bejegyezve és a haszonélvező ott is lakik. Szeretném viszont felújítani, bővíteni, illetve nincs fürdőszoba és benti wc és ezeket szeretném, ha lennének.

Kérdésem az lenne, hogy tudok-e igényelni szocpolt vagy államilag támogatott lakáshitelt, amiből ezeket a munkálatokat el lehet végezni?

Kisebbik gyermekemmel vagyok GYED-en jelenleg.
Mennyit kell visszafizetni, milyen futamidő alatt, ha valamelyik hitelt igényelhetném és milyen összeget igényelhetnék?

Köszönöm.
Mónika

Kedves Mónika!

Sem a lakásbővítés, sem a lakásfelújítás nem tartozik a szocpollal finanszírozható lakáscélok közé, így e munkálatok elvégzéséhez ilyen jellegű támogatást sajnos nem tud igénybe venni. A szocpol 2013-ban egyelőre csak új lakóház építéséhez és új építésű lakás vásárlásához nyújtható.

A hiteleket tekintve lakásbővítésre és korszerűsítésre egyaránt igényelhető állami kamattámogatású lakáshitel, ám felújításra csak piaci kamatozású lakáshitel vehető fel. Bővítésre akkor kérhető támogatott hitel, ha a ház hasznos alapterülete legalább egy lakószobával bővül. Ugyanakkor korszerűsítésnek minősül a fürdőszoba létrehozása olyan lakóházban, ahol korábban nem volt ilyen helyiség, vagyis a korszerűsítés keretein belül erre a hitelcélra igényelhető kamattámogatott kölcsön.

A korszerűsítésre igényelhető állami kamattámogatású lakáshitelekről IDE kattintva olvashat bővebben.

Ami azonban problémát jelent jelen helyzetben az az, hogy Ön gyeden van. A gyedből származó jövedelmet ugyanis egyik pénzintézet sem tudja önálló jövedelemként figyelembe venni. A gyed csak kiegészítő keresetként fogadható el hitelfelvétel során. A gyedes jövedelemigazolással tehát Ön jelenleg nem minősül hitelképesnek egyik banknál sem. Ilyen feltételek mellett sajnos nem tudunk az igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakáshitelt ajánlani.

Megoldást esetleg az jelenthet, ha a felújítandó ingatlan haszonélvezője a bankok által elfogadható jövedelemigazolást tudna bemutatni. Neki, mint haszonélvezőnek mindenképpen szerepelnie kellene a hitelügyletben, és ha vállalná az adós szerepét, akkor lenne lehetőség a hiteligénylésre. Hogy ebben a felállásban milyen konstrukciók lennének elérhetők, arról Hitelszakértőink készséggel tájékoztatják Önöket online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltése után.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
4 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

A 4 milliós értékű ingatlanomat szeretném bővíteni 2 szobával+konyhával. Kb.: 70nm lenne az új bővítés. Ehhez 6 millióra lenne szükségem.
Melyik banknál érdeklődjek?

Jó estét!
Én kérdezném: ahol most lakunk, az gazdasági épületnek van nyilvántartva és árvíz védelmi helyen van. Van 4 kiskorú gyerekünk. Kérdésem az lenne, hogy kaphatnánk-e kölcsönt vagy támogatást bővítésre, mert kezdjük kinőni a házat.
Válaszát előre is köszönőm.