Tisztelt Hitelnet!

A házastársam családi ház felújítására ingatlanfedezetű hitelt igényelne. Több éves munkaviszonnyal rendelkezik, munkabére lakossági bankszámlára érkezik. Az ingatlan tulajdonjoga 100%-ban az övé. Az ingatlan 1/2-ed részére haszonélvezeti jog van bejegyezve, mely jog tulajdonosa én vagyok. Az ingatlanon más terhelés nincs.

Az én szerepem a hitelügyletben, mint technikai adóstárs kötelező jelleggel. A felveendő hitel összege megfelel az ingatlan forgalmi értékére vonatkozó követelményeknek. Mindkettőnknek van a hitelfeltételeknek megfelelő jövedelme, melyeket levonás, letiltás nem terhel. Én, mint kötelezően bevonandó adóstárs, aktív módon szereplek a KHR-ben negatív tartalommal.

A fentiekben vázolt helyzetben milyen lehetőség van az említett hitel felvételére, vagy milyen más megoldás jöhet szóba?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel.
Sándor

Kedves Sándor!

A házastársat a bankok adóstársként, a haszonélvezeti jog tulajdonosát pedig technikai adóstársként vonják be a hitelügyletbe. Adóstárssal szembeni követelményként pedig pénzügyi partnereink mindegyike előírja, hogy adatai negatív tartalommal nem szerepelhetnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), vagyis az adóstárs sem lehet BAR listás. Annak ellenére tehát, hogy Önnek nincsen tulajdonrésze a családi házban, Önnek is meg kell felelnie fenti feltételnek. Olyan pénzintézetet nem tudunk sajnos javasolni, ahol a leírtak alapján volna lehetőség lakásfelújítási hitel felvételére.

Jelzálog alapú hitel igénylésére csak akkor nyílhat lehetőség, ha az Ön negatív tartalmú adatait törlik a rendszerből. Ha azonban jelenleg még aktív státuszban szerepel, az azt jelenti, hogy pillanatnyilag is fennáll a hátralékos tartozás, vagyis nem egy korábbi, ám mára már lezárt hitelügyletről van szó. Amíg az adott ügylet nem kerül lezárása, addig Ön aktív státuszban marad. A lezárást követően kerülhet passzív KHR státuszba. Teljesítéssel lezáruló hitelmulasztás esetén az ügyfél adatait további 1 évig őrzi a rendszer passzív státuszban, majd ennek lejárata után törlik a rendszerből. Ön ekkor válhat ismét hitelképessé.

Jelen pillanatban csak olyan kölcsön vehető fel, amelyben Ön nem szerepel. A házastárs bevonása fedezet nélküli személyi hitel esetében elkerülhető, így a lakásfelújítás költsége esetleg a felesége által felvett személyi kölcsönből finanszírozható. Személyi kölcsönként a nettó fizetés kb. 5-6-szorosa érhető el, ha az igénylőnek nincsen más tartozása. Kamatát és törlesztő részletét tekintve azonban kedvezőtlenebb, mint a jelzáloghitel. A személyi hitelek törlesztésének online Hitelkalkulátorunk segítségével nézhet utána.

Amennyiben szeretné megismerni a felesége igényeinek és lehetőségeinek megfelelő személyi hiteleket, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése