Tisztelt Hitelnet.hu!

Abban kérem segítségüket, hogy a 2016.01.01-től hatályos szabályok szerint a használt, vagy újépítésű lakás vásárlásához igényelhető TÁMOGATÁS felvételét kizárja-e az, ha az egyik igénylő családtagnak (házastársnak) a nevén egy másik ingatlanban tulajdoni hányada van öröklés és testvértől való ajándékozás jogcímen. A hagyatéki eljárás még folyamatban van, tehát a tulajdonszerzés 2016. első negyedévben várható. A szóban forgó ingatlant nem lakjuk, kb. egy tucat tulajdonostársa van ennek az ingatlannak. Az általam eddig talált neten közzétett írásokból nem egyértelmű számomra, hogy ilyen esetben felvehető lesz-e a TÁMOGATÁS, mert az általam ismert írások csak arról szólnak, hogy igényelhető a TÁMOGATÁS, ha a tulajdonában lévő másik ingatlant értékesíti az ember és az ebből származó vételárat be kell számítani.

Tehát a kérdésem másképp: vehetek-e újépítésű, vagy használt lakást úgy, hogy ahhoz igénybe veszem a TÁMOGATÁST, ha a házastársam nevén megmarad(-na) az öröklés és ajándékozás jogcímen szerzett tulajdoni hányad egy másik lakásban/házban?

A másik kérdésem a következő. Két gyermekünk van, 2001-ben vettünk fel államilag támogatott hitelt (szocpolt nem). A fenti feltételek mellett – figyelemmel arra, hogy korábban már vettünk fel (4 M Ft) államilag támogatott hitelt, amit vissza is fizettünk, vehetünk fel újra CSOK-kal államilag támogatott kamatozású hitelt, vagy ezt csak a 3 gyerekesek vehetik fel, illetve a korábbi támogatott hitel eleve kizárja?

Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Tamás

Kedves Tamás!

A jelenleg hatályos rendelkezések értelmében a meglévő lakástulajdon nem zárja ki a jogosultságot a 10 milliós CSOK esetében, tehát ha a támogatott személy új házat épít vagy új építésű lakóingatlant vásárol és 3 meglévő vagy vállalt gyermek után veszi igénybe a támogatást.

Ettől eltérő esetben igényelt CSOK-nál – bizonyos kivételektől eltekintve – kizáró okot jelenthet a meglévő lakástulajdon. A kivételekről ITT olvashat. Ez tehát a jelenleg érvényes szabályozás. Ám februártól várhatóan meg fog szűnni a lakástulajdonra vonatkozó jelenlegi korlátozás. Tehát ha a fentiek alapján kizáró okot is jelentene házastársa tulajdoni hányada, a vonatkozó rendeletmódosítás hatályba lépése után ez már nem lesz akadály. Ha a vonatkozó rendelet kihirdetésre kerül, honlapunkon is be fogunk számolni róla, kérjük, kövesse új bejegyzéseinket.

Ami a kamattámogatott lakáshiteleket illeti, egyedül az otthonteremtési kamattámogatás esetén van olyan szabály, hogy a kamattámogatás a támogatott személy által egy alkalommal vehető igénybe. Tehát ha a korábbi államilag támogatott hitelüket nem az otthonteremtési kamattámogatás keretében kapták – már pedig 2001-ben még nem létezett az otthonteremtési kamattámogatás – akkor egy újabb lakásszerzés esetén jogosultak lehetnek rá. A 10 milliós CSOK-hoz kapcsolódó maximum 10 millió forint összegű 3%-os kamatú támogatott hitelre viszont csak az lehet jogosult, aki jogosult a 10 milliós CSOK-ra és igénybe is veszi azt. Az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető további lakáshitelekről online Hitelkalkulátoruk segítségével tájékozódhat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet.hu!
Nagyon köszönöm gyors válaszát, a CSOK-t új ingatlan vásárlására szeretnénk 2 gyermek után igényelni. A fészekrakó kamattámogatott hitelt új lakás vásárlására vettük fel, ebben az esetben még az is kérdésem lenne, hogy inkább vissza kéne fizetni a hitelt és újat felvenni vagy átvihető ez a hitel az új ingatlanra és úgy a CSOK még pluszban is igényelhető?
Köszönöm előre válaszukat és segítségüket.
Üdv,
Edit

Kedves Hitelnet.hu!
Én abban kérném segítségüket, hogy akkor igénybe vehető a CSOK, ha 2008-ban állami kamattámogatású kölcsönt vettünk fel fészekrakó kölcsön néven? A hitelt jó pár évig még fogjuk is fizetni. Esetleg ilyenkor van valami megoldás?
Előre is köszönöm válaszukat:
Edit

Üdvözlöm Önöket!
Van 1 gyerekünk és még 2 szeretnénk vállalni. Igényelnénk a 10 M Ft CSOK-ot és a 10 M Ft hitelt. (TB biztosítás munkaviszony minden megvan hozzá.)
Nekem (férjnek) van 1 lakása saját néven (Anno 10 évvel ezelőtt örökölte a vagyont, amiből vette később magának a lakást), illetve a későbbiekben házasságban vettünk 50-50%-ban önerő + hitellel szintén egy lakást.
A kérdésem az, hogy ha nem adjuk el egyik lakást se, akkor jár a 10 M Ft-os CSOK új házra vagy új építésű házra? Ha megvettük az új házat, akkor se kell eladnunk az ingatlanokat?
További kérdésem még, hogy a államilag támogatott otthonteremtő lakáshitelünk van az egyik lakáshon, annak a feltétele az volt, hogy 5 évig be kell jelentkezni a lakásba nekem is és a feleségemnek is.
2,5 éve lakunk a lakásban, tehát van még ugyanennyi idő. Meg tudjuk tartani a támogatott hiteles lakást úgy, hogy felvesszük a 10 M Ft-os CSOK–ot és újba költözünk? (Oda is az a feltétel be kell jelentkezni) vagy csak az lehetséges, hogy megszüntetem a hitelem (átváltom piaci kamatozásúra) és ebben az esetben tudom megtartani azt az ingatlant is?
Köszönöm a megtisztelő válaszát is!
Üdvözlettel:
Tamás