A lakáscélú hitellel rendelkező, de fizetési problémával küzdő természetes személy kamattámogatott lakáshitelt igényelhet kisebb forgalmi értékű és alacsonyabb rezsivel rendelkező lakóingatlanba történő költözéséhez.

A Magyar Közlöny 2011. december 29-i számában megjelent a 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a 2012-től igénybe vehető otthonteremtési kamattámogatásokról.

Az alábbiakban szeretnénk röviden összefoglalni a hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához igénybe vehető kamattámogatással kapcsolatos részleteket:

A kamattámogatás jellemzői:

  • A kamattámogatott lakásbhitelt 2012. december 31-ig lehet igényelni.
  • Az állami kamattámogatást legfeljebb 5 évre igényelhető a lakáscélú kölcsön futamidejének lejáratáig.
  • A kamattámogatás mértéke a futamidő első évében az állampapír hozam 50%-a, 2. évében 45%-a, a 3. évében 40%-a, 4. évében 35%-a, az 5. évében 30%-a (de legfeljebb évi 3,5 %)

Otthonteremtési kamattámogatást vehet igénybe a hátralékos adós legalább komfortos lakás vásárlásához, az alábbi feltételek fennállása esetén:

a hátralékos adós e rendelet hatálybalépésekor rendelkezik olyan késedelmes jelzáloghitellel, melynek törlesztési 
késedelme e rendelet hatálybalépésének időpontjában meghaladja a 90 napot,

a hátralékos adós a késedelmes jelzáloghitellel terhelt lakóingatlant értékesíti, és

az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsönnel megvásárolni kívánt lakás

  • hitelező által megállapított forgalmi értéke a hitelbírálat során alacsonyabb, mint a késedelmes jelzáloghitel hitelkockázati fedezetének az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsön bírálatakor hitelező által megállapított forgalmi értéke,
  • hasznos alapterülete kisebb a késedelmes jelzáloghitellel terhelt lakóingatlanénál, és
  • energetikai tanúsítvánnyal igazolt energetikai minősítési osztálya a késedelmes jelzáloghitellel terhelt 
lakóingatlanéval azonos vagy kedvezőbb.

A további általános feltételekről ide kattintva olvashat részletesebben.

További részletekről érdeklődjön irodáinkban vagy tegye fel kérdését itt szakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

10 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm: Azt szeretném megkérdezni, hogy kaphatok-e hitelt. A lakásunkra vettünk fel jelzáloghitelt. Sajnos most már a másfélszeresére nőtt, mivel Svájci frank. Most már nem tudtuk fizetni, amiről a bankot is tájékoztattuk mielőtt küldenék a sok felszólító levelet. Kértük, hogy kapjunk lehetőséget kisebb lakás vásárlásra, de nem kaptunk egyértelmű választ, mivel a hátralék nem haladta meg a 180 napot. Találtunk is lakást és ehhez kellene a hitel, természetesen forint alapú. A jelenlegi lakást átadnánk a banknak. Megoldható-e, mivel számunkra nem mindegy, hogy 8 millió vagy 3 millió a hitel, aminek a törlesztője számunkra is fizethető sokkal könnyebben.
Válaszát előre is köszönöm.

T Hitelnet!
A Kamattámogatott lakáshitel igénylése 2013 december 31-ig ki lett tolva, hátralékos devizahitel adós házának megvásárlása esetében?
A devizahitel tartozás időpontja is számít? Jelenleg 2012 november 07-én a nem fizetett hitel 612 napos elmaradásban van, de élő a hitelszerződés.
Az élő hitelszerződés nem probléma?

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy van egy társasházi lakásunk amire 2006-ban 3.500.000 Ft hitelt vettünk fel svájci frank alapon, mindig rendesen fizettük, viszont ezek mellett még van jó pár hitelünk amivel sajnos elúsztunk. Már 3 bank is bejegyzett erre a lakásra. A főhitellel is elcsúsztunk egy hónapot. Lehetőségem lenne-e a kamattámogatott hitelt igényelnem, ha kisebbet szeretnék ettől vásárolni úgy, hogy a lakásunkon most + 3 bank terhelt rá?
Válaszukat előre is köszönöm.

Családi házunkon svájci frank alapú hitel van. 2008-ban a férjem váratlanul meghalt, 3 kiskorú gyermekkel (6, 7 és 10 évesek) nem tudtam fizetni a folyamatosan emelkedő hitelt. Futamidő hosszabbítást kértem a banktól, sajnos a Ft alapú hitelre való átváltást elutasították abban az időben, mert a hagyatéki tárgyalás csak 2009-ben történt meg. A mai árfolyam emelkedés már veszélyezteti a megélhetésünket, késedelemmel tudom csak fizetni. A Ft-ra való átváltást és a gyűjtőszámlás lehetőséget a bank elutasította a futamidő hosszabbítás miatt. Más bank szintén elutasított az alacsony jövedelem miatt, sehol sem vették figyelembe az árvaságit. Az ingatlan eladásával már próbálkozunk, eddig sikertelenül. A 180 Ft-os árfolyamon még lett volna lehetőségünk egy kisebb lakás vásárlására, de a mai árfolyamon már arra sincs esélyünk. Ha 180 Ft-on átváltották volna a hitelünket, akkor az adósságunk 11,2 millió lehetett volna ( ez is elég megterhelő, de egy kisebb lakás vásárlására még esélyt adhatott volna), és a törlesztő részlet sem veszélyezteti a család megélhetését, de a mostani árfolyam mellett az adósságunk megint 5 millióval emelkedett, a törlesztő részlet pedig a duplája.
Van-e lehetőségünk ebből az ördögi körből kijutni? A kiskorú gyermekeim nem csak érzelmileg, hanem anyagilag is válságba kerültek velem együtt. Hiába dolgozom és próbálom mindenáron fizetni a törlesztő részleteket, az adósságunk évről évre csak emelkedik, a felkínált lehetőségekből mindig kimaradunk!

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy milyen feltételekkel tudnék kamattámogatásos lakáshitelhez jutni? Lakáscélú hitelt vettem fel 2007-ben 7.300.000.-Ft-ot. A mostani árfolyammal számolva a jelenleg fennálló hitel tartozásom kb. 12.000.000.- Ft. A lakás 62 nm-es panel lakás. Fizetési nehézséggel küszködök, mivel egyedül nevelem a 2 gyerekemet 144.225.- Ft-ból, és csak késve tudom mindig befizetni a részleteket, és sokszor már csak kölcsönökből tudom rendezni. Ha sikerülne eladnom kb. 9.000 e. Ft-ért, (ami kb. a forgalmi értéke most) mi lesz a fennmaradó különbözettel, ki kell fizetnem? Vállalnám, hogy kisebb lakást veszek kb. 5-6 millió forint forgalmi értékűt.
Várom mielőbbi gyors válaszukat!
Köszönöm!