A Magyar Közlöny 2011. december 29-i számában megjelent a 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a 2012-től igénybe vehető otthonteremtési kamattámogatásokról.

Az alábbiakban szeretnénk röviden összefoglalni a késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel terhelt lakóingatlan vásárlásához kapcsolódó kamattámogatás részleteit:

A kamattámogatás jellemzői:

  • 2012. december 31-ig lehet lehet igényelni.
  • A kamattámogatás időtartama legfeljebb 5 év.
  • A lakáshitel futamideje ennél hosszabb is lehet.
  • A kamattámogatás mértéke a futamidő első két évében az állampapír hozam 50%-a, a futamidő 3. évében 45%-a, a 4. évében 40%-a, 5. évében 35%-a.

Otthonteremtési kamattámogatást vehet igénybe az igénylő olyan legalább komfortos lakóingatlan megvásárlásához, mely az e rendelet hatálybalépésének időpontjában 180 napon túli törlesztési késedelemben lévő késedelmes jelzáloghitel vagy felmondott kölcsön fedezete.

Az otthonteremtési kamattámogatásra való jogosultság feltétele, hogy a késedelmes jelzáloghitellel vagy felmondott kölcsönnel érintett lakóingatlan hitelező által megállapított forgalmi értéke a késedelmes jelzáloghitelre vagy felmondott kölcsönre vonatkozó kölcsönszerződés megkötésének időpontjában nem haladta meg

  • Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió forintot,
  • egyéb településeken a 10 millió forintot,

A késedelmes jelzáloghitel vagy felmondott kölcsön fedezetéül szolgáló lakóingatlan vételárának kiegyenlítéséhez felvett kölcsön otthonteremtési kamattámogatással érintett összege nem haladhatja meg

  • Budapesten és a megyei jogú városokban a 10 millió forintot,
  • egyéb településeken a 7 millió forintot.

A lakóingatlan eladási ára nem lehet kevesebb, mint a hitelintézet által az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsön iránti kérelem elbírálása során megállapított forgalmi érték 80 százaléka.

A további általános feltételekről ide kattintva olvashat részletesebben.

További részletekről érdeklődjön irodáinkban vagy tegye fel kérdését itt szakértőinknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha jól értelmezem a fenti cikkben leírtakat, akkor ez év végéig lehet felvenni a késedelmes hitellel terhelt lakóingatlanra a támogatást?
Ezt hol lehet igényelni?

Van egy lakás, meg szeretnem venni kamattámogatott kölcsönnel. Jelzáloghitellel terhelt, 180 napos késedelem van a bank felé.

Késedelmesen fizetett hitelem van, ezenkívül a NAV felé is tartozom. Ilyen esetben van valami lehetőségem, hogy forintosíthassam deviza alapú hitelemet?