Kedves Válaszoló!

Otthonteremtési kamattámogatott hitelt szeretnénk/tünk volna felvenni, de a nyári szabadságolások miatt dobálták a hitelkérelmünket egyik városból a másikba. Jelenleg a harmadik helyen van, és igazából 6 hét után most nézték át először.

Most azt közölték, hogy mivel a pénzintézetnek a NAV-os igazolásokat (arról hogy köztartozásmentes adózók vagyunk 🙂 ) párom és én nem egy időben nyújtottuk be (- kérdeztük a legelején kell-e az adóstársnak, azt mondták nem, erre én nem csináltattam a benyújtásra, majd 3 hét után szóltak az első helyről nekem is kell, azonnal csináltattam és beadtuk még az nap – ), nem érvényes a hitelkérelem, csináltassunk új igazolásokat, de akkor már az OEP-től is kérnek párom nevére. Ez összesen megint 9 e Ft lenne.

Nem tudjuk mit csináljunk. Mi már mindent megtettünk, nem mi hibáztunk. És ha akkor sem adják meg? Már így is benne van a hitelkérelem az igazolásokkal és az ingatlanbecslővel együtt 45 ezer Ft-ban. Visszakapjuk az ingatlanbecslés árát, ha nem kérjük a hitelt? (Már azon vagyunk hogy személyi hitelből, saját pénzből, rokoni pénzből kifizetjük a hátralévő összeget. Mondjuk akkor nem tudjuk felújítani most a házat.)
Jogosan jár el a bank? Nem az ő hibájuk, hogy idáig húzódott az ügy, ők hibáztak nem?

Köszönöm előre is válaszát.
Tisztelettel.
Anita

Kedves Anita!

Az otthonteremtési kamattámogatás keretében lakásvásárlásra igényelt kölcsön esetén az igénylők mindegyikének szerepelnie kell a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában a adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény szerinti köztartozásmentes adózói adatbázisban vagy 15 napnál nem régebbi okirattal kell igazolni, hogy az állami adó- és vámhatóságnál (NAV) nincs nyilvántartott köztartozása. Mivel Öntől az első banknál nem kértek ilyen igazolást, valóban félretájékoztatták, hiszen ez a dokumentum a vonatkozó kormányrendelet szerint az adóstárs részéről is szükséges.

Házastársak illetve élettársak kölcsönigénylése esetén elegendő csak az egyik fél részéről az OEP igazolás benyújtása, ami igazolja, hogy legalább 180 napos biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. Törvényi előírás alapján azonban ez sem lehet a kérelem benyújtásától számítva 15 napnál régebbi. Mivel új bankfiókhoz került az ügylet, ezért azt az időpontot tekinti az újabb pénzintézet a benyújtás időpontjának, amikor az adott fiókhoz került a kérelem. Jóllehet valóban nem az Önök mulasztásából kifolyólag kell újra benyújtani a térítési díj ellenében szolgáltatott igazolásokat.

A kifizetett értékbecslés díját sajnos nem kapják vissza abban az esetben, ha visszavonják hitelkérelmüket.

Abban a kérdésben, hogy jogosan járt-e el a bank vagy sem, amikor a fenti igazolásokat újra bekérte, nem vagyunk hivatottak állást foglalni. Ez ügyben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordulhatnak.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése