Kedves Banki Munkatárs!

Egy 10 hónapos gyermekkel rendelkező, élettársi viszony esetén, az Apa 1982. augusztusban született, nettó havi keresete 250.000 Ft, az Anya 28 éves, gyesen 100.000 Ft jövedelemmel, szeretnének 12 500 000 Ft értékű, 58 négyzetméteres új lakást venni.

Milyen támogatásokat vehetnek igénybe hitel felvétele esetén és mennyi havi törlesztéssel, illetve milyen esetben tekint el a bank az önrésztől?

Várom válaszát, melyet előre is köszönök!
Tisztelettel.
Eszter

Kedves Eszter!

Újépítésű lakás vásárlásához kapcsolódóan lakásépítési támogatás (szocpol) igénybevételére van lehetőség. A vonatkozó jogszabály rögzíti a szocpollal finanszírozható lakóingatlanok minimális és maximális alapterületét. 2 gyermek után igényelt támogatás esetén a lakás hasznos alapterületének el kell érnie legalább a 60 négyzetmétert. Ennél kisebb méretű lakásra nem jár szocpol, így 58 négyzetméter hasznos alapterületű lakás esetén sem lehetnek rá jogosultak.

Továbbá a hatályos rendelkezések értelmében 1 gyermek után nem jár szocpol, így a támogatásra akkor lehetnek jogosultak, ha meglévő gyermekük mellett legalább még 1 gyermeket vállalnak, akinek 4 éven belül kell megszületnie. Vállalt gyermek után viszont csak házaspárok igényelhetnek szocpolt. Ahhoz tehát, hogy megfeleljenek a megelőlegező szocpoligénylés alapfeltételének, össze kellene házasodniuk. Élettársi viszony esetén megelőlegező szocpol nem igényelhető.

Fenti paraméterekkel rendelkező lakás megvásárlása esetén a szocpolt nem lehet kihasználni, de a vételár finanszírozásához kamattámogatott hitel igényelhető. Jelen pillanatban azonban a piaci kamatozású lakásvásárlási hitelek kedvezőbb kamatlábbal érhetők el, mint az államilag támogatott kölcsönök. A törlesztőrészletbeli különbségről Ön is meggyőződhet online Hitelkalkulátorunk segítségével.

Önrész kamattámogatott és piaci kamatozású lakásvásárlási hitel esetén egyaránt szükséges. A hatályos kormányrendelet mindkét esetén az ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-áig teszi lehetővé a hitelfelvételt. A valós finanszírozási arány a bankok gyakorlatát ismerve azonban kisebb. A ténylegesen felvehető hitelösszeget az új lakás területi elhelyezkedése és az igénylők jövedelmi helyzete alapján határozzák meg. Az elvárt önrészre vonatkozóan konkrét tájékoztatást Szakértőink online ajánlatkérő adatlapunk kitöltése után, a további részletek ismeretében tudnak adni.

Az önrész kifizetésétől csak abban az esetben tekintenek el a bankok, ha van lehetőség plusz ingatlanfedezet bevonására. A kiegészítő ingatlan hozzátartozói megkötés nélkül bármely személy tulajdonában lehet, aki a banki feltételeknek megfelelő ingatlant tud felajánlani és hozzájárul a jelzálogjog bejegyzéséhez.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése