Kamattámogatás a hátralékos adós devizahitel kiváltására felvett hiteleire 2012-től

A Magyar Közlöny 2011. december 29-i számában megjelent a 341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a 2012-től igénybe vehető otthonteremtési kamattámogatásokról.

Az alábbiakban szeretnénk röviden összefoglalni a hátralékos hiteladós által kisebb lakás vásárlásához igénybe vehető kamattámogatással kapcsolatos részleteket:

Otthonteremtési kamattámogatást vehet igénybe a hátralékos adós az alábbi feltételek fennállása esetén:

a)  a kamattámogatás kizárólag a késedelmes deviza jelzáloghitelt folyósító hitelintézetnél igényelhető,
b)  a hátralékos adós kérelmére a hitelintézet a késedelmes deviza jelzáloghitelt forinthitelre átváltja és a forinthitel-tartozás 25 százalékát elengedi,
c)  a hátralékos adós a késedelmes deviza jelzáloghitellel terhelt lakóingatlanban

ca)  bejelentett lakóhellyel rendelkezik és
cb)  életvitelszerűen lakik, melyről teljes bizonyító erejű magánokiratba foglaltan nyilatkozik,

d)  a késedelmes deviza jelzáloghitellel terhelt lakóingatlan hitelező által megállapított forgalmi értéke a késedelmes deviza jelzáloghitelre vonatkozó szerződés megkötésének időpontjában nem haladta meg

da)  Budapesten a 20 millió forintot vagy
db)  egyéb településeken a 15 millió forintot,

e)  a hátralékos adóssal a késedelmes deviza jelzáloghitellel terhelt lakóingatlanban közös háztartásban él legalább egy

ea)  vér szerinti vagy örökbe fogadott, vagy
eb)  gyámsága alatt álló, legalább egy éve vele együttélő,

általa eltartott gyermeke.

Az otthonteremtési kamattámogatás nem igényelhető,amennyiben
a)  a hátralékos adós fizetéskönnyítő program hatálya alatt áll és
b)  fizetéskönnyítő programból eredő kötelezettségeinek nem tett eleget

ba) 90 napot meghaladóan és
bc) a mindenkori minimálbér összegét elérő mértékben.


A hátralékos adós kérelmére a hitelintézet az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsönt átütemezheti úgy, hogy a kamattámogatás időtartama alatt a támogatott személy csak a kölcsön kamatát törleszti.

Amennyiben támogatott személy az otthonteremtési kamattámogatással érintett kölcsönből eredő fizetési kötelezettségeinek 60 napot meghaladóan nem tesz eleget, ezt követően részére a kamattámogatás nem nyújtható.

A további általános feltételekről ide kattintva olvashat részletesebben.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
20 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

1./ Fiam jelzáloghitelét nem tudta fizetni (munkanélküli lett), letelt a 90 nap, a lakását a bank elveszi. Kérdésem, hogy ha a 6 millió forintot (ha kapna kölcsönt) valamilyen úton ki tudná fizetni, akkor a lakását meg tudja menteni?
2./ Most már van munkahelye, dolgozik. A banktól kérhet-e olyan lehetőséget, hogy miután most már tud fizetni, a lakását ne vegyék el?

Üdvözletem!
Kormánytisztviselő vagyok, 4 éve vettem fel autóra chf alapú hitelt, szerencsére havi fix részletre. Nekem van valamilyen számomra kedvező lehetőség ennek kiváltására? Gyermekemet egyedül nevelem . Köszönettel: Szilvia

Egyedülálló, gyermektelen és BAR listás vagyok, rám is vonatkozik, hogy elengedik a tartozás 25 %-át? Valamint, hogy átváltják forintra a hitelemet?

A devizahitelesek végtörlesztése kapcsán a bank illetve az állam átvállalja a 180 Ft/CHF fix feletti rész valamennyi részét. A kérdésem az, mi van azokkal,akik már korábban, (előremenekülve) forintosították CHF hitelüket, bebukva ezzel az árfolyam különbözetet? (5M Ft-tal nőtt meg ezáltal az amúgy sem kicsi hitelünk. Családi összefogással 7M Ft-ot előtörlesztettünk.)
Kihez forduljunk, ha van miért?
Köszönettel:
Béci

Üdvözlöm! Érdeklődnék, hogy nincs tartozásom a lakáshitelemre! De szeretném könnyíteni a törlesztőrészletem. Ugyanis ezelőtt 5 éve mikor felvettem a svájci alapú hitelt, 15.480 Ft-ról indult most 68.141 Ft. A szerződésben nem ez volt! Ott 5 évente emelkedik: ez első 5 az 15.480, a második 5 év: 26.700 Ft, az utolsó 32.890 Ft. Ez nem így történt, pedig ott azt mondták, hogy bármi is legyen ez nem változik!! Figyeljem az árfolyamot, ezt mondták az OTP-nél. Ez lehet több is ha emelkedik a frank. Ez nagyon sok nekünk….Ekkora összeget nem bírunk fizetni. Van rezsi költségünk is meg 3 kiskorú gyerek, de enni… Továbbiak »

Üdvözlöm Önöket! Azonnali segítség kellene nekem, ha van rá mód. A lakáslízingemet az OTP február 20-val mondja fel. Mivel igen nagy hátralékom van, a törlesztőrészletek a duplájára nőttek 72 ezerről 134 ezerre, sehogy nem tudom a hátralékot részletekben fizetni. Én már mindent felajánlottam a banknak, tegyék külön számlára a hátralékot, s 5 évig legalább egy fizethető összeget fizessek, vagy a kamatot, vagy a tőkét, 5 éven elővásárlási joggal megvenném a lakásomat. Aztán kértem, hogy had maradjak benne bérlőként, még ez is megoldás lehet. Olyan elutasításban volt részem, hogy az csak na…… Hát semmilyen megoldás nincs erre a problémára? Árfolyamgát, gyűjtőszámla,… Továbbiak »

Üdvözlöm önöket.
Én szeretném a segítségüket abban, hogy Pest megyében élek három kicsi gyermekemmel és élettársammal. Kettő kicsi gyermekre megigényeltük a szocpolt, a harmadikra nem. Ő 2009. 10. 01-én született. Meg szeretnénk igényelni használt lakás vásárláshoz vagy a jelenlegi ház korszerűsítésre, illetve az ingatlant nem tudtuk fizetni, ezért felmondták a hitelünket, az OTP Bank. Csak egy kereset van, de tavaly megkértük részletbe a OTP Faktoringtól. Bírósági úton méltányossággal megkaptuk havi 40.000 Ft-tal fizessük, de ez is nehezen megy és szeretnénk még igénybe venni a kamattámogatást is.
Ezekben kérjük a segítségüket. Előre is megköszönöm.
Zsolt
Köszönettel.

Lakáshitel kifizetése, forintra átváltása, a hitel svájci frank alapú. Egy összegben való kifizetés esetén, forintra való átváltás után megkapom a 25 százalék kedvezményt?
Kérnék erre információt, előre is köszönöm.
Tisztelettel, Zsuzsa

Mi történik az ingatlan tulajdonviszonyával, ha valaki nem fizet 90 napig és átváltják a kölcsönét forint alapúra, amiből 25%-t elengednek az új tervezet szerint. Állam/bank tulajdona lesz?

Ha 90 napon túli késedelembe estem, milyen árfolyamon váltják forintra a deviza hitelemet? A választ előre is köszönöm!
Andrea


20
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x