Kamatperiódus és kamatemelés

Ingatlanfedezet bevonása mellett igényelhető jelzáloghitelek esetén a kezdeti kamat nem kerül rögzítésre a futamidő teljes időtartamára, hanem különböző kamatperiódusok kerülnek meghatározásra. A kamatperiódus hosszát az ügyfelek választhatják ki a pénzintézetek által megadott periódusok közül. A hitelezési gyakorlat szerint a legjellemzőbb kamatperiódusok a következők: három, hat, tizenkét hónap, illetve három és öt év.

Az árfolyam ingadozás kockázatán kívül a hitelfelvevők kölcsöntörlesztéseinek mértéke függ a kamatláb nagyságától is, melynek változása a havi esedékességű törlesztő részleteket – ahogy az árfolyamváltozások is – jelentős mértékben befolyásolják. A kamatlábak módosulásának mechanizmusáról az egyes bankok és pénzintézetek hirdetménye, illetve a hitelszerződés kamatemelésre vonatkozó leírása rendelkezik.

A kamat esetleges változásainak oka lehet egyrészt a bankközi kamatláb változása, vagyis a forrásköltségek jelentős mértékű emelkedése, továbbá a pénzpiaci kockázat változása, illetve a kamatperiódus lejárata.

Az egyes kamatperiódusok alatt a hitelek kamata állandó, ez alatt az időszak alatt a törlesztő részletek – eltekintve a deviza alapú hitelek árfolyamkockázatától – nem változnak. A kamatperiódusok lejárta után azonban a kölcsönfelvevővel kötött hitelszerződések értelmében a bankok új kamatlábat állapíthatnak meg a következő kamatperiódusra, mely esetben a havi törlesztési kötelezettség is változik, kamatemelés esetén emelkedik, kamatmérséklés esetén pedig csökken.

Ha a hitel futamideje alatt kamatmódosítás történik, akkor a módosított kondíciókról és a megváltozott kamatláb következtében megemelkedett, vagy lecsökkent törlesztő részlet nagyságáról a pénzintézetek a törlesztés esedékességét megelőzően írásbeli tájékoztatást küldenek Önnek.

Hitelfelvétel esetén Önnek tisztában kell lennie azzal, hogy a hitel futamideje alatt, egy-egy kamatperióduson belül előfordulhat rendkívüli kamatemelés is. A rendkívüli kamatemelés oka az lehet, hogy néhány esetben a piaci körülmények, az ügyfélkockázat, vagy a forrásköltségek oly mértékben változnak, hogy a kamatperiódus elején rögzített kamatszint az előre nem felmérhető változások miatt nem bizonyul megfelelőnek, valamint olyan szélsőséges mértékű változások következnek be, melyek miatt a kamatperiódus elején meghatározásra került kamatszint nem tartható fenn.

A kamatváltozásokra okot adó körülményeket részletesen tartalmazó, úgynevezett Ok-listát a pénzintézetek többsége által aláírt Magatartási Kódex is tartalmazza, melyek minden ügyfél számára elérhető.Utolsó módosítás: 2021. január 05. kedd


Kérje ajánlatunkat!

Kérje a Hitelnet szakértőinek egyedi ajánlatát. Díjmentesen segítünk megtalálni az elérhető legkedvezőbb hitel lehetőségeket és a teljes körű ügyintézést is a mi dolgunk.

Ajánlatot kérek

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Szakértők!
2012. április 17-én vettem fel, új ház építésre 12 500 e Ft, államilag támogatott lakáshitelt 20 évre, 5 éves fix kamatperiódussal.
Most 2017. április 17-én járt le az 5 év, azonban a bank azt mondja, hogy nem csökken a hitelem annak ellenére, hogy a felvétel időpontjában és most érvényes jegybanki alapkamat köszönő viszonyban sincs egymással. Ez hogyan lehet? Jelenleg 110 e Ft a havi törlesztőrészletem. Nem köteles a bank felülvizsgálni a törlesztőt, hogy maradhatott ugyanekkora a havi törlesztő, illetve a hátralévő kamat mértéke?
Válaszukat előre is köszönöm,
Szilvia

Kedves Szilvia!
A jelenleg felvett 5 éves kamatperiódusú hiteleknél valóban az Ön által leírtak szerint történik az újabb kamatperiódusban fizetendő törlesztő részlet megállapítása. Azt kellene megnéznie, hogy az Ön kölcsönszerződése mit ír erre vonatkozóan. Elképzelhető, hogy rögzítettek egy minimális kamatszintet, ami alá nem csökken a kamat mértéke akkor sem, ha a jegybanki alapkamat mértéke ezt lehetővé tenné.


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x