Tisztelt Tanácsadók!

Jelenleg házvásárlás előtt állunk, amihez szeretnénk felvenni a CSOK-ot 2 meglévő gyermek után és a lehető legtöbb hitelt, amit az ingatlan értéke megenged.

Elképzelésünk szerint egy vidéki kisvárosban szeretnénk régi, 70-80-as években épült, "kádár" kocka típusú tégla házat vásárolni hitelből és ezt teljeskörűen felújítani. A felújítás alatt tetőcserét, ablakcserét, bővítést, közműhálózatok teljes körű felújítását értem, tehát a régiből szinte újat varázsolnánk. Ehhez az anyagi fedezet rendelkezésre áll egy másik eladott ingatlanból.

Az lenne a kérdésem, hogy mennyi esély van ilyen típusú házra megkapni a CSOK-ot?
Mikre érdemes figyelni, hogy szinte maximális hitelt tudjunk felvenni rá, illetve milyen tapasztalataik vannak, mennyire járható ezen elképzeléseink mentén a hitelfelvétel?
Volt-e már ügyfelük, aki hasonló cipőben járt?
Illetve hogy a bankok az ilyen típusú régi házakat mennyire értékeltetik "alul"?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Viki

Kedves Viki!

CSOK-kal történő használt lakás vásárlása esetén az ingatlannak bizonyos feltételeknek meg kell felelnie. Rendelkeznie kell:

a) 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel -, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel,
b) közműves villamos energia szolgáltatással,
c) egyedi fűtési móddal,
d) közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és
e) közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves ivóvíz-szolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Ha fenti feltételek közül bármelyiknek nem felel meg az ingatlan, akkor a CSOK nem vehető igénybe. Kivéve, ha falusi CSOK által preferált településen vennének ingatlant és azt újítanák fel. Ebben az esetben elegendő lenne, ha a támogatási kérelem benyújtásakor az ingatlan rendelkezne 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel - ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel. A többi feltételt elég lenne a felújítás végére teljesíteni.

Arról, hogy melyek a falusi CSOK által preferált települések IDE kattintva tájékozódhatnak.

Ami a hitelfelvételt illeti, egy ingatlan forgalmi értékének maximum 80%-a vehető fel hitelként törvényi szabályozás által. A ténylegesen adható hitel összegét befolyásolja az ingatlan területi elhelyezkedése és az igénylők jövedelmi helyzete. Személyre szabott tájékoztatáshoz tehát bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, ehhez töltsék ki online adatlapunkat!

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése