Az MNB még év elején döntött a Minősített Fogyasztóbarát termékkör személyi hitelekre való kiterjesztése mellett. A pénzintézetek a 2020 nyarán közzétett pályázati feltételek alapján nyújthatják be pályázatukat a minősítés elnyerésére. Mostanra megszületett az első pozitív bírálat e termék értékesítését illetően, melyet az OTP Bank nyert el. Így a bank e termék értékesítését már akár 2021 januárjától megkezdheti.

Az első pozitívan elbírált Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) pályázat

Az MNB 2020. november 17-én engedélyezte az OTP Bank fogyasztóbarát személyi hitelének 2021 januártól történő forgalmazását. Az MNB a közeljövőben több pénzintézet részéről is számít pályázatra, így a jövő év első felében széleskörben elérhetők lehetnek a MSZH termékek.

A fogyasztóbarát személyi hitelek a jegybank várakozásai szerint a verseny erősítését eredményezhetik, elősegíthetik az ügyfelek megfelelő tájékoztatását, a hitelnyújtással összefüggő határidők rövidülését, tovább támogathatják a teljeskörű online hitelfelvételi folyamatok széleskörű elterjedését.

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek jellemzői

  • A kölcsön maximális futamideje 7 év.
  • Kizárólag a futamidő végéig rögzített, fix kamat alkalmazható.
  • A folyósítási határidő a befogadást követő naptól számított maximum 3 munkanap.
  • A kamatfelár 500 ezer forint hitelösszegig nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forint hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot.
  • A folyósítási díj maximuma a hitelösszeg 0,75%-a.
  • Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 0,5%-át, míg 1 évnél rövidebb hátralévő futamidő esetén az előtörlesztés díjmentes.

Az MNB várakozásai szerint a Minősített Személyi Hitelek a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekhez (MFL) hasonlóan népszerűek lesznek. Emiatt várhatóan további pénzintézeteknél lesznek elérhetők 2021. év elejétől. A hitelkonstrukciókról való részletesebb tájékozódást és ezek összehasonlítását az MNB összehasonlító weboldala is elősegíti majd.

Minősített Fogyasztóbarát Hitelek

A MSZH minősítés a Minősített Fogyasztóbarát termékcsalád harmadik tagja a lakáshitelek és az otthonbiztosítások piacán bevezetett termékek után. A jegybank a piaci szereplőkkel történt intenzív konzultáció eredményeképp a minősítés koncepcióját és az ehhez kapcsolódó pályázati kiírást úgy alakította ki, hogy a fogyasztói igényeket minél inkább kielégítő, a piaci versenyt erősítő és a hitelfelvételhez kapcsolódó digitalizációs folyamatok elterjedését támogató termékek forgalmazása indulhasson meg.

A pályázatok benyújtására folyamatosan lehetőség van az intézmények részéről. A beérkező pályázati anyagokat a jegybank a minősítési kritériumoknak való megfelelése alapján bírálja el. A pozitív elbírálásban részesült termékek forgalmazása 2021. január elsejétől indulhat. A minősítést elnyert pénzintézetekről, bankokról az MNB a minősítések kiadásával egyidejűleg honlapján is tájékoztatást nyújt.

kalkulátor

Személyi kölcsön kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki személyi kölcsön lehetőségeket

Személyi kölcsönök összehasonlítása

Személyre szabott díjmentes tájékoztatás

Országosan elérhető irodáinkban Szakértőink készséggel állnak rendelkezésre hitelfelvétel esetén. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Felmerülő kérdéseit online Hitelszakértőinknek is felteheti. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése