Az MNB – a legfrissebb kiadványa alapján – a személyi hitelek piacán intenzívebb versenyt és olcsóbb termékek megjelenését szorgalmazza a jövőben. Az elmúlt években az újonnan felvett személyi hitelállomány növekedése tapasztalható. Ez számos, a piacon megjelenő nemkívánatos gyakorlatot hozott magával. Emiatt az MNB a Minősített Fogyasztóbarát termékkör személyi hitelekre való kiterjesztése mellett döntött. Ez elősegítheti a verseny élénkítését és a kamatfelárak csökkenését.

A személyi hitelek térnyerése

Az elmúlt 10 év viszonylatában a fogyasztási célú hitelek piacán megfigyelhető, hogy a személyi kölcsönök visszaszorították a szabad felhasználású jelzáloghiteleket. A személyi hitelek folyósításának volumene tavaly mintegy 20%-kal emelkedett. A háztartások finanszírozásában tehát egyre fontosabb szerepet töltenek be ezek a termékek.

A járványhelyzet miatt kialakult bizonytalanságban még nagyobb jelentőséggel bír, hogy kedvező kamatkondíciók mellett, átlátható feltételekkel juthassanak személyi kölcsönhöz a háztartások.

A személyi hitelek jellemzői

Személyi kölcsönhöz fedezet bevonása nélkül, viszonylag rövid futamidővel és magasabb kamatszinten lehet hozzájutni.

A személyi kölcsönök térnyerését több nemkívánatos piaci gyakorlat és jelenség követte:

  • a személyi hitelek kamatai jelenleg indokolatlanul széles sávban mozognak,
  • a banki forrásköltségekhez mért kamatfelárak pedig nemzetközi összehasonlításban is magasak.

Az MNB tanulmány fentiek egyik fő okaként a piac magas fokú koncentráltságát jelöli meg, vagyis a versenyből fakadó pozitív hatások kevésbé érvényesülnek, magasan tartva a felárakat.

A bankok eltérő árazási struktúrája szintén megnehezíti a fogyasztói tájékozódást, az egyes díjtételek átláthatóságát. Az MNB kiemelte, adós és a hitelező számára is kiemelt kockázatot jelenthet az, ha a jelzáloghitelhez előírt önerő biztosítása személyi kölcsönből, az adós saját forrású pénzügyi hozzájárulása nélkül valósul meg.

A jelenlegi versenypiac tehát nem teszi lehetővé, hogy az olcsóbb személyi kölcsönök kiszorítsák az azonos feltételű, drágábban árazott termékeket.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek

Megoldás lehetne a lakáshitelek piacán már sikeresen alkalmazott termékminősítés. A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) konstrukció átterelheti a piacot az intenzívebb verseny, az alacsonyabb kamatfelárak, az átláthatóbb tájékoztatás és a magasabb minőségű ügyfélélmény biztosítása irányába. A minősítés a személyi kölcsön piac digitális átállásának ösztönzését is szolgálhatja. Ez – a verseny élénkítése mellett – a költségmegtakarítás révén a bankok hatékonyságát is növelheti, illetve a kamatfelárakat is csökkenheti. Ennek fontosságát a mostani járványhelyzetben a fizikai jelenlétet igénylő hitelezési folyamatokban látható fennakadások is alátámasztják – mutat rá az MNB.

Személyi hitelek THM plafon

A személyi kölcsönök és az alacsonyabb kamatfelárak jelentősége a jelenlegi járványhelyzetben még tovább növekedhet. Az MNB javaslatára 2020. március 19-től felvett személyi hitelek esetében a THM (teljes hiteldíj mutató) mértéke nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 5%-kal növelt mértékét. Ez jelenleg maximum 5,9% THM-et jelent. Ez a korlátozás 2020. december 31-ig érvényes. Ezt követően a szerződéskötéskor érvényben lévő hirdetményben meghatározott THM mérték válik irányadóvá.

Ennek kapcsán az MNB egyrészt fontosnak tartja biztosítani, hogy az új személyi kölcsönöknél a törlesztési kötelezettségek 2021. január 1-től várható növekedése miatt az adósok ne szembesüljenek túlzottan magas kamatemelkedéssel, és megfelelő információkkal rendelkezzenek a törlesztőrészletek jövőbeli alakulásával kapcsolatban. Másrészt várhatóan a THM-limit megszűnését követően is fontos szerepük lesz a személyi kölcsönöknek a háztartások likviditási nehézségeinek áthidalásában és fogyasztási céljaik elérésében. Emiatt a jövőben folyósított kölcsönöknél a korábbiaknál is fontosabb szerepe lesz a hatékonyan működő piacnak, valamint a fogyasztóbarát kamatfeláraknak és tájékoztatásnak.

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek jelentősége

A Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek megjelenésének célja a piaci verseny élénkítésén és a pénzügyi egyensúly támogatásán túl az, hogy a megváltozott gazdasági helyzetben elősegítse a háztartások fizetőképességének fenntartását. A minősített termékek széles körű elterjedése nemcsak az átlátható feltételek biztosítása, hanem a bankok által jelenleg alkalmazottnál alacsonyabb kamatfelárak és a digitalizációs folyamatok fejlesztése útján is támogatná e célokat.

kalkulátor

Személyi kölcsön kalkulátor

Hitelek kezes és ingatlanfedezet nélkül

Összehasonlítom

Személyre szabott tájékoztatás online

A jelenleg elérhető személyi hitelekről Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást! Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése