Jogosultak vagyunk támogatott hitelre és szocpolra, ha saját telekre építkezünk?

Tisztelt Hitelnet!

Van a családban egy telek, amire szeretnénk építkezni. Szeretnénk államilag támogatott lakáshitelt, illetve szocpolt is igénybe venni. Ha jól tudom az előbbi feltétele, hogy semmilyen saját ingatlanunk nem lehet. Szóval, ha tegyük fel átíratjuk a jelenleg nagyszülők nevén lévő telket a mi nevünkre, akkor már nem kérhetünk támogatott hitelt? Vagy ez hogyan működik?

Másrészt azt olvastam, hogy a bankok önerőként veszik figyelembe a szocpolt is. Ez csak a meglévő gyermek után járó szocpolra vonatkozik, vagy a vállaltra is?
Még annyit kell a telekről tudni, hogy jelenleg egy kis nyaraló (faház) van rajta, amit el kell bontani előtte.

Előre is köszönöm a segítségüket.
Tisztelettel.
Csaba

Kedves Csaba!

Építkezésre két fajta államilag támogatott építési hitel igényelhető. Az egyik esetén a futamidő első 5 évében, a másik esetben 20 évre nyújt az állam kamattámogatást a törlesztő részlet megfizetéséhez. Az 5 éves kamattámogatásnál a hitelintézeteknek nem kell vizsgálniuk az igénylők lakástulajdonát. A 20 éves és a szocpol igénylésénél azonban a jogosultság feltétele, hogy az igénylőknek bizonyos kivételektől eltekintve nem lehet lakástulajdonuk.

Építkezés esetén az építés helyszínéül szolgáló telektulajdon nem jelent kizáró okot. Éppen ellenkezőleg, célszerű az Önök nevére íratni a telket. Amennyiben a telek a rajta lévő faház miatt üdülőként vagy nyaralóként van nyilvántartva a földhivatalnál, az szintén nem gond, hiszen az nem minősül lakástulajdonnak. Ugyancsak nem jelent kizáró okot a jogosultság vizsgálatánál egy olyan lakóingatlan, aminek bontását az építésügyi hatóság engedélyezte.

A meglévő gyermekek után igényelt szocpol valóban önerőként vehető figyelembe, de beleszámít a terhelhetőségbe. Vállalt gyermekek után igényelt támogatás a gyermekek megszületéséig kölcsönnek minősül.

Irodáinkban a hitel- és szocpolügyintézés egyaránt díjmentes. Az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő kamattámogatott építési hitelek megismeréséhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat! Részletes tájékoztató anyagunk tartalmazza az elérhető támogatott építési hitelek aktuális törlesztő részletét, a THM mértékét és a hitelfelvétel járulékos költségeit, melyek bankpartnereink díjelengedési akcióinak köszönhetően jelentős mértékben csökkenthetők.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!


Utolsó módosítás: 2021. január 05. keddFeliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Párommal élettársi kapcsolatban élünk, de még nincsen gyermekünk. Építkezni szeretnénk saját telkemre. Mindkettőnknek bejelentett munkahelye van, már több mint fél éve páromnak, nekem pedig 2 éve. Milyen állami támogatásokat vehetnénk igénybe az építkezéshez?
Köszönettel!


2
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x