Tisztelt Hitelnet!

Államilag kamattámogatott hitelt szeretnénk felvenni használt ház vásárlásához, melynek vételára 6.800.000 Ft. Foglalóként 1.500.000 Ft-ot adtunk ügyvéd előtt /nem utaltuk/. 4 millió Ft kölcsönt szeretnénk felvenni.

Kérdésem, hogy jogosultak lehetnénk-e az állami támogatásra, mert - sajnos - most olvasom azon feltételt, hogy az önerő 10%-át lehet csak készpénzben kifizetni, a többit utalni.

Tanácsukat, segítségüket kérném mit tehetnénk, hogy e miatt ne veszítsük el jogosultságunkat!
Köszönettel.
Szilvia

Kedves Szilvia!

A használt lakás vásárlásához nyújtott otthonteremtési kamattámogatás igénybevételének feltételeit rögzítő kormányrendelet valóban kimondja, hogy a saját erőnek maximum 10%-kal csökkentett részét utalással kell megfizeti az eladó részére, vagyis készpénzben legfeljebb az önerő 10%-a adható át. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a 2,8 millió forintos önerőből maximum 280.000 Ft fizethető ki készpénzben. Amennyiben ennek a feltételnek nem tettek eleget, akkor sajnos nem jogosultak a kamattámogatásra.

Ha a kifizetés már megtörtént, akkor valószínűleg nem tudnak mit tenni. Ezzel kapcsolatban esetleg az adásvételi szerződést készítő ügyvéd, mint jogi szakértő véleményét kérhetnék.

Azonban akkor sincs ok aggodalomra, ha nem jogosultak az 5 éves kamattámogatásra, ugyanis a piaci kamatozású lakáshitelek is hasonlóan kedvező kamatláb mellett vehetők igénybe jelenleg, mint a támogatott lakáshitelek. Ennek oka, hogy a jegybanki alapkamat folyamatosan csökken, s ennek köszönhetően a piaci lakáshitelek báziskamatát jelentő BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb) is folyamatosan mérséklődik, vagyis egyre kedvezőbb. Sőt, amennyiben ez a csökkenés tartós marad, a piaci lakáshitel kedvezőbb megoldást is jelenthet a támogatott hitelnél. Ez utóbbi esetén ugyanis van egy minimum kamatláb, amely alá nem csökkenhet a hitelkamat. Ez pedig 6%. A piaci lakáshitelek kamata azonban a BUBOR további csökkenésével 6% alá is süllyedhet.

Összehasonlításképpen honlapunkon megtekinthetik az államilag támogatott és a piaci kamatozású törlesztő részleteket. Igény esetén Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes lakásvásárlási hitelajánlatot is, melyhez online ajánlatkérő nyomtatványunkat kellene kitölteni. Ha az ajánlott hitelkonstrukciók bármelyike elnyeri tetszésüket, díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Ha további kérdéseik lennének, forduljanak bizalommal Szakértőinkhez akár online, akár személyesen vagy telefonon. Irodáink elérhetőségét ITT találják.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése