Üdv!

Párommal vidéki családi ház vásárlását tervezzük, új házon eddig a magas ár miatt nem is gondolkodtunk, viszont most “ráakadtunk” egy alacsony árú “újra”. A ház építését 8 éve kezdték meg, de időközben a tulaj munkája miatt külföldre költözött. A ház kb. 5 évig tető alatt állt, majd miután árulni kezdte, és talált is rá egy vevőt, eladás előtt kulcsrakészre építtette, lakhatási engedélyt is megkapta az ingatlanra 2010-ben. De ezt követően a vevő elállt a ház megvásárlásától.

A következőek lennének kérdéseim:

– Új háznak minősül-e ez az ingatlan?
– Kaphatnánk-e rá bevállalt két gyerekre szocpolt, és/vagy otthonteremtési hitelt?
– Amennyiben igen, ha a szocpol mértéke eléri az ingatlan értékének 20%-át, szükséges-e még mellé önerő, vagy a félretett pénzünket fordíthatjuk a házra?
– Vagy vehetünk-e fel több hitelt, mint amennyi az önrészhez, és szocpolhoz kell a ház vételárán felül, felújításra, bővítésre?
– És ez a hitel milyen konstrukcióban érhető el? Vonatkozna-e az egészre kamattámogatás, vagy csak arra a részre, ami az önerő mellé kell a ház vételárához? És kell-e ehhez a többlethitelhez számlával igazolni a felújítási költségeket?

Köszönöm válaszát.
Csaba

Kedves Csaba!

A szóban forgó ház sajnos sem szocpol, sem kamattámogatott hitel szempontjából nem minősül új ingatlannak. Arról, hogy mi minősül új lakásnak szocpol igénylésénél IDE kattintva olvashat, illetve mi számít újnak kamattámogatott hitel igénylésénél IDE kattintva tájékozódhat.

A megvásárolni kívánt házra tehát szocpol nem igényelhető, de kamattámogatott lakáshitel felvételére jogosultak lehetnek, mert az otthonteremtési hitel használt lakóingatlan vásárlásához is igénybe vehető. A jogosultság egyik feltétele, hogy a ház vételára nem haladhatja meg a 20 millió Ft-ot, a támogatott kölcsön összege pedig a 10 millió Ft-ot. A lakásvásárlási hitel keretében felújításra, bővítésre sajnos nem vehető fel hitel. Jogszabályi előírás alapján a lakáshitel összege az ingatlan forgalmi értékének maximum a 80%-áig terjedhet, s nem haladhatja meg a vételárat.

A kamattámogatás a futamidő első 5 évében jár, azt követően piaci kamatozásúvá válik a hitel. A használt lakóingatlan vásárlásához igényelhető otthonteremtési hitelről bővebben ITT olvashat.

Az, hogy mennyi önerő szükséges a hitelfelvételhez, az ingatlan értéke, területi elhelyezkedése és az Önök jövedelmi helyzete alapján határozható meg. Ez irányú kérdésére konkrét választ Szakértőink e részletek ismeretében tudnak adni. A szükséges információt online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével adhatja meg, mely alapján személyre szóló, díjmentes hitelajánlatban fogjuk Önt tájékoztatni az elérhető legkedvezőbb lakáshitel törlesztő részletekről.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Élettársi kapcsolatban élő, gyermeket váró lányoméknak segítenék használt lakást vásárolni úgy, hogy a 10 500 000 Ft-os vételárból 4 000 000 Ft-ot én fizetnék, a lakásban tulajdonrészt szerezve, a fennmaradó 6 500 000 Ft-ot pedig ők kamattámogatott hitelből.
Vajon ez működhet?

Tisztelt szakértő!
Közösen kötöznénk egy családi házba lányomékkal (férj-feleség). A ház árának felét társasházi lakásunkkal fizetnénk csere formájában, míg a másik 50 %-ot nagyrészt hitelből fizetnék a gyerekek. Ők kamattámogatott hitelt szeretnének felvenni 5 millió Ft nagyságban. Előzetes információink szerint keresetükkel jogosultak erre. Kérdésem, hogy kaphatnak-e kamattámogatott hitelt miután közösen költözünk. Szükséges-e, hogy a családi ház két lakást eredményezzen? A ház kialakítása olyan, hogy két család részéről lakható, de össze vannak nyitva.
Válaszát köszönöm.

Üdv!
Akkor sem minősül új háznak az ingatlan, ha ezt az eladó egyéni vállalkozóként adja el? A lakhatási engedély 2010. után lett kiadva.
Csaba