Tisztelt Tanácsadó!

Deviza alapú lízinggel (nyíltvégű) rendelkezem, amit 2007-ben vettem fel. Szeretnék az árfolyamrögzítés és gyűjtőszámla hitel rendszerbe bejelentkezni. Megítélésem szerint minden feltétellel rendelkezem. A szükséges okmányokat beadtam az Otp Lakáslízingnek, azonban ők elutasítottak. Az eltérő álláspont közöttünk, a 2012. évi LXXV. Törvény 5. § (1) c pontja, miszerint a deviza alapú kölcsönnek (lízingnek) a folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forint összege nem haladhatja meg a 20 millió forintot.

= a Nyíltvégű pénzügyi lízingszerződés 2. pontjában a finanszírozott összeg 18 187 200 Ft + ÁFA
= valamennyi (az OTP Lakáslízing által eddig kiadott igazolás, egyenlegértesítő KHR értesítés) szereplő szerződéses összeg: 119 322,92 CHF (kötéskori árfolyam: 152,4200 HUF/CHF)

Úgy gondolom az OTP Lakáslízingnél az Áfá-val növelt összeget vették figyelembe, holott az Áfa nem része a devizakölcsönnek, bár azt is meg kell fizetni. A fent hivatkozott kormányrendelet nem a lakás értékénél, hanem a kölcsön összegénél húzza meg a 20 milliós határt.

Kérem segítségét (megerősítés/cáfolat) arra vonatkozóan, hogy a gondolatmenetem helyes-e illetve abban, hogy mire való hivatkozással kérjem (ha van rá törvényi/jogi alap) az elutasítás felülvizsgálatát.

Köszönettel: Liza

Kedves Liza!

Az árfolyamrögzítésre való jogosultság megállapításában irodánk nem illetékes. Az árfolyamgát igénylésére benyújtott kérelmek elbírálása a folyósító hitelintézet hatásköre. Amennyiben nem ért egyet a bank álláspontjával, javasoljuk, hogy kérje ez ügyben a Pszáf állásfoglalását!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése