Tisztelt Hölgyem, Uram!
2007 óta Raiffeisen Lízing CHF hitelem van, és az utóbbi időben a magas árfolyam miatt rendkívül nehézzé vált a törlesztések megoldása.
Mint kiderült a fenti bank az árfolyam plafonon, pl. 292 Ft-on vált, ami messze túl van a középárfolyamon.
Mit lehet ilyenkor tenni, van-e valamiféle jogorvoslat “belekényszeríteni” a bankot a kedvezőbb középárfolyamon történő törlesztésre?
Esetleg valamilyen szervezet, felügyelet, aki a panaszok után tud hatást gyakorolni az ilyen etikátlan és hosszú távon hátrányos hozzáállással szemben?!
Köszönöm segítségüket!
Tisztelettel: Antal

Kedves Antal!

A középárfolyamon történő átszámítást a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény (Hpt.) szabályozza. A Hpt. 200/A. § (1) bekezdése alapján ha pénzügyi intézmény a fogyasztóval devizában nyilvántartott vagy devizában nyújtott és forintban törlesztett (a továbbiakban: deviza alapú) lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződést vagy pénzügyi lízingszerződést kötött, akkor a) a kölcsön folyósításakor a kölcsön, b) a havonta esedékessé váló törlesztőrészlet, valamint c) a devizában megállapított bármilyen költség, díj vagy jutalék forintban meghatározott összegének kiszámítása – ha a pénzügyi intézmény nem határoz meg saját deviza-középárfolyamot – a Magyar Nemzeti Bank által megállapított és közzétett, hivatalos devizaárfolyam alapján történik.
Ha Ön a fent említett hitelszerződések valamelyikével rendelkezik, akkor panaszával a PSZÁF-hoz fordulhat:
(törölve)

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése