Szabad felhasználású hitelre lenne szüksége, de tanácstalan abban, hogy jelzáloghitelt vagy személyi kölcsönt igényeljen? Természetesen mind a fedezet nélküli mind az ingatlanfedezettel nyújtott kölcsönnek megvannak az előnyei és hátrányai egyaránt. Biztosan megtalálja kérdésére a választ és megkönnyíti döntését, ha az alábbiakban áttanulmányozza a jelzáloghitel és a személyi kölcsön legfontosabb jellemzőit.

Elsőként a hitelösszeg kérdése merül fel. 1.000.000.- Ft alatti hitelösszeg esetén csak személyi kölcsönt érdemes igényelni, jelzáloghitel felvételére 1.000.000.- Ft felett hiteligény esetén gondolkodjunk. Ennek oka egyrészt a járulékos költségekben keresendő: nem biztos, hogy megéri vállalni a jelzáloghitel költségeit a viszonylag alacsony hitelösszegnek számító 1.000.000.- Ft esetén. Másrészt szintén az alacsony hitelösszeg miatt nem célszerű jelzáloggal terhelni ingatlanunkat. Személyi kölcsön esetén az igényelhető hitelösszeget a bankok általában 5.000.000.- Ft-ban maximalizálják, de fontos tudni, hogy általánosságban a nettó jövedelmünknek csupán az 5-8-szorosát hagyja jóvá a pénzintézet hitelbírálat során.

A hitel átfutási ideje szintén befolyásoló tényező. Amennyiben szükséges, hogy néhány napon belül rendelkezésünkre álljon az adott összeg, akkor személyi kölcsönért fordulhatunk, mert az akár 3-4 napon belül elérhető számunkra, míg ingatlanfedezetű hitel esetén a felmerülő értékbecslés, közjegyzői okiratba foglalás, földhivatali ügyintézés, esetleg központi hitelbírálat mintegy 3 hetes átfutási időt eredményez.

Nem elhanyagolható tétel a hitel kamatának mértéke sem.v Jelzáloghitel esetén a szabad felhasználású jelzáloghitel konstrukciók kamata lényegesen kedvezőbb. Erről Ön is meggyőződhet hitelkalkulátorunk segítségével!

A hiteligénylés során meg kell határoznunk a számunkra megfelelő futamidőt is. Ez személyi kölcsön esetén legfeljebb 8 év lehet, míg jelzáloghitel igénylésénél szabad felhasználású konstrukciónál a 25 éves futamidő sem kizárt. Ennek azért van fontos szerepe, mert a futamidő kitolásával a havi törlesztő részlet jelentősen csökkenthető.

Ha egyéb kérdése merült fel vagy részletesebben kíván tájékozódni fenti hiteltípusok valamelyikéről, forduljon a Hitelnet irodáihoz, amely az ország több mint 20 pontján elérhető, szakértő kollégáink naprakész információkkal szolgálnak Önnek. Kérje személyre szóló ajánlatunkat minden kötelezettség nélkül, díjmentesen!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése