Hitelfelvétel előtt –akár szabad felhasználású, akár lakáscélú jelzáloghitelről van szó – a választott hiteltermék kamatának és járulékos költségeinek mértéke mellett további fontos kérdés, hogy az adott kölcsön elő-, és végtörleszthető-e.

Napjainkban már szinte egyik banknál sem létezik olyan kölcsön, melyet nem lehet a futamidő lejárata idő előtt visszafizetni. A visszafizetés típusát illetően megkülönböztetjük az előtörlesztést és a végtörlesztést: az előtörlesztés a hitel egy részének, míg a végtörlesztés a teljes hitelösszegnek a korábbi visszafizetését jelenti.

Az előtörlesztés – a felvett hitelterméktől függően – történhet az adott bank által meghatározott napon illetve a hónap bármely napján. Az előtörlesztést az adott pénzintézetnél mindig írásban kell kérni, továbbá előtörlesztési díjjal is kell számolni. A korábban történő visszafizetés költsége bankonként különbözhet. A hitelezési gyakorlat azt mutatja, hogy az előtörlesztés díját a bankok a fennálló tőketartozás vagy a felvett kölcsönösszeg bizonyos százalékában határozzák meg. Van azonban olyan változat is, amikor a sávonként változó kölcsönösszegeknek megfelelően fix összegű díj kerül felszámításra.

Milyen esetben célszerű a futamidő lejárta előtt előtörleszteni?
Az előtörlesztés szempontjából ideális időpont nem biztos, hogy megegyezik azzal az időponttal, amikor nagyobb bevételre teszünk szert. A devizahiteleknél ugyanis lényeges, hogy kivárjuk a számunkra kedvező árfolyamot, melynek köszönhetően jelentős megtakarítást érhetünk el.

Az előtörlesztés szempontjából ugyancsak fontos lehet az, hogy a hitel futamidejének melyik szakaszában tart a törlesztés. Annuitásos, vagyis egyenletes törlesztési mód esetén ugyanis a kölcsön futamidejének első felében a törlesztő részlet nagy része a kamatot, lényegesen kisebb része pedig a tőkét csökkenti. A futamidő második felében már kisebb az a rész, mely a kamatot csökkenti. Mindezt, továbbá az előtörlesztési díjként felszámolt összeget figyelembe véve nem biztos, hogy jól járunk a hitel előtörlesztésével, főleg a futamidő második felében.

Ilyen esetben tehát célszerű személyesen felkeresni azt a bankot, ahol a kölcsönfelvétel zajlott, és ott részletes tájékoztatást kérni arra vonatkozóan, hogy pontosan mekkora összeg lett befizetve eddig a tőke és a kamat törlesztésére, mennyi az előtörlesztési díj, illetve az előtörlesztés után mekkora havi törlesztő részletet kell majd fizetni. Mindezt végigvezetve könnyen megállapítható, hogy érdemes-e előtörleszteni.

Ha további kérdései lennének hitel témában, akkor keresse bizalommal a Hitelnet irodáit és Partnereit, ahol teljes körű hitelügyintézést nyújtunk, de kérdéseit felteheti online is Hitelszakértőnknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

22 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Törölve

Tisztelt Hitelnet!
Ha végtörlesztek egy építési hitelt, akkor a tartozásomat a jelenlegi CHF-vel kell megszoroznom? 8.500.000 Ft-ot vettem fel 2007-ben és ha most egy összegben visszafizetném, akkor 13.500.000 Ft-ot kellene visszafizetnem? Ha beszorzom a tartozásom a jelenlegi árfolyammal ennyi jön ki! Nem ad a bank kedvezményt, ha előbb van a hitel kifizetve? Nincs már lehetőség fix árfolyamon való kifizetésre?
Köszönöm!

2007-ben vettem fel építési hitelt 8.500.000 Ft CHF alapon a CIB Banktól. Közben elváltam, a ház eladó lett. Most megvennék! Van-e lehetőségem végtörlesztésre? Nagyon fontos lenne az ár miatt is!
Köszönöm!

Tisztelt Hitelnet!
Van egy kiváltó jelzálog alapú, CHF lakáshitelem, amivel 2007-ben váltottam ki egy korábbi lakáshitelemet. A kérdésem az lenne, hogy 2014. január 1. előtt milyen árfolyamon kellett számolni? Deviza I. közép, vagy deviza I. eladásin?
Köszönöm előre is a választ!
Üdv:
Norbert

Használt házat szeretnék venni, de olyan hitel érdekelne, melynél lehetőség van a – szerződésben rögzített -havi törlesztés
mellett arra, hogy a hitelt előbb visszafizessem. (alkalmanként nagyobb törlesztő részt vagy magasabb összeget)
Nyilván az is érdekelne, hogy az ilyen feltételekkel felvett hitel kamata illetve THM-je mennyi lenne.
Köszönettel:
Ágnes

T.Cím,
2011. januárban vettem fel az OTP-től 3,5 millió Ft jelzáloghitelt, 25 év futamidőre, forint alapon. Szeretnék előtörleszteni kb. 1 millió Ft-ot. Érdemes-e előtörlesztenem? Kevesebb vagy nagyobb összeget érdemes előtörlesztenem?
Köszönöm.
Kata

Előtörlesztettünk az Otp Bankban 1.100.000 Ft-ot, amiről meg is kaptuk az igazolást. A következő hónapban viszont nem vontak részletet, mivel ők túlfizetésként könyvelték el az előtörlesztésünket. Természetesen ebből az összegből vonták a részletet + a költségeket. Mi jeleztük, hogy ez előtörlesztés és az igazoláson is az áll, hogy előtörlesztés. Hogyan teheti meg a bank, hogy önhatalmúlag megváltoztatja a befizetett összeg státuszát?
Már írtunk nekik, de csak a sablon választ kaptuk. 30 nap kivizsgálási idő. Hogyan kaphatom vissza az Otp-től a jogtalanul levont költségeket?
A válaszukat előre is köszönöm!

Kérdésem:
Vásárolok egy lakást saját erőből és pl. 5 millió Ft hitelből, amit mondjuk 20 évre veszek fel az Erste Banknál. Két év múlva eladom a most meglévő – nem a vásárolt – lakásomat. Vissza lehet-e fizetni ebből a bevételből a hitelemet, s milyen feltételekkel?

Köszönöm segítő válaszát!

Tisztelt Cím!

Szeretném tudni, hogy a hitel visszafizetésekor a bank milyen árfolyammal számol (valuta-deviza, eladási-vételi, közép)?

Jo napot kivánok.

Következö lenne a kérdésem 2007 ben vettem egy autot az mkb bank eurolising -töl ,és én svájcban dolgozom már több éve és a hitelel terhelt automra svájci rendszámot kellene raknom a kinti törvények szerint ezt jeleztem a banknak de szoban elutasitottak és irásbeli kérelmet kértek ,ha netán ezt is elutasitják nem marad más lehetöség mint végtörlesztést kérni .A hitelem svájci frank alapu forint hitel visszafizethetem én ezt chf -ben??? mivel abban kapom a fizetésem és számolhat -e fel a bank különbözö költségeket pl konvertálás stb???

Szabadfelhasználásu deviza alapu jelzáloghitel végtörlesztése esetén mekkora összeget kell visszafizetni ha azt 5 évig fizettük. A felvett összeg 2006. január 24.-én 32.000 CHF, 20éves futamidőre. Svájci frankban szeretném visszafizetni a hitelt, erre van e lehetőségem, mivel szabadfelhasználásu hitelről van szó.