Tisztelt Hitelnet!

Az a kérdésem, hogy miért nem lehet egy jelzáloghitelt külföldi számláról, közvetlenül a hitelszámlára való utalással teljesíteni?

Amikor a hitelt folyósították a fiam részére, akkor még Magyarországi munkahellyel rendelkezett. Azóta az a munkahely átszervezés miatt megszűnt, így másik munkahely lett szükséges számára, ahol a bére sokkal kevesebb lett, ezért nem tudta megfelelő módon fizetni a részleteket.

Úgy döntött, hogy Németországban vállal munkát, és azóta ott dolgozik, viszont ezért a fentebb említett ok miatt mindig probléma van a törlesztéssel, mert több próbálkozás után sem sikerült a német számláról átutalt pénzt jóváíratni a hitelszámlára, annak ellenére, hogy a bank befogadta, de nem került a számlára törlesztésként és ez csak akkor derült ki amikor hívtak, hogy elmaradás van a számlán. Kérdeztük, hogy hol a pénz amit átutalt a fiam, az volt a válasz, hogy utánanéznek és végül visszautalták, mondván külföldi számláról nem írható jóvá a törlesztés. Ez azonban nem zavarta őket abban, hogy késedelmi díjat számoljanak fel! A későbbiekben ezért kerülő úton kellett eljuttatni (egy másik bankszámlán keresztül) a bankhoz, ami emiatt folyamatosan késve érkezik, és szintén +kamatköltséget jelent.

Kérdezem: A banknak nem mindegy, hogy honnan érkezik a törlesztés? Nem az a fontos, hogy megérkezett és jóváírható az összeg? Vagy talán még ezzel is csak plusz pénzt akarnak bezsebelni a késedelmi kamatok által?

Várom válaszuk, mert a bank ügyintézői nem tudnak kielégítő választ adni a kérdésre.
Üdv: Attila

Kedves Attila!

Információink szerint nincs akadálya annak, hogy egy jelzáloghitel rendszeres törlesztését külföldi számláról közvetlenül a hitelszámlára való utalással teljesítse a hitelfelvevő. Mivel EUR számláról HUF számlára történik az utalás, ezért van egy konverzió. Majd az átváltást követően az utalt összeget forintban írja jóvá a pénzintézet.

Nem írja, hogy melyik pénzintézetről van szó, de fenti módon elvileg működhet a külföldi számláról érkező jóváírás fogadása. További pontos felvilágosítást az érintett pénzintézet tud adni Önnek.

A témában további bejegyzést ITT olvashat.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése