Tisztelt Hitelnet!

2003-ban felségemmel megelőlegező szocpol és ifjú házasok első lakásvásárlási hitelével vettünk családi házat. A megelőlegező szocpolt 2 gyermekre vettük fel 1.600.000 Ft mértékben. 2005-ben megszületett gyermekünk, azonban a második gyermek nem született meg 2009-ig. Ekkor a második gyermek után járó 1.100.000 Ft-ot elkezdtük hitelként visszatörleszteni. Időközben feleségemmel elváltunk. A vásárolt családi ház tulajdoni megosztása 65-35 % köztem és közös gyermekünk között.

Azóta újra megházasodtam és új feleségemmel 2016. november 25.-én megszületett közös gyermekünk. Új feleségem is elvált, neki is van egy 9 éves gyermeke. Az én korábbi házasságomból született gyermekem felváltva gondozott gyermek, feleségem kisfia azonban nem és velünk lakik. Így most a nagycsaládosok adókedvezményét is 2,5 gyermekre veszem igénybe, mert mindhárom gyermek után és kapom a családi pótlékot. Jelenlegi feleségem 39 éves.

Érdeklődöm, hogy a korábbi megelőlegező szocpol második gyermekre járó 1.100.000 forintos részét közös gyermekünkre nem-e lehetne jóvá íratni ugyanis a jelzáloghitelből még 3.000.000 Ft tartozás van, melyet 2024-ig kell visszafizetni.

Van-e esetleg egyéb más módja a jelzáloghitel kiváltásának?
Válaszukat előre is köszönöm.
Krisztián

Kedves Krisztián!

A korábbi házassságban felvett és visszafizetett megelőlegező szocpol második, meg nem született gyermekre járó 1.100.000 Ft-os kedvezményét nem lehet érvényesíteni az új házasságban született gyermek után. A tartozáscsökkentő támogatás – melynek igénybevételi feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat – adott esetben sajnos szintén nem érvényesíthető. A babaváró hitel ugyan szabad felhasználású hitel, ami a későbbiekben támogatássá válhat, és hitelkiváltásra is felhasználható lesz július elsejétől, de csak akkor érdemes igénybe venni, ha terveznek még gyermeket. Legalább 1 gyermek 5 éven belüli születése esetén ugyanis a felvehett összeg kamatmentesen törleszthető a futamidő végéig. Ennek igénylési feltételeit IDE kattintva ismerhetik meg.

Az eltartott gyermekek utáni családi otthonteremtési kedvezmény igénylésére (CSOK) újabb lakáscél esetén – új és használt lakásvásárlás, építés, meglévő lakóingatlan bővítése – esetén nyílhat lehetőség. Ennek jogosultsági feltételeiről további részletek honlapunkon olvashatók.

A jelzáloghitel kiváltására esetleg adósságrendező hitelt lehetne igényelni. A hitelkiváltó termékek aktuális havi törlesztő részletét online hitelkalkulátorunk segítségével ismerheti meg. Nem biztos azonban, hogy lenne olyan hitelkiváltó konstrukció, amelyet adott esetben – a futamidő lejárata előtt 5 évvel – érdemes lenne igénybe venni.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése