Hitelt szeretne igényelni, de fél a bürokratikus ügyintézéstől? Nincs ideje a hivatalokban és a bankokban való sorban állásra? A Hitelnet megoldja Ön helyett!

Az alábbiakban összefoglaljuk a hiteligényléshez szükséges dokumentumok listáját, mellyel az Ön számára is átláthatóvá válik, hogy milyen iratok szükségesek az ügyintézéshez.

A jövedelem igazolása
Hiteligénylés ma már szinte kizárólag csak munkáltatói igazolás benyújtásával lehetséges. Alkalmazottak esetén ez egy formanyomtatvány munkáltató általi kitöltését jelenti. Ehhez kötelező mellékelni a munkabért tartalmazó bankszámla kivonatok utolsó néhány havi kivonatát, melyeket minden hónapban postai úton küld meg számlavezető pénzintézetünk. Ha a munkabér nem folyószámára érkezik, előírt az APEH jövedelem igazolás bemutatása.

Vállalkozói státusz esetén APEH jövedelemigazolás és nemleges adótartozás igazolás feltétlenül benyújtandó, melyeket az APEH kirendeltségein kérhetünk el. A vállalkozással kapcsolatos egyéb dokumentumok, például: beszámoló, főkönyvi kivonat, stb. a vállalkozás könyvelőjétől könnyen beszerezhető.

Nyugdíjas esetén szintén egyszerű dolgunk van. A nyugdíjas igazolvány és nyugdíjszelvény, vagy folyószámlára történő nyugdíj kifizetés esetén folyószámla bemutatása szükségeltetik. Rokkant nyugdíj esetén a rokkantság fokának és véglegességének igazolása a rokkantsági határozattal történik.
A különböző igazolásokat a pénzintézetek a kiállítástól számított 1 hónapig fogadják be.

Az ingatlannal kapcsolatos dokumentáció
Körzeti Földhivatalok illetve most már az egyes pénzintézetek Takarnet szolgáltatása által könnyen hozzájuthatunk a kérelem elindításához szükséges tulajdoni laphoz és térképmásolathoz. A tulajdoni lapnak több típusa létezik („nem hiteles tulajdoni lap”; „hiteles tulajdoni lap másolat - szemle”, illetve „hiteles tulajdoni lap másolat – teljes), banktól függ, hogy melyik típusra van szükség. A térképmásolat benyújtása csak családi házak esetén szükségszerű. A tulajdoni lap érvényessége 30 nap, a térképmásolaté 90 nap.
Lakásunk, családi házunk alaprajzát kézzel is elkészíthetjük, ha nincs a birtokunkban az eredeti alaprajz.

A jelzáloghitel folyósításának feltétele az ingatlanra kötött biztosítás. Ha ezzel rendelkezünk, akkor annak legfrissebb indexálását is mellékelnünk kell, melyet minden évben megküld részünkre az adott biztosító intézet.
Lakásvásárlás esetén a hitelkérelmi dokumentáció részét képezi az adásvételi szerződés is, melynek Földhivatal által érkeztetett példányát a szerződést elkészítő ügyvéd bocsátja rendelkezésünkre.
Építési hitel esetén az építési hatóság által kiállított és pecséttel ellátott jogerős építési engedély, műszaki tervdokumentáció és a munkálatokat részletező költségvetés, esetleges ráépítési megállapodás is szükséges.

Egyéb dokumentáció

Hitelkiváltáskor szintén 1 hónapnál nem régebbi igazolás szükséges a fennálló tartozásról.
Érvényes személyes okmányok úgy, mint személyi igazolvány vagy személyazonosító igazolvány, lakcímkártya, adókártya fénymásolata szintén benyújtandó irat.
Ezen kívül előírástól függően a pénzintézetek kérhetik tőlünk valamely közüzemi számlánk és annak befizetését igazoló bizonylatunknak a fénymásolatát.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése