Osztatlan közös tulajdonú ingatlant tud Ön felajánlani szabad felhasználású jelzáloghitele fedezeteként vagy osztatlan közös tulajdonban lévő lakás vételárának kiegyenlítéséhez kíván lakáscélú jelzáloghitelt felvenni? Mindkét esetben van lehetőség a hiteligénylésre az ilyen esetben szükséges dokumentumok benyújtásával.

Először azonban az osztatlan közös tulajdon fogalmát célszerű tisztázni. Osztatlan közös tulajdonú ingatlanról akkor van szó, ha egy helyrajzi szám alatt, közös udvarban kettő vagy több lakás illetve házrész található. Ebben az esetben tehát az egyes lakások nem rendelkeznek az ingatlan nyilvántartás szerint önálló helyrajzi számmal. Általában sorházak vagy ikerházak esetén fordul elő az ilyen ingatlan.

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlan tulajdoni lapján a tulajdonosok nevére meghatározott tulajdoni hányad kerül bejegyzésre, amelyből nem látszik világosan, hogy az adott tulajdoni hányad mögött önállóan forgalomképes ingatlan áll-e. Hitelfelvétel szempontjából ez viszont lényeges kérdés, hiszen a pénzintézetek csak önállóan forgalomképes ingatlant megtestesítő tulajdoni illetőséget fogadnak el a jelzáloghitelek fedezetéül. Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok esetén a bankok előírják továbbá, hogy az ingatlan műszakilag lehatárolt legyen, és külön bejárattal rendelkezzen.

Mindezek tisztázása miatt osztatlan közös tulajdonú ingatlan esetén a pénzintézetek ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett, úgynevezett használati megosztás benyújtását kérik. A megállapodás azt rögzíti, hogy az ingatlan meghatározott helyiségeinek használatára ki jogosult. A használati megállapodás mellékletét képezi az ingatlan alaprajza is, amin feltüntetésre kerül, hogy melyik részt ki használja, illetve a közös használatú részek is láthatók.

Osztatlan közös tulajdon értékesítésekor a tulajdonostársakat elővásárlási jog illeti meg. Így amennyiben az Ön által megvásárolni kívánt ingatlan osztatlan közös tulajdonú, akkor a hitelkérelemhez a használati jogot rögzítő megállapodáson kívül csatolni kell a tulajdonostársak elővásárlási jogáról lemondó nyilatkozatot is, amit az összes tulajdonosnak alá kell írnia.

A fent megjelölt dokumentumok benyújtásával bármilyen típusú jelzáloghitel igényelhető. Amennyiben a forint, euró és svájci frank alapon felvehető jelzáloghitelek havi törlesztő részletét is szeretné megtudni, használja a honlapunkon található Hitelkalkulátort. A hitelcél kiválasztásával, valamint a hitelösszeg és a futamidő megadásával Ön is pillanatok alatt kiszámolhatja a bankpiac legkedvezőbb törlesztéseit.

Osztatlan közös tulajdonú ingatlan hitelügyintézésével kapcsolatos egyéb kérdését Hitelszakértőnknek is felteheti, aki 12 órán belül megválaszolja azt.

Ha konkrét hitelügylettel kapcsolatban kíván érdeklődni, akkor küldje el ajánlatkérését a honlapunkon lévő űrlap kitöltésével. Tanácsadóink 1 munkanap alatt elkészítik az Ön számára legkedvezőbb hitelkonstrukciókat tartalmazó díjmentes ajánlatot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

26 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt cím!
Férjemmel fele-fele arányban közös a lakásunk. Megterhelheti-ő jelzáloggal, ha nem kéri az én beleegyezésemet?
Válaszát előre is köszönöm!
Mária

T. Címzett!
Megkaptam válaszukat az osztatlan közös terület ügyében, de a kérdésem továbbra is az lenne, ha a másik két tulajdonosnak van a hitelfelvevő által megállapodás a használatba vételre, hogy közösen használják az alsó szinti tulajdonosok az udvart stb. stb., akkor miért terhelte meg a bank az alsó szintet mégis? Jogszabály nincs erre, hogy a bank nem terhelheti meg mindkét házat, mikor csak az egyik tulaj vette fel a kölcsönt?
Várom továbbra is megtisztelő válaszukat. Esetleg egy elérhetőséget kérnék, hogy szóban hol tudnám a pontos választ megkapni?
Köszönettel: Kissné

Ha a tulajdonosok beleegyeznek a hitelfelvételbe, akkor annak mi a menete? És melyik a kedvezőbb hitelfelvétel?
Válaszát köszönöm!

Tisztelt Cím!
A következő kérdéssel fordulok Ön(ök)höz:
Egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan tulajdoni lapján a tulajdonosok nevére meghatározott tulajdoni hányad került bejegyzésre. Az egyik tulajdonos rendelkezik 4/10-el, a másik 6/10-ed tulajdoni hányaddal. A nagyobb tulajdoni hányadra jelzálogjog került bejegyzésre. Érdeklődöm, hogy az adós fizetésképtelensége esetén, amennyiben az ingatlan árverezésre kerülne, az a teljes ingatlant, vagy annak csak azon részét érintené, amelyre jelzálogjog került bejegyzésre.
A felek között a használat megosztásáról szerződés van hatályban, az ingatlan két önálló bejárattal rendelkezik, és műszakilag határolt.
Előre is köszönöm válaszát!
Anikó

Fiam lakásvásárlásához szeretnék kölcsönt felvenni osztatlan közös tulajdonomra. De sajnos ikerszomszédom egy 74 éves öregasszony, aki nem érti az ügyvédet sem, csak azt hajtja, hogy el akarom venni a házát. Mit tehetek ebben az esetben, ha ő nem hajlandó aláírni nekem és az ügyvédnek sem a papírt?
Előre is köszönöm válaszát.

Tisztelt Szakértö.

Két kérdésem lenne.

1. Van egy lakás, amiben édesanyám él. Én és a testvérem örököltük az apai részt, 25-25%-ban, édesanyám 50%+haszonélvezet. Ez osztatlan közös tulajdonnak számít vagy nem?
Van-e lehetőség, hogy hitelt vegyek fel rá? Ha igen, mi szükséges hozzá?

2.Van egy családi ház, egy ingatlan, telekkel, egy helyrajzi szám, de több tulajdonossal. 1 fő lakik benne, de nem tulajdonos, haszonélvező. Ez osztatlan közös tulajdon vagy nem? Tudok-e hitelt felvenni a tulajdonosi részemre, aminek mindkét estben van egy becsült értéke, vagy nem? Mik a lehetőségeim ha vannak, és milyen papírok szükségesek hozzá?

Köszönöm válaszát.
Emil

Tisztelt Szerkesztő! 1994-ben ketten örököltünk BAZ.megye T.újv. mellett ingatlant 2ház+melléképültek. Az egészet a tesvérem használta,megosztashoz,használathoz nem juthattam.Örökösei 3 éve bérbe adták,amit nem mondtak el. Teljesen lelakták. Mit tehetek? Köszönöm.

T.Szerkesztő!Örököltem egy ingatlant 1/2 arányban a banktól tudok -e rá kölcsönt felvenni,hogy kifizessem a másik örököst?

T.Szakértő!Osztatlan közös tulajdonunk van(egy helyrajzi számon 2 különálló ingatlan)1966 óta kerítéssel elválasztva,101/1 és 101/2.A másik félnek(szomszéd) szolgalmi joga van,bejárást kell biztosítanom neki.Most jelzálogot szeretnék felvenni az ingatlanomra,vállalkozás beindításához.Szeretném megkérdezni,hogy milyen papírokat kell kitöltenünk,hogy a bank adjon hitelt az ingatlanomra.És ha lehet,körülbelül milyen költséggel kell számolnom összesen,nagyságrendileg?Tehermentes belterületi ingatlanról van szó.Nem eladni szeretném,hanem felújítani-üzlethelyiséget létrehozni.Válaszukat előre is köszönöm:Attila

köszönöm

Tisztelt szakértő!
örököltünk testvéreimmel falun egy családi házat,udvarral..(INGATLANT)szüleinktől,anyánk után egyhatod részt mint hárman,nevelő apánk viszont végrendeletben rám hagyta a részét.Így lett nekem négyhatod,testvéreimnek egy,egyhatod része.
Ez ugye osztatlan közös tulajdonak számít?Ki kell őket fizetnem,mivel enyém a többségi tulajdon rész?
Mit kellene tennem ha meg akarnám tartani,de most nem tudom őket ki fizetni,(két éve munka nélküli vagyok).?
Ők perrel fenyegetőznek,pénzé akarják tenni a részüket.
Kérem adjon tanácsot ha tud.előre is köszönöm.
Tisztelettel:G.Attila

Tisztelt Szakértő!
Ismét próbálkozom: tehát osztatlan közös tulajdonú családi ház (2/3 és 1/3) két különálló lakással, jelzáloghitel felvétel, ingatlan használati megosztás készül, így a hiteligénylésből a másik tulajdonos kihagyható lesz, de: a hitelt rögzítő közjegyzői okiratot kinek kell aláírni? – természetesen a hitelt felvevő tulajdonosnak, és vajon a másiknak, aki – hogy az Ön szavát idézzem – kihagyható a hiteligénylésből, őneki alá kell írni a közjegyzői okiratot, vagy azt sem kell aláírnia???? Köszönöm

Tisztelt Szakértő!

Jelzáoghitelhez osztatlan közös tulajdonú családi házat szeretnék felajánlani.
2 tulajdonos, 2 önálló külön bejáratú lakás (anya 1/3 és gyermeke 2/3), természetesen készül az ingatlanról használati megosztás.
Kérdéseim:
Ezen okiratot mi, tulajdonosok elkészíthetjük-e (találtam mintát egy oldalon), az ellenjegyzést ki dönti el (bankja válogatja), vagy mi ellenjegyeztethetjük-e döntésünk szerint vagy ügyvéddel, vagy közjegyzővel. Ezen okiratot a hitelkérelem beadásakor a tulajdoni lappal együtt kell benyújtani a banknak (tehát most előre kell elkészíteni), vagy ez az igénylési-elbírálási-folyósítási folyamat egy része lesz?
Másik kérdésem: a hitelszerződést kinek kell aláírni, csak a hitelt felvevőnek, vagy a tulajdonostársnak is. Ebben az esetben a tulajdonostárs milyen „minőség”-ben (pl.: adóstárs) írja alá?
Válaszát köszönöm, üdvözlettel

Kedves Válaszadó!

Köszönöm a segítséget!
Hsa jól értem Ön nem szerint nem lesz probléma a mai általános banki gyakorlat olyan bankot találni akinél ez nem probléma?
Ha jó nekik a közjegyzővel hitelesített másolat, vagy visszaadják miután lemásoltatták akkor nincs gond, csak attól féltem hogy ragaszkodnak az eredetihez amit vissza se adnak.
De ha jól értem válaszát nem ez az általános gyakorlat, hanem visszaadják az eredetit a hitelfelvevőnek miután lemásoltatták , nekik pedig megmarad egy másolat.
Ha ez így lenne általánosságban az számomra megnyugtató.

Üdvözlettel:

Hajós Viktor

Tisztelt Szakértő!

Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanban(kert és ház) van 50 % tulajdonrészem. A ház egyik fele, teljesen elkülönült használattal.
Az ingatlanra kötöttünk ügyvédnél egy használatmegosztási szerződést amiből két példányt kaptam.

A kérdésem:
El akarom adni a lakást, és a vevő hitelt vesz majd fel a vásárláshoz.
A használati szerződésből viszont csak két eredeti példányom van.

A bank elfogadja az eredetiről közjegyzővel készíttetett hiteles másolatot?
Egyáltalán a megosztási-szerződés „benyújtása” mit jelent? Lemásolják és visszaadják, vagy elteszik?

A kérdés azért fontos, mert az eredetiből csak két példányom van, és ha a bank nem fogadja el az erről készült hiteles közjegyzői másolatot, csak az eredetit, és azt nem adják vissza, akkor a lakást félek hogy nem tudom eladni annak aki hitelt venne föl, mert a vevőnél csak egy eredeti példány marad amit „keveselni” fog.

Röviden: az érdekel, hogy a bankok elfogadják-e az eredeti használatmegosztási szerződésről készített hiteles közjegyzői másolatot az eredeti helyett, és a benyújtott szerződést visszaadják-e lemásolás után a hitelfelvevőnek.

Előre is köszönöm segítségüket!

Tisztelettel:

Hajós Viktor