A jelzálog alapú hitelek bírálata összetett. A pénzintézetek vizsgálják a hiteligénylő jövedelmi helyzetét, hitelmúltját, bankszámlamúltját, személyes és demográfiai adatait, valamint a fedezetül felajánlott ingatlant. A következő összegfoglalóból Ön is megismerheti, hogy melyek a jelzáloghitel igénylés leggyakoribb elutasítási okai.

A hitelkérelem bankba történő benyújtása után a hitelbírálat első lépése az ügyfelek adatainak a Központi Hitelinformációs Rendszerben történő lekérdezése. A rendszer kétféle státuszban tartalmazhatja a személyes adatokat: aktív és passzív. Az előbbi esetben még rendezetlen hiteltartozásról van szó, melynek összege eléri a minimálbért, időtartama pedig meghaladja a 90 napot. Utóbbi esetben a hátralékos hitelét az adós már visszafizette, lezárt ügyletről beszülhetünk. Az aktív státusz a kölcsön lezárásáig áll fenn, míg a passzív státusz időtartama a korábbi 5 évről - 2011. január 1-től - 1 évre csökkent. BAR lista esetén az aktív és passzív státuszú személy az alábbiak szerint hitelezhető:

A kölcsönigénylő jövedelmével kapcsolatban a pénzintézetek meghatározzák az önállóan, illetve a másodlagosan elfogadható jövedelemtípusokat és a minimálisan elvárt jövedelem összegét. Továbbá azt is előírják, hogy adósnak jelenlegi munkahelyén mennyi ideje kell dolgoznia. Általánosságban elmondható, ha az adós nem rendelkezik legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelemmel és 3 hónapos folyamatos munkaviszonnyal a jelenlegi munkahelyén, akkor jelzáloghitel igénylését elutasítják a bankok.

Ha az adósnak van korábban felvett hitele, akkor igazolni kell a problémamentes hitelmúltat, vagyis azt, hogy a kölcsönt a szerződésben foglaltak szerint, határidőre törleszti, s nem rendelkezik elmaradással. Ellenkező esetben szintén elutasításra kerülhet a kérelem.

Ma már a legtöbb pénzintézetnél az is alapfeltétel hiteligényléskor, hogy az ügyfélnek legyen forgalmazó bankszámlája, melyre lehetőleg munkabér jóváírás is érkezik. Ha az igénylő nem rendelkezik folyószámlával, nem minden banknál utasítják el igénylését. Bankpartnereink között van olyan hitelnyújtó, ahol a rendszeres munkabér igazolására – munkáltatói igazolás mellett – a folyószámla helyett APEH jövedelemigazolás is elfogadható. Amennyiben azonban a folyószámlán látható, hogy fedezethiány miatt rendszeresen nem teljesül a meglévő hitel törlesztése, vagy a közüzemi díjak kiegyenlítése, akkor a hitelkérelem elutasítása szinte automatikus.

A banki előírások tartalmazzák, hogy milyen életkorhatárai vannak a kölcsönigénylésnek. Jelzáloghitel 18 éves kortól igényelhető, s pénzintézettől függően 70-75 éves korig vehető igénybe.

Jelzáloghitel esetén az egyik legfontosabb feltétel, hogy megfelelő ingatlanfedezetet biztosítson az adós. Ha az ingatlan - típusát és értékét tekintve - nem felel meg a pénzintézet elvárásainak, továbbá végrehajtási jog, vagy közüzemi tartozás miatt, illetve magánszemély javára bejegyzett jelzálogjog terheli, akkor a jelzáloghitel igénylés szinté elutasításra kerül.

Lakáscélú jelzáloghitelek esetén a szükséges saját erő hiányában ugyancsak meghiúsulhat az ügylet.

A jelzáloghitel igénylés leggyakoribb elutasítási oka tehát a BAR lista, a nem megfelelő jövedelmi helyzet és a nem megfelelő ingatlanfedezet. A Hitelnet irodáiban és Partnereinél Tanácsadóink minden hiteligénylés előtt előzetes bírálatot végeznek éppen annak érdekében, hogy az Ön kérelmét ne utasítsa el a hitelnyújtó. Az előminősítéshez szükséges dokumentumokról érdeklődjön Hiteltanácsadóinknál!

Ez a kérdés az, amely szinte minden hitelügyintézés során elhangzik az ügyfelek részérőt, – érthető módon. A hitelkérelem adott pénzintézetbe való benyújtása ugyanis alapesetben nem jelenti a hitelügylet automatikus jóváhagyását. Más a helyzet a Hitelnet irodáiban! Itt ugyanis hiteltanácsadóink minden esetben előzetes hitelbírálatot végeznek. A hitelképesség felmérése után biztosan megállapíthatjuk, hogy mely pénzintézet hitelkonstrukciója az, aminek igénylésekor nagy valószínűséggel pozitív bírálatra számíthat.

Ha elküldi személyre szóló ajánlatkérését, akkor Hitelszakértőink az Ön igényeinek és lehetőségeinek megfelelően keresik meg a bankpiac legkedvezőbb jelzáloghitelét.

Amennyiben a jelzáloghitel igénylés leggyakoribb elutasítási okaival kapcsolatban kérdése van, tegye fel online Hitelszakértőnknek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

21 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdv.
Hogy lehet az, ha valaki vett fel babavárót (10 milliót) 7 hónapja, most pedig a jelzáloghitel kérelmet elutasítják, pedig nincs semmi más tartozás vagy munkahely váltás sem történt, a nettó jövedelem pedig 700 Ft együtt.
Válaszát várom.
Köszönöm.

Jó napot!
Ha egy ingatlant Csok hitellel szeretnék megvásárolni államilag támogatott fogyasztóbarát konstrukcióban, de a ház mégsem felelne meg a Csok követelményeknek, akkor a hitelem átminősülne piaci kamatozású drágább hitellé?

Üdvözlöm!
Lakáshitelt szeretnék felvenni, minden adott hozzá (munkaviszony, jövedelem, Tb jogviszony, az ingatlan amit megszeretnék venni, önerő). Ha a hitelügyintézés folyamata alatt bármikor megszűnne a munkahelyem és felmondás alá kerülnék, akkor mi lenne az igényelt hitellel?

Tisztelt Hitelnet!
Párommal egy 16 milliós ingatlan megvásárlása előtt állunk, adós és adóstársként. Jelenleg a hitel elbírálás eredményére várunk. Nettó jövedelmünk fejenként mindkettőnknek átlag 300 ezer forint. Az én számlakivonatomon havi szinten van átlag 10 ezer forint utalás online szerencsejáték oldalra. (Sportfogadás.) Ön szerint ez adhat arra okot, hogy elutasítsák a hitelkérelmünket? Vagy ekkora összegnél még nem jelent nagyobb kockázatot a bank számára? Egyébként minden egyéb feltételnek megfeleltünk. Ez miatt aggódom kissé. Válaszát köszönöm előre is.

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy Csok 10+ 10 milliós konstrukciót kívánunk igénybe venni. Minden feltételnek megfelelünk a feleségemmel.
A kérdésem az volna, hogy hitelbírálatnál az online szerencsejáték hogyan befolyásolja a kimenetelt?

Tisztelt Hitelnet!
Jelzáloghitelt szeretnénk felvenni. A bankban eddig ment minden szépen a maga útján, de ma felhívtak, hogy az ingatlanbecslő nem jön ki, mert 300 fő alatti a település, ahol élünk. Nem akartam elhinni, erről eddig szó sem volt! Ez lehetséges?
Köszönettel: Renáta

Tisztelt Hitelnet!
Az alábbi kérdésem lenne:
Jelzálog típusú hitelt szeretnénk a férjemmel igényelni. 8 millió Ft lenne az ingatlan és 5 millió Ft lenne az igényelt összeg.
A férjem nevén lenne a hitel, mert az Ő munkahelye biztosítana számára támogatást. Én mint adóstárs lennék a hitelben érintett (gondolom). Az ingatlant 3/4-1/4 arányban vásárolnánk meg. A probléma az, hogy bankszámlakivonatot is kér a bank (3 havit) és én állandó folyószámlahitellel rendelkezem (a hitelkeretem 400.000.- Ft és kb. 200.000. Ft mínuszban szokott lenni a számlám. A számlámra rendszeres átutalásként 134.000.- Ft érkezik. A kérdésem az lenne, hogy kaphatunk-e így hitelt? A férjem számlája rendben van és kb. havi 150.000 Ft jóváírás érkezik rá rendszeresen.
Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!
Ui. Így szerepelek a KHR listán is?

Tisztelt Szakértő!
Én szabad felhasználású jelzálogkölcsönt igényeltem a K&H banknál. Ám az ingatlanon van 3 havi költség elmaradás. Az lenne a kérdésem, hogy ezt látja a bank, ha a lakásra nincs ráterhelve?

Tisztelt Szakértő!
A múlt hónap elején indítottunk jelzálog alapú hitelt a Budapest Banknál. Ingatlanbecslés után 3,5 milliót adnának; jövedelem alapján (havi 300 ezer) ez nem is lenne probléma. A hitelkérelmemet mégis elutasították a zálogkötelezett miatt. Nem értem miért, amikor ő is aláírt minden papírt, valamint nincs negatív (sőt passzív sem) hitelminősítése, jövedelme is van, de erre nem volt szükség, hisz az enyém elegendő. Azt mondták, hogy amennyiben eladja nekem a tulajdonrészét, akkor megkaphatom a hitelt. Ezt abszurd. Kérdésem, hogy a zálogkötelezett miatt elutasíthatják-e a hitelkérelmemet?
Válaszát előre is köszönöm: Zsuzsa

Áthidaló hitelt igénybe tudok e venni ha hitelemet már 4 hónapja nem tudom fizetni. A kilakoltatás veszélyeztet. Már egyszer kaptunk a banktól segítséget de sajnos megint bajban kerültünk. Van e lehetőségünk valami megoldáshoz.Aegon a hitelezőnk.Kérem válaszoljon e-mail címemre nagyon várom