Időszerűvé vált jelenlegi lakásának felújítása, de az ingatlan kiskorú gyermekei nevén van, s emiatt nehézségekbe ütközik a hitelügyintézés? Ebben az esetben is tud segíteni Önnek a Hitelnet!

Amennyiben kiskorú tulajdonában lévő lakóingatlanra szeretne jelzáloghitelt igényelni, a Gyámhivatal engedélyét kell kérni. A Gyámhivatal általában engedélyezi a hitelfelvételt felújítási hitelkérelem esetén, hiszen a lakás felújítása a kiskorú gyermek érdekét szolgálja, életkörülményeinek javulását eredményezi.

A hitelkérelem elindítása előtt Önnek az illetékes Gyámhivatal ügyintézőjével kell felvenni a kapcsolatot a hozzájárulás megszerzése érdekében. Először egy elvi engedély kiadására kerül sor, amely alapján benyújtható a felújítási hitelkérelem a kívánt pénzintézetbe.

Az értékbecslést és a hitelbírálatot követően kerül sor a kölcsönszerződés és közjegyzői okirat aláírására. Ezután kell ismét felvenni a kapcsolatot a Gyámhivatal ügyintézőjével. Az aláírt kölcsönszerződés és közjegyzői okirat egy-egy példánya alapján a Gyámhivatal néhány napon belül kiállítja a végleges hozzájárulást, mellyel a Földhivatalnál is intézhetővé válik a jelzálogbejegyzés, majd sor kerülhet a kölcsön folyósítására.

Lakásfelújításra jelenleg piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitel igényelhető mind forint, mind deviza alapon. Államilag támogatott forinthitel felvétele lakáskorszerűsítés esetén lehetséges, az erre vonatkozó jogszabályok érvényesülése esetén, legfeljebb 5 millió Ft hitelösszegig.

A lakás felújítási hitel maximum 35 évre igényelhető, kamatának mértéke megegyezik a lakásvásárlási-, illetve építési hitelek kamatával.
A hitelkérelem mellékleteként szükséges csatolni a felújítási munkálatokról szóló költségvetést, mely tételesen tartalmazza az egyes munkálatokat, a szükséges anyagok értékét és a munkadíjat. Némely pénzintézet a felújítási munkálatok befejezéséig visszatarthatja a kölcsön egy részét, de általában elegendő a bank felé történő utólagos bejelentés a költségvetésben szereplő munkálatok elvégzéséről. Az elvégzett munkálatokat néhány pénzintézet esetén számlával kell igazolni, legfeljebb a költségvetés 50%-a erejéig, más bankoknál egyáltalán nincs számlabenyújtási kötelezettség.

A honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével tájékozódhat a felújítási illetve korszerűsítési jelzáloghitelek aktuális törlesztő részletéről is, vagy kérjen személyre szóló díjmentes ajánlatot az Ön által kívánt devizanem megadásával. Egyéb hitellel kapcsolatos kérdés esetén keresse a Hitelnet irodáit, ahol teljes körű hitelügyintézéssel várjuk.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

13 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

T. C!
A lányunk nevén van a lakás, aki még kiskorú. Mi a párommal haszonélvezettel rendelkezünk a házon. Szeretnénk felújítani, korszerűsíteni. Jelzáloghitelt szeretnénk felvenni. Én munkanélküli vagyok, de a párom dolgozik. Sajnos BAR listán szerepelünk mind a ketten.
Így is van lehetőségünk hitelt felvenni?
Előre is köszönöm válaszukat!

3 kiskorú gyermekem örökölt egy lakást, amin 5 milliós szabad felhasználású hitel van. Kérdezném, hogy milyen hitellel lenne a legcélszerűbb kiváltani. Esetleg szocpol igényelhető? Lakásfelújítási hitellel megoldható?
Válaszukat köszönöm.
Éva

Tisztelt Tanácsadó!
Az volna a kérdésem, hogy a bank követelheti-e, hogy jelzáloghitel-szerződés megkötése esetén a kiskorú ingatlan(hányad)tulajdonos ne csak zálogkötelezett, hanem adóstárs is legyen egyben? Ha igen, milyen kötelezettségei és jogai vannak a kiskorúnak (mi történik pl. akkor, ha nagykorúvá válik, és hangot ad nemtetszésének az ügyben)? Ha nem, akkor mi a megoldás arra az esetre, ha a bank ragaszkodik ehhez a felálláshoz?
Esetleg tudna még abban segíteni, hogy milyen jogszabály(ok)ban találhatok erre vonatkozó információt? Egyelőre hiába kerestem, sajnos nem találtam meg, hogy ki lehet adóstárs és ki nem.
Köszönöm!
Tisztelettel:
Gyuri

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy jelzáloghitel-szerződésben egy kiskorú (gyámügy engedélyével), illetve egy éppen nagykorú (diák, jövedelme nincs), 25-25% ingatlan tulajdonrésszel rendelkező gyerek lehet-e adóstárs (vagy csak zálogkötelezett lehet)? Ha lehetnek, milyen következményekkel járhat számukra, illetve van-e rájuk vonatkozó speciális szabályozás (vagy ugyanaz érvényes, mint a főadósra)? Azt semmiképpen sem szeretném, hogy esetlegesen felmerülő fizetésképtelenség és végrehajtás esetén az ingatlan elvesztésénél több kár érje őket (pl. későbbiekben jövedelmük elvonása, más tulajdonuk elvétele stb.).
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel:
György

Lakásfelújítást, illetve toldást csináltunk. Egymillió Ft kellene még a befejezéshez! Sehol nincs felvéve kölcsönünk! De mivel két kiskorú gyermekem is tulajdonos, teljesen beszűkültek a lehetőségeink. Hosszabb távú hitelre pl.: 15 év lenne szükség, hogy tudjuk a havi részleteket fizetni. Mindketten dolgozunk 8 órás munkaviszonyban. Bármilyen megoldás érdekelne. A lakás értéke mostani állapotában is legalább 8 millió Ft.
Fáradozásukat megköszönve:
Tisztelettel: Attila

Kiskorú a tulajdonos, a két elvált szülő a haszonélvező. vehetnek-e fel jelzáloghitelt felújításra?

Szeretném megtudni, hogy mi van olyan esetben, amikor a gyermek nevén csak a fele lakás van és a másik fele az enyémen.
Ilyen esetben a saját részemre vehetek fel jelzálog hitelt?
Előre is köszönöm a választ…

Van egy másik kérdésem is…egészségügyi kezelésre vehető fel kölcsön ilyen esetben, vagy csak lakásfelújításra?