Éppen jelzáloghitel igénylése előtt áll, de a hitelügyintézés elkezdésének egyetlen akadálya, hogy a házastársa hitelügyeletbe történő bevonását a pénzintézetek előírják, Önnek pedig ugyan van házastársa, de külön háztartásban élnek? Ebben az esetben sem kell lemondania a felveendő hitellel megvalósítandó céljáról.

A következő összefoglalóból megtudhatja mi a teendő ilyenkor és mely esetekben nem kötelező bevonni a házastársat vagy élettársat a felvenni kívánt szabad felhasználású vagy lakáscélú jelzáloghitelbe.

Ha Ön és házastársa vagy élettársa között valóban nem áll fenn vagyonközösség, akkor közjegyző által készített, illetve ügyvéd által ellenjegyzett okirattal szükséges ezt igazolni. A vagyonjogi szerződésben Ön és házastársa vagy élettársa a felvételre kerülő hitel fennállásának időtartamára visszavonhatatlanul kijelentik az alábbiakat:

  • Az adott hitel fedezeteként bevonásra kerülő ingatlan az adós, mint házastárs külön vagyonát képezi.
  • A szóban forgó hitelben adóstársként nem szereplő házastárs kijelenti, hogy az adott ingatlanra semmilyen formában és jogcímen nem tart igényt.
  • Az adós, mint házastárs vállalja, hogy a felvételre kerülő kölcsön törlesztését a saját vagyonának tekinthető forrásból fizeti.

A fenti feltételek elfogadása és az erről szóló szerződés aláírása mellett tehát kihagyható a házastárs vagy élettárs a hitelfelvételből.

Elvált házastársak esetében szintén nem jelent problémát az egyedülállóként történő hitelfelvétel, azonban a családi állapotra vonatkozó, valamint a vagyonközösség megszüntetését igazoló jogerős bírói végzést szintén be kell mutatni a hitelnyújtó pénzintézet kérésére.

Özvegy személy hitelfelvételkor a családi állapot halotti anyakönyvi kivonattal vagy közjegyző által ellenjegyzett hagyatéki átadó végzéssel igazolható.

Minden egyéb esetben a házastárs vagy élettárs adóstársként történő bevonása kötelező a hitelügyletbe. Azonban nem feltétlenül jelent problémát az, ha az adóstárs jövedelme nem felel meg a banki jövedelemelvárásoknak. Bizonyos konstrukciós esetén elegendő, ha az adós megfelel a jövedelemre vonatkozó követelményeknek. Ilyenkor az sem okoz gondot, ha az adóstárs életkora meghaladja a pénzintézet által meghatározott maximális életkorhatárt.

Amennyiben további kérdései merültek fel a témával kapcsolatban, keresse irodáinkat személyesen, telefonon vagy e-mailben, vagy tegye fel kérdését honlapunkon keresztül Hitelszakértőnknek. A hitelek aktuális törlesztő részletét Ön is kiszámolhatja a honlapunkon található Hitelkalkulátor segítségével. Konkrét hitelügylet esetén küldje el ajánlatkérését és Kollégáink 1 munkanapon belül elkészítik az Ön igényeihez és lehetőségeihez szabott ajánlatot.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

6 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hölgyem/ Uram!
Olyan kérdésem lenne, hogy a férjem a tudtom és beleegyezésem nélkül hogyan tudott jelzáloghitelt felvenni egy ingatlanra? A tulajdoni lapon csak az ő neve szerepel, de közösen vettük, már a házasságunk alatt. Most derült ki sajnos a tulajdoni lapból, amit a válásunk miatt váltottam ki. Az ingatlan nagy értékű, 6 millió forint jelzálog van rajta, ami a vagyonmegosztást így megnehezíti.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: Andrea

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Olyan kérdésem lenne, hogy Édesanyám nevére szeretnék hitelt felvenni! 61 éves és minimálbérre van bejelentve. /Utolsó tíz évben ugyanaz a munkahely./ Az Én zalaegerszegi ingatlanomat tudná bevinni ingatlanfedezetnek, ami tehermentes. /Értéke kb. 10-11 millió/. Az érdekelne, hogy melyik banknál tudna hitelt felvenni, amihez nem kell kezes bevonása? 2,5-3 millió forintról lenne szó.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Tamás