Üdvözlöm önöket.

Lehetséges olyan hitel felvétele, amelynek fedezete nem a rendszeres bevétel, hanem akár az 1. ingatlan, akár 2. az értékpapír? Az OTP Bank mereven ragaszkodott ahhoz, hogy mutassak fel rendszeres bevételt, amire képtelen vagyok. De az ingatlant a közjegyző 12 millióra értékelte a hagyatéki tárgyaláson, és én a társtulajdonost szeretném kifizetni (6 millió), elvégre az ingatlanban ő nem, csak én élek – és ehhez kellene a hitel.

Íme, ezt olvastam tegnap az egyik oldalon:
“Törekvésünk, hogy hatékonyan és rugalmasan feleljünk meg a piacon felmerülő igényeknek. A friss bejelentés is ennek az eredménye: 2018. júliustól bevezetésre kerül az ingatlanfedezetű személyi hitel jövedelemigazolás nélküli hitelkonstrukciója. A jövedelemigazolás nélküli finanszírozásban csak és kizárólag az ingatlanfedezetű személyi hitel érintett. Az új hitel bevezetésével lehetőséget adunk a hitelfelvevőknek tisztán fedezet alapú személyi hitel igénylésére. Ez a hitel elsősorban azok számára nyújt kedvező lehetőséget, akik a fedezetként felkínált ingatlanuk értéke alapján szeretnének hitelt felvenni egyszerűsített feltételekkel. A most bevezetésre került új termék gyorsabb és kényelmesebb ügyintézést is jelent, hiszen nincs szükség az igénylő részéről jövedelemigazolásra, munkabérnek APEH által kiállított jövedelemigazolására. Az egyszerűsített hitel záloga, hogy az igényléskor csupán érvényes személyi igazolvánnyal, és lakcímkártyával kell bemenni irodáinkba, ahol kitöltjük a kölcsönigénylő nyomtatványt.”

Várom válaszukat!
Üdv.
Csom

Kedves Csom!

A fenti tartalom valószínűleg nem 2018-as, hanem korábbi lehet. 2010. június 11. óta ugyanis jogszabály írja el a hitelintézetek számára a kötelező jövedelemvizsgálatot. Ez azt jelenti, hogy ettől az időponttól kezdve már nincs lehetőség jövedelemigazolás nélküli, tisztán fedezet alapon nyújtott hitel felvételére. Sem a megfelelő értékű ingatlanfedezet, sem az értékpapír nem pótolja a hivatalos jövedelemigazolást.

Fentiek alapján nem csupán az OTP Banknál elvárás a megfelelő jövedelemigazolás benyújtása, hanem az összes többi hitelintézetnél. A pozitív hitelbírálathoz egyrészt a hitelösszegnek bele kell férnie az ingatlan forgalmi értékének meghatározott hányadába (ez törvényi előírás alapján 80%, de területi elhelyezkedés és banki előírás szerint kisebb is lehet), továbbá a felvenni kívánt és az esetlegesen már meglévő hiteltörlesztésnek is bele kell férnie az igénylő nettó jövedelmének 50%-ába. Erről bővebb információt ITT talál.

A megadott információk alapján sajnos nem tudunk Önnek megfelelő hitelkonstrukciót ajánlani.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése