Meglévő hiteltörlesztésével kapcsolatban fizetési nehézség merült fel? Egyre nagyobb terhet jelent jelenlegi jelzáloghitelének szerződésszerű törlesztése? Az árfolyam ingadozásból adódó törlesztő részlet emelkedés felborítja háztartása költségvetését? Mit tehet Ön ebben az esetben?

Ilyen esetben lehetőség van a hitelkonstrukción belül a havi törlesztő részlet átütemezésére, melynek többféle módja is lehet: futamidő meghosszabbítása, tőkemoratórium, illetve a két előbbi módszer kombinációja.

A futamidő meghosszabbítása
Ezzel a módszerrel megnő a felvett kölcsön futamideje. Ennek következtében a tőketartozás visszafizetésére hosszabb idő áll rendelkezésre, s ez által csökken az adott devizában nyilvántartott havi törlesztési kötelezettség. A futamidő meghosszabbítása az egyes pénzintézetek által meghatározott feltételek szerint történhet, ami azt jelenti, hogy be kell tartani az adott bank életkorra vonatkozó előírásait, valamint tekintettel kell lenni az adott hitelkonstrukció maximális futamidejére is.

A futamidő meghosszabbításakor azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a havi törlesztő részlet nem arányosan csökken a meghosszabbítással. A fizetési könnyítés e módszere mind ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsön, mind jelzáloghitel esetén igénybe vehető.

Tőkemoratórium
A tőkemoratórium azt jelenti, hogy Ön ezen időszak alatt a tőkét nem törleszti, csak kamatot és esetleges kezelési költséget fizet az adott pénzintézetnek. Ez a megoldás – átmenetileg – szintén segít Önnek a havi törlesztő részletét mérsékelni, azonban tisztában kell lenni azzal, hogy a meghatározott tőkemoratórium alatt a fennálló tőketartozás nem csökken. Így a tőkemoratórium lejárta után a törlesztő részlet az eredeti havi törlesztéshez képest emelkedni fog. Tőkemoratórium csak jelzáloghitelek esetén igényelhető.

A futamidő meghosszabbítása és tőkemoratórium
Ezzel a megoldással egyrészt megnövelhető a meglévő kölcsön futamideje, másrészt elérheti, hogy meghatározott ideig nem kerül sor tőketörlesztésre, csak kamatot és kezelési költséget kell Önnek fizetnie.

A futamidő meghosszabbításával ebben az esetben sem arányosan csökken a törlesztő részlet. Ez a lehetőség csak ingatlanfedezet bevonásával nyújtott hitelkonstrukciók esetén kínál megoldást a fizetés megkönnyítésére.
Konkrét törlesztő részletekkel kapcsolatban a hitelnyújtó pénzintézetnél érdeklődhet, illetve kérjen a Hitelnet Szakérőitől személye szóló ajánlatot kölcsöne esetleges kiváltásával kapcsolatban. A díjmentes ajánlatot Kollégáink 1 munkanap alatt elkészítik, lehetővé téve az Ön számár a konstrukciók összehasonlítását. Az Ön számára megfelelő hiteltermék kiválasztása után Tanácsadóink felmérik az Ön hitelképességét és elvégzik a hitelügylet előzetes bírálatát is.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

2 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

4 éve vettem fel svájci frank alapú lakáshitelt, 6.9 millió Ft-ot. 2 ingatlan van a házam alatt, akkor még 45 ezer Ft volt a havi törlesztőm, most már 75 ezer Ft, amit végképp alkalmi munkákból már nem tudok fizetni. Sajnos 6 hónapja munkanélküli vagyok. Milyen lehetőségem lenne ezt az összeget csökkentetni a bankommal a futamidő meghosszabbítása nélkül, valamint költségek, befizetések nélkül jelenleg?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Kissné